na stronie internetowej Total fiz jest umieszczone sprawozdanie finansowe funduszu za 2015 rok
z danych podanych przez fundusz wynika że w jego portfelu akcje Orphee stanowią 4,22% a akcje Cormay 19,72%
nie wiem czy dobrze rozumiem te tabelki (strona 29) ale z porównania ceny zakupu i wartości bilansowej wychodzi że na akcjach Orphee Łapiński ma stratę a na akcjach Cormay jest do przodu, oczywiście cena bilansowa jest dużo wyższa niż rynkowa, ale szczerze mówiąc jestem zdziwiona taką zależnością w aktywach Totala
ma ktoś jakiś sensowny pomysł jak może wyglądać parytet wymiany przy takiej strukturze udziału Cormay i Orphee w portfelu Totala?
Obecna cena rynkowa i wartość księgowa akcji w raporcie rocznym w odniesieniu do relacji ceny CRM-ORP są w sumie spójne, parytet ok. 1,25:1 na rzecz CRM, ale kto wie co wymyślą. Na marginesie to mogliby już ten parytet ogłosić.
wycena jest na 31.12.2015 ale jest jakaś dziwna, tzn nie jest równa wartości bilansowej podanej w raportach finansowych spółek
dla przypomnienia wartość księgowa Orphee z raportu na koniec roku to 0,53 euro lub 0,56 franka
wartośc wg wyceny na dzień bilansowy z tabelki Totala to 6.113.000 zł dzielone na 7.191.506 akcji czyli jakieś 0,85 gr za akcje
przy dzisiejszym kursie 7.191.506 akcji po 1,95 to jakieś 14.023.436 zł czyli na akcjach Orphee Total jest do przodu o jakieś 2 mln jeśli oczywiście miałby komu sprzedać swój pakiecik
w przypadku Cormay wartość księgowa akcji z raportu to 2,73 zł
wartość wyceny na dzień bilansowy z tabelki Totala to 28.573.000 zł dzielone na 12.532.182 akcje daje 2,28 zł za akcje
przy dzisiejszym kursie 2,40 zł Total zaczął odrabiać straty na Cormay, przynajmniej księgowo
szczerze mówiąc wydawało mi się że Łapiński ma większe straty na inwestycji w spółkę Tuorów, ale jak widać zaczyna po woli wychodzić na prostą
trochę zaskakuje tak duży udział Cormay w portfelu Totala, jak zamieni akcje Orphee na Cormay to udział będzie miał jeszcze większy, to trochę ryzykowana zabawa więc przypuszczam że będzie chciał skrócić pozycję, jeśli do tej pory już tego nie zrobił
do 15 czerwca czekamy co zrobi TT1 ze swoimi akcjami, ich cena zakupu to 2 zł
jest tak mało drobnicy na Orphee, że ostateczne rozwiązanie będzie musiało być dla nich korzystne, inaczej nikt się nie zgodzi
ZnawcoNC c myślisz o innych spółkach z portfela Totala, warto się im przyglądać?
