Proponuje prześledzić raporty za 1 półrocze a potem za cały rok 2015 - 2 funduszy które posiadały obligacje Ruda Park (AGIO Globalny oraz AGIO Agresywny). - https://www.analizy.pl/fundusze/wiadomosci/19016/niewykupione-w-terminie-obligacje-w-portfelach-funduszy.html W czerwcu oba te fundusze posiadały jeszcze obligacje: http://agiofunds.pl/uploads/dokumenty/fio/sprawozdania/2015/sprawozdanie-finansowe-subfundusz-agio-globalny.pdf - strona 9 http://agiofunds.pl/uploads/dokumenty/fio/sprawozdania/2015/sprawozdanie-finansowe-subfundusz-agio-agresywny.pdf - strona 12
natomiast w raporcie rocznym one już się nie znajdują: https://dokumenty.analizy.pl/pobierz/fi/AGF07/RR/2015-12-31 https://dokumenty.analizy.pl/pobierz/fi/AGF01/RR/2015-12-31
Są tylko 2 opcje: 1) Albo zostały one wykupione przez dłużnika 2) Albo sprzedali je do jakiejś firmy windykacyjnej po niskiej kwocie, ale kto by chciał to kupić.
Obligacje były warte 5 mln zł po cenie zakupu nie uwzględniając odsetek a więc jest to znacząca kwota.
To że wierzycieli coraz mniej i dług co raz mniejszy. Jeśli to spłacili to nie po to by zaraz zbankrutować. Copernicusa pewnie spłaci Zastal bo już chcą się dobierać do ich hipotek. Pewnie dlatego przeksięgowali w ostatnim raporcie zobowiązania pozabilansowe z hipotek na rezerwy na zobowiązania. Tutaj kolejne 3 mil do spłaty. https://dokumenty.analizy.pl/pobierz/fi/COP118/RR/2015-12-31 Polecam stronę 15 sprawozdania. Wniosek o upadłość Molmedicy wycofał jeden z dłużników dlatego sprawa została umorzona. Pewnie również został spłacony bo inaczej by nie wycofał tego wniosku.
Długo tych informacji nie dadzą rady ukryć. Zresztą jeśli część długów została spłacona to będą musieli to wykazać w raportach.
Jak mogło ruszyć w tamtym roku ? W tamtym roku to upadło , zastanów się ile czasu trwają takie sprawy i dlaczego tak długo ? Na tą chwilę ten co wystawia S po 2gr i chce Kupić po 3gr to jest jedna i ta sama osoba a wszyscy więksi czekają
dzięki Matejjko....dla mnie to laczy się z zejściem Zalewskiej poniżej 5% - wg mnie Zalewscy poza rynkiem chcą kupować lub już kupili czesc wierzytelności za grosze........niebawem się przekonamy.
Glupileszczu, w zeszłym roku pojawił sie komunikat o umorzeniu postępowania upadłościowego.Więc po tym infie urosło i kilka groszy natomiast nie było zadnego infa o wpłynieciu zazalenia. A wydaje mi się, że powinni poinformować "nas" o tym oficjalnie.
jeśli by spolka sama zlozyla zażalenie to tak....w przeciwnym przypadku nie koniecznie musza informować....zwłaszcza jeżeli sprawa dotyczy kosztów postepowania...molmedica nie jest wtedy strona......jedyne co to wyrok się nie uprawomocnil...i czeka na kwestie rozstrzygniecia tego zażalenia. I na tym polega caly absurd.
może warto dołączyć do waszej teorii wzrostów też Cyrk Zalewski. zapewne on ma z tym coś wspólnego. po dobrych występach klaunów akcje wzrosną ponad 10 gr.
1. copernicus kupił obligacje 2. kupił je fundusz obligacyjny.
to sobie przesledz sytuację funduszu korporacyjnego.
Jeśli inwestycja "nie wyjdzie" to panowie z Copernicusa stracą pewnie licencję.......
więc - macie już grę insajderów w otwarte karty.
nikt wam tu nie opisze wariantów rozwoju sytuacji.
ale macie dość informacji by zadać sobie pytanie: po co copernicus dokonał zakupu.....
i wnioski wyciągnijcie sami......
zadajcie sobie proste pytanie: co może zrobić Zaleska by nie stracić zastalu - czyli bhy obligi umocowane na quantum odwaliły się od dzialki.
Dla mnie kompromis jest oczywisty. Może byc tak, że Zaleska i obligi zabezpieczone osiągnęły komromis. Czyim kosztem?
Tu się wam powinna zapalić czerwona lampka.
ale kopernicus ma czas do pażdziernika bodaj - więc spokojnie ten trup się pewnie jeszcze odbije...... ale po zakupie przez copernicus macie nieznany wam poziom ryzyka.......
a ryzyko, które dla innych jest grą w otwarte karty, staje się niepewnością.
twoje słowa: 2) Albo sprzedali je do jakiejś firmy windykacyjnej po niskiej kwocie, ale kto by chciał to kupić.
moja rada - zadaj sobie pytanie PO CO.
Jeśli jest to korporayjny w likwidacji - to jest termin likwidacji - z tego co kojarzę - na przełomie III i IV kwartału.
uruchomiłeś wątek pisząc o tym, że jakoby spółka wykupiła. Ja się wtedy wycofałem z dyskusji - twierdząc, że nie wiem.....
wyszlo, że nie spółka tylko jeden z tych, którym firma wisi pieniądze.....
