• chyba Autor: ~jakiśleszczyk [89.229.116.*]
    chyba wdu piłem - nestety
  • Re: chyba Autor: ~grubybodzio [46.232.133.*]
    to kiedy odwieszą perełkę?
  • Re: chyba Autor: ~rara [77.114.157.*]
    oj będzie się działo.....
  • Re: chyba Autor: ~Paczo0 [87.206.32.*]
    rara jesteś tu kompetenta osoba opisz co lub czego możemy się spodziewac i jak na to zareagować?!
    1. ten powyzej to nie ja, bo inne ip (ja mam 6 )
    2. jest szansa na odzyskanie kasy, bo nie ma upadłosci NWR,
    3, notowanie odwieszą za 2-3 tygodnie,
    4, bedzie hustać i to sporo
    5, większość sprzeda a cześć kupi,
    6 ci co kupią to pampers i jazda
    7 może zarobią ale to musi zadecydować zgromadzenie wierzycieli 10 sierpnia czy sell jednej firmie i wtedy akcje up czy rozwalamy firmę i cmok w 4 litery
    8 to nie polska i nie pro socjalny pis tylko komedianci co rozkradli firmę , kupili syf i teraz chcĄ choc troche odzyskać
  • Re: chyba Autor: ~mirek [91.244.213.*]
    1. 10.08 zostanie zawarty układ z wierzycielami, ponieważ największymi wierzycielami są fundusze posiadający ponad 60 % akcji NWR i posiadają prawie 80% wierzytelności [ potrzeba ponad 50% do przegłosowania upadłości układowej zgodnie z prawem czeskim]
    2.Będą mogli szybko zamknąć nierentowne kopalnie i bez problemu zwolnić nadwyżkę pracowników oraz nie będą musieli wypłacać odpraw. W ten sposób zaoszczędzą masę kasy.
    3.Rząd  czeski uruchomi specjalne fundusze unijne na wypłatę odpraw, szkolenia dla zwalnianych pracowników, rekompensaty w wysokości 8000 i 7000 koron przez okres od 3 do 30 miesięcy dla zatrudnionych w innych zakładach pracy, wcześniejsze emerytury itp.;
    4. W sumie najwięcej na tym konflikcie straci czeski podatnik i koalicja rządząca z powodu uporu ministra finansów.
    5. Teraz najważniejsze, żeby do czasu zawarcia układu spółka OKD prowadziła normalną działalność i nie straciła rynku zbytu, chociaż rząd czeski zagwarantował, że wspomoże OKD w sprzedaży węgla.
    6. NWR oprócz OKD posiada jeszcze 2 kopalnie w Polsce NWR Karbonia z licencją do 2050r.(nie prowadzą wydobycia).

W skrócie tyle.
  • Re: chyba Autor: ~Paczo0 [87.206.32.*]
    Mirek, rara dwie konkretne odpowiedzi dziękuję. Czekamy i walczymy pozdrawiam
  • Re: chyba Autor: ~rara [5.172.252.*]
    Powiem tak. Na gieldzie stracilem 1/3 w 2 misiace. Grajuc tu myslalem ze sie uda cos zarobic. I dalej tak mysle. Aczkolwiek moze byc potrzebny pampers. Bardzo nerwowo bedzie za niedlugo. Co sie okaze zobaczymy. Minister finansow to zwykly przestepca skazany wyrokiem. Wiec co sie dziwicie.
  • Re: chyba Autor: ~rafpia86 [94.254.176.*]
    Czy ja dobrze rozumiem te dwa rozwinięte posty wyżej. Za dwa miesiące spółka na zebraniu może zadecydować o zamknięciu 2-3 kopalń które są nie rentowne ale reszta może prosperowac dalej tak?? Pisałem z telefonu wiec przepraszam za błędy .
    takm mało tego może wyjść na plus, tylkoże wtedy zrobia nową spółkę pod syndykiem i co z akcjami .... możliwe umorzenie .... na okd traci np pkp cargo
  • Re: chyba Autor: ~Borys [66.249.81.*]
    Na okd nie rraci pkp cargo bo niedawno podpisali Aneks do umowy który mówi że okd reguluje wszystkie należności za transport z góry! !!
    Traci. Popatrz na akcje. Spadna jeszcze do 20 zl . To ze maja aneks to co z tego. Zamkną 2 nierentowne kopalnie, zmaleje wiec zapotrzebowanie na usługi w tym transport. Efekt firma zalezne od cargo albo padnie albo ledwo bedzie zipac. A wiec w ogolnym rozrachunku traci pkp. I tyle
  • Re: chyba Autor: ~rafpia [77.252.71.*]
    Ale czy w takim momęcie oni muszą zrobić nową spółkę, czy mogą zrobić nową spółkę?? czy taka jest procedura ze robi się nową spółkę, czy poprostu taki może być najgorszy scenariusz? Mogą również skupić swoje akcje, Bo po zamknięciu nie rentownych kopalń i jezeli ceny węgla będą dalej szły do góry to akcje powinny tez podskoczyć. Przepraszam za zamieszanie ale to wydaje mi się dość dziwne ze otworzą nową firmę, do kogo ta nowa firma miała by należeć do syndyka?? przecież największym wierzycielem jest spółka która jest w posiadaniu NWR, i przejmą za długi jeszcze raz coś co jest ich i zmienia nazwe udając ze to coś nowego?? Nie rozumiem.
    Nie muszą a mogą. Dzieki temu wychodzą z niewygodnych umów zawartych na tani wegiel. Ten rosnie. Lepiej jest oglosic upadłość i zaczac wszystko od nowa. Sa nietykalni przez wierzycieli. Jako nowa spółka. A syndyk wystawi okd na sell. Kto kupi to zdecyduje. Jak slowak to moze byc dobrze bo to spekulant. Fundusze tez musza zarobic. Tak wiec jeszcze 2 tyg i odwieszenie notowań i zobaczymy co z kursem ilu sie wysypie po 1 groszu. Po tyle nie sprzedam. Nie oszalalem jeszcze. Tu gra sie do konca i moze byc nawet ..... 5groszy w ciągu 2 dni. Moze nie znaczy ze bedzie.
[x]
NEWWORLDR 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.