Szykuje sie dla Ciebie czerwiec pelen niespodzianek ;-) Wyglada na to ze czy bedziesz chciala czy nie, zostaniesz wciagnieta na wspolne party do nowo otwartej fabryki. Sukieneczka sie przyda na dobre wejscie ale pozniej nie bedzie juz potrzebna, bielizna z Libetu w tym przypadku spisala by sie lepiej niz Victoria ;-) Wyglada ze skryte fantazje zostana spelnione i nikt o zgode nie bedzie pytal czy partnerskich zasad proponowal :-) Bedziesz miala tak jak chcialas chociaz raz uprzedmiotowiona i ubezwlasnowolniona, nie wiem tylko czy Plocica jako mistrz ceremoni byl w tych fantazjach na krotkiej liscie :-) Zawsze bedziesz mogla zamknac oczy i wyobrazic sobie ze dy....a Cie Leonardo Di Caprio albo pomyslec o nowej pralce z Kola fortuny ;-) Do zobaczenia w nowej fabryce :-)))
Dnia 2016-05-05 o godz. 14:48 ~kuna napisał(a): > Szykuje sie dla Ciebie czerwiec pelen niespodzianek ;-) > Wyglada na to ze czy bedziesz chciala czy nie, zostaniesz wciagnieta > na wspolne party do nowo otwartej fabryki. > Sukieneczka sie przyda na dobre wejscie ale pozniej nie bedzie juz potrzebna, > bielizna z Libetu w tym przypadku spisala by sie lepiej niz Victoria ;-) > Wyglada ze skryte fantazje zostana spelnione i nikt o zgode nie bedzie pytal > czy partnerskich zasad proponowal :-) > Bedziesz miala tak jak chcialas chociaz raz uprzedmiotowiona i ubezwlasnowolniona, > nie wiem tylko czy Plocica jako mistrz ceremoni byl w tych fantazjach na krotkiej liscie :-) > Zawsze bedziesz mogla zamknac oczy i wyobrazic sobie ze dy....a Cie Leonardo Di Caprio > albo pomyslec o nowej pralce z Kola fortuny ;-) > Do zobaczenia w nowej fabryce :-))) >
za włosy i do fabryki.... kiedyś jeden facet z którym piłam kawę, powiedział że gdy patrzy na mój długi czarny kucyk to ma jedną konkretną fantazję, ale z tego co pamiętam sceneria nie była zlokalizowana w fabryce...
ta bielizna z Libetu... co sobie tylko wyobrażę.... kupiłam dziś ten Kopex, może stamtąd jakieś zabawki czy akcesoria, pasowałyby do bielizny
Kuna, zobaczysz że nie będzie żadnej fabryki, hala może i będzie ale żeby na siebie zarobić mistrz ceremonii będzie musiał wynająć ją na potańcówki i wesela
czerwiec pełen niespodzianek, a maj? maj pełen rozczarowań???? taka ładna pogoda, szkoda wiosny na zmartwienia
powiedź mi lepiej jak Łapa chce zarobić na Orphee i gdzie mogę sprawdzić ile akcji mają na dziś fundusze, do kogo poszło te 7 mln akcji CRM rozprowadzonych na sesji po info o dotacji
jeśli Łapa przestał tracić na akcjach spółek Tuory, to albo wierzy w umiejętności menadżerskie Płocicy co jest głupie, albo teraz będzie robił inteligentne podbitki i manipulacje pod skrócenie własnej pozycji,
najtrudniejsze jest zmienić postrzeganie Cormay na rynku, tyle ludzi na nim kasę straciło, że nikt nie chce uwierzyć że w firmie mogły zajść jakieś zmiany, pozytywne zmiany i ten co kupi akcje nie zostanie oszukany, jeśli oglądasz inne spółki to zapewne widziałeś, że ktoś gorliwy umieszczał na forach informacje o dotacji dla Cormay, wystarczy poczytać komentarze ludzi pod tym postem, aby mieć pewność, że postrzeganie spółki na rynku się nie zmieniło
mam znajomego, którego swojego czasu na kupno akcji Cormay namawiał sam Łapiński, kurs wtedy był w okolicach 6 zł, dziś jak z nim gadam i powiem coś o Cormay to gość reaguje nerwowym śmiechem