A to zasadnicza różnica......
skup przez spółkę (z czego?) oznaczałby być może proces rozwalania obligów. skup przez innego obliga - raczej utrudnia taki proces.
A wnioski wyciągaj sam.
bodaj 5 maja zwróciłem tobie lub mld uwagę, że albo coś WIESZ (bo insajderzy dostali wtedy info), albo tak sobie trafiłeś ;-) z tego co piszesz wnioskuję - że trafiłeś.
A jesli chodzi o działkę - to jej zachowanie daje Zaleskiej możliwość jej dalszego zastawiania. pozbycie się obligów zabezpieczonych - pozwala rozwiązać problemy zastalu..... bo moim zdaniem molmedica jest już wydmuszką. poczytaj sprawozdanie za 1 kwartał..... tam nie ma NIC poza quantum. A coś się z quantum dziać zaczęło.
"antydoradco" nie mam akcji (ale obserwuję), ale nie mogę sobie odmówić skomentować Twoich wpisów. Twoje "bezstronne i obiektywne" wpisy są naprawdę zastanawiające. Dlaczego taka osoba, poświęca tyle czasu i wysiłku żeby potencjalnych lub obecnych posiadaczy skłonić do rezygnacji z inwestycji w tą "wydmuszkę". Dlaczego uaktywniasz się gdy na papierze zaczyna się marazm i atmosfera inwestycji się pogarsza ?!!. Dlaczego nie podałeś i przemilczałeś istotny fakt dot. syg. akt, pomimo, że z tego co można wnioskować po Twoich wpisach jesteś doskonale zorientowany. ?!!. Domyślam się, że jesteś jednym z umoczonych obligów, pozostaje pytanie, tych zabezpieczonych czy niezabezpieczonych. Jeżeli jesteś obligiem, to dlaczego tak dobrze zorientowana osoba dała się tak wystawić. Moja teoria jest następująca: czyżby kłótnia w "rodzinie" !!
1. najczęście piszę wtedy kiedy się nudzę. 2. piszę wtedy gdy kursy rosną - generalnie. 3. wysiłek jest niewielki. 4. nie podaję informacji znanych insajderom - bo to spółka powinna informować. 5. sygnatura pewnie jest dostepna. Mogą ją uzyskac patrzyc na maile przychodzące - ale mi się nie chce szukać. By dodać - nie jestem zainteresowany zmianami prawnymi w molmedica - do czasu zakończenia moich "związków" z tą firmą. 6. mam lepsze obligacje. 7. jestem sporo mniej inteligentny - kupiłem obligacje zabezpieczone WADLIWYM aktem notarialny. Nie wpadłem na to ;-) 8. kłótnia w rodzinie? kompletnie nietrafione domniemanie ;-) nie zdradzam strategii dzialań obligów. Choć pokazuje interpretację faktów......
A co do akcji..... obroty roczne to 8 mln zlotych - liczone symetrycznie - czyli 4 mln rocznie. sprawdz sobie obroty na wlasnym koncie.....u mnie są wyższe od obrotów tej firmy (np lokata wraca). więc nie przesadzajny...... co teraz wymaga dementi? bzdura c/wk - 9%..... wystarczy to zestawić z długami firmy czy zobowiązaniami....... te 9% czyli kwota między 9 a 1 grosz to i tak WIĘCEJ niż wpływy do firmy......
Copernicus to ta kobieta co nie należy do stajni Z. ?
Zlicytują mienie za grosze a reszte ściągną z Zastalu
Potem wszyscy razem spotkaja sie na grilu i wypiją na znak pokoju 07
Dział III Ksiąg wieczystych nieruchomości ZASTAL-u zabezpieczających roszczenia obligatoriuszy MOSTOSTAL WROCŁAW QUANTUM RUDA PARK (http://www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/index/news/info/527480,zastal-sa-ustanowienie-hipoteki#)
Numer wpisu:..3 Rodzaj wpisu:........OSTRZEŻENIE Treść wpisu:...........WSZCZĘCIE EGZEKUCJI Z NIERUCHOMOŚCI W SPRAWIE KM 3082/16
WEZWANIE DO ZAPŁATY NALEŻNOŚCI, KM 3082/16, 2016-08-01, KOMORNIK SĄDOWY PRZY SĄDZIE REJONOWYM W ZIELONEJ GÓRZE TOMASZ KARPIŃSKI; 50 (wskazanie podstawy, sygnatura, data wydania, wystawca; położenie dokumentu - numer karty akt)
jestem zainteresowany licytacją fotela prezesa, chce go kupić na pamiątkę żeby lepiej inwestować jak będziecie coś wiedzieć dajcie znać
PS. wyżej widzę same plusy ale niewidoczny jest minus, że obligi nie wierzą w powodzenie drugiej licytacji ruda park i poprzez kancelarie prawną (administratora) podejmą działania do skomercjalizowania obiektu i "dożywotniego" czerpania zysków Skutek jest taki że mądrzy ludzie nie wiedzą w która stronę iść (niech idą we właściwą oby z korzyścią dla nas).
wszyscy naganiacze sie uciszyli.... Majkelo widział tą spółkę w samych kolorowych barwach, natomiast antydoradca był przeciwny tej spółce i kto miał racje?