Cormay przetrwa jeszcze rok, może półtorej, Orphee 2 góra 3 lata, jak chcesz możemy się założyć :)
Z kopexem i zabawkami to troche odlecialas :-) :-):-) Robia podobno jakies kombajny do rabania przodku ale to dla mnie juz za duzy hardkor ciaganie kucyka to jeszcze ale do zabawy z kombajnem to musisz znalesc duzego i wplywowego mezczyzne ja odpadam;-)
Dostepu do poufnych informacji nie mam wiec bazuje na ogolno dostepnych informacjach. Zalozenie mam takie ze mamy hosse i trzeba wybierac spolki, ktore mocno spadaly i jest szansa ze wychodza na prosta, zarabic teraz mozna na wielu spolkach ale te przecenione moga odrabic w setkach procent i takie cos mnie interesuje jak sie trafi liderow to mozna bedzie zarobic jakies powazne pieniadze. Cormay przedstawil jakis plan wedlug jego punktow bedzie mozna kontrolowac, czy sa to realne dzialania, czy tylko obietnice. Dotacje dostali, plus, tylko to wywalenie bardzo podobnego wolumenu akcji jak ten przy pierwszym wybiciu, troche slabo mi wyglada mogli nakarmic ulice,(jak tez wtedy kupilem zakladajac ze idzie wszystko w dobra strone, na poczatku sesji wiec biedy nie ma ale myslalem ze zrobimy nastepna fale a tu zonk), co prawda kurs sie utrzymuje przy ogolnie korekcyjnym rynku, ale to nie tak mialo byc. Orphee to mnie interesuje o tyle ze dobrze by bylo, zeby podali parytet wymiany to odpadnie nastepny element niepewnosci. Plocica ma Orphee wiec pewnie krzywdy sam sobie nie zrobi ale mysle ze nie bez powodu kurs orphee utrzymuje sie blisko cormay wiec parytet tez bedzie podobny. Nie znam prawa szwajcarskiego ale zakladajac ,ze jest podobnie jak u nas to mniejszosciowi beda mogli co najwyzej wylac frustracje na forum w razie niesatysfakcjonujacego parytetu , bo na decyzje nie beda mieli wplywu. Troche zdziwilo mnie ze Total ma zyski na Cormay, musieli tu niezle wykorzystywac dostep do informacji, zeby na takiej wtopie wyjsc sucha noga ale na bananie puki co taki folklor jest i trzeba grac na takim boisku jakie jest :-(
Z tym postrzeganiem spolki to mam odmienne zdanie, rynek nie ma pamieci wtopieni sie juz nie licza nie maja sily finansowej , kurs bedzie zalezal od nowych optymistow,ktorzy wierza w nowe rozdanie i przy okazji czuja sie lepsi cwansi od wtopionych bo kupuja tanio na dobrych informacjach i z perspektywani wyjscia na prosta przy prawdopodobnie okreslonych juz dolkach czuja sie duzo pewniej i bezpieczniej. To oni beda motorem wzrostu, stara gwardia bedzie psioczyla ale wplywu na kurs nie bedzie mialo to zadnego. Nie wiem czemu zakladasz,ze cormay ma nie przetrwac 1rok czy 1,5 na razie nie widze co moglo by pogrzebac w tak krotkim duzo gorsze "padliny" sa notowane przez lata i daja sobie rade a nawet notuja okresowe hossy, cormay do ostatnich padlin bym nie zaliczyl.
Tak odnosnie Twojego znajomego to jezeli Lapinski go namawial to chyba wierzyl w spolke, chyba ze wybitnie go nie lubi :-) Wyszlo jak wyszlo tej calej histori z Tuorami tez pewnie nikt sie nie spodziewal. Duzo bagna do posprzatanie ale dolki nia spolce juz zostaly okreslone jak beda robic to co mowia to na wzrostowym rynku bedzie duzo chetnych na potencjalnie wysokie zyski, a wzrosty beda napedzaly nastepnych chetnym it tak bedziemy dmuchac (Twoje ulubione slowo :-) ) ten balonik.
Jesli chodzi o zaklad to chetnie przyjmuje, jak cormay nie padnie w przeciagu 1,5 to bede mogl wytargac Ciebie za ten legendarny kucyk, scenerie sobie wybierz :-))) Co Ciebie interesuje wypadku Twojej wygranej? od razu zaznaczam ,ze jak bedziesz chciala uzywac zabawek z kopexu to ja sie wycofuje z zakladu :-)
Kuna wiesz, gdybym patrzyła na Cormay tylko i wyłącznie z poziomu informacji przekazywanych oficjalnie to pewnie patrzyłabym na to dokładnie tak samo jak Ty, ale jestem straszną plociuchą i łatwo ulegam wpływom w osądzie tego co widzę i dlatego na to patrzę inaczej
napisałabym co myślę o sytuacji w samej spółce Cormay, ale mam za dużo akcji Orphee :)))))
skupmy się na transakcjach giełdowych bo drobni na tym kasę zarabiają a nie na budowaniu strategii firmy
Cormay to zabawka rozgrywana przez fundusze, nie znam się na tym więc nie wypowiadam
Orphee to co innego, to elitarna grupa kolesi wymieniająca się opiniami :) i jak dobrze zauważyłeś nie na forum bankiera tylko w bardziej intymnych sytuacjach
mając akcje Cormay czekasz na parytet wymiany? czego się po nim spodziewasz? że kurs akcji Cormay urośnie? rozumiem, że akcjonariusze Orphee czekają na parytet wymiany, aby mogli zdecydować czy są skłonni swoje super akcje Orphee zamienić na jakieś marne akcje COrmay, ale co mieliby na tym zyskać akcjonariusze COrmay?
też nie znam się na prawie szwajcarskim, ale znam kogoś kto się zna, gdyby to było takie proste to już dawno temu Łapa by zrobił wezwanie na akcje Orphee, przecież razem z Querqusem i Wesołowskim mają wystarczająco dużo akcji aby takie wezwanie zrobić
nie wiem czy brałeś udział w skupie, ale wtedy wszystkich akcjonariuszy Orphee było 200 osób, dziś przypuszczam że jest ich niecała setka łącznie z kolarzami, którym na Orphee bardzo trudno robić kółka, więc szybko odpadają
Łapiński dostał kasę na wojnę z Tuorami i dla tych ludzi musi zarobić, ile chciałbyś zarobić dając Łapie kasę w trudnym momencie???? Wartość zakupu jednej akcji Orphee przez Total to 1,75 zł TT1 kupowało po 2 zł i po 2 zł kupowało dwóch zaprzyjaźnionych z Płocicą kolesi do których poszło chyba 800.000 akcji po 2 zł przed skupem. Sam Płocica kupował taniej, ale w takich układach funduszowo-biznesowych wszyscy musza zarobić, bo egoiści wypadają z gry.
Dla mnie cena przy zdejmowaniu Orphee z giełdy po okolice 4 zł. Przy takiej cenie drobni i więksi drobni sie zgodzą, a Total i jego grupa kolesi zarobią.
no chyba że Łapa znajdzie kupca na całe Orphee, i nie będzie żadnego parytetu wymiany, no ale to już inna żabawa ;)
Z tym czekaniem na parytet to nad interpretujesz, nie czekam tylko wymienilem jako jedna z niewiadomych ktore powinny sie wyjasnic, poza tym polaczenie konsolidacja przychowow , bedzie jeden podmiot a nie mieszanie miedzy dwoma jak to juz wczesniej tu bywalo. Takie uporzadkowanie dobrze wpisywaloby sie w strategie przejrzystych dzialan, ktore teraz maja byc nowym standardem w firmie. I to mialem na mysli a nie zebym oczekiwal jakis konkretnych korzysci tak jak to moga oczekiwac akcjonariusze orphee. Ale dosc zabawne jest to ze w zasadzie to po dzisiejszym skroceniu , cormay przestal byc znaczaca pozycja w portfelu :-)
Dnia 2016-05-06 o godz. 11:08 ~kuna napisał(a): > Z tym czekaniem na parytet to nad interpretujesz, nie czekam tylko wymienilem jako jedna z niewiadomych ktore powinny sie wyjasnic, poza tym polaczenie konsolidacja przychowow , bedzie jeden podmiot a nie mieszanie miedzy dwoma jak to juz wczesniej tu bywalo. Takie uporzadkowanie dobrze wpisywaloby sie w strategie przejrzystych dzialan, ktore teraz maja byc nowym > standardem w firmie. I to mialem na mysli a nie zebym oczekiwal jakis konkretnych korzysci tak jak to moga oczekiwac akcjonariusze orphee. > Ale dosc zabawne jest to ze w zasadzie to po dzisiejszym skroceniu , cormay przestal byc znaczaca pozycja w portfelu :-) >
to Ty wywaliłeś te 50k rano?????? dobrze że nie masz Orphee, puff
Kuna co to są mocno przecenione spółki? weź coś podpowiedź, potrzebuje na buty do sukienki a mam Zastal, który miał rosnąć a spada, dobrze że fly dzis ruszyło, może na drugie wakacje zarobie
co do kucyka jesteśmy umówieni, choć to nie moja fantazja, nie znam kobiet fantazjujących o szarpaniu włosów
jak wygram zabierasz mnie nad jeziora, gdzie popijając coś mocnego będziemy obserwowali z łódki ptaki, marzy mi się spokojna tafla jeziora w upalny letni dzień i latające czaple
Cormay załatwią koszty inwestycji, a Orphee konkurencja i konflikty wewnętrzne, dlatego Cormay 1,5 roku a Orphee trochę dłużej 2-3 lata
Wiesz jak to jest z podpowiadaniem, masz przyklad swojego znajomego co sie nerwowo usmiecha na dzwiek slowa cormay nie chcialbym zebys miala takie tiki ze mna zwiazane :-) Ja nie gram szybko wbrew temu co mozesz wnioskowac po tym szybkim wywaleniu cormay, po prostu jak sie na cos decyduje to raczej nie daje zlecen oczekujacych tylko przewaznie takie do realizacji. Ja postwilem na budowlanke, ktora wyglada ze sie odradza a to raczej dluzsze trendy sa w tej branzy, mam awbud i alte, z alta to dluzsza historia na watku alty pod nickiem wernyhora opisalem sytuacje :-) Ogolnie teraz to trzeba czekac czy inwestycja im wychodzi i od tego uzaleznic ewentualne zakupy. Awbud po wzrostach ma korekte mam nadzieje ze po wynikach bedzie paliwo na dalsze wzrosty. Ostatnio postawilem mocno na dobra zmiane :-) czyli PMPG mysle ze moze z tego cos byc i Braster w razie gdyby ten ich sprzet zadzialal Ty juz bedziesz wiedziala najlepiej czy to moze byc przydatny gadzet :-) Na tym akurat lekka wtopka ladnie wychodzil z konsolidacji ale nowa emisja z nie znana jeszcze cena chyba ostudzila zapal kupujacych. To tak w skrocie wyglada moj stan posiadania i raczej przez dluzszy czas to sie utrzyma. Czy to dobre wybory czas pokaze i nie sugeruj sie tym bo sama wiesz dzis tak na to patrze a jutro juz cos moze zniknac z portfela:-) Forum jako wrzutki w tematach typu jakies haslowe informacje,czy jakies lekko podane komentarze do sytuacji to ok, ale jesli chodzi o takie "konsultacje" czy podpowiedzi to trzymam sie od tego z daleka to jest zbyt nieprzewidywalny biznes zeby komus radzic i nie czuje sie na tyle mocny zeby to robic.
Jesli chodzi o wode to bomba, nie koniecznie musi byc spokojna troche wiatru w zaglach jednak by sie przydalo ;-) https://www.youtube.com/watch?v=rsm0WMZWX3o Spadam troche pospac Orphee to nie ja dzis wywalam :-)
Kuna, wielkie dzięki, zaraz sobie pooglądam te spółeczki, i nie przejmuj się gadasz z mocno niezależnym umysłem kobiety, który w głównej mierze kieruje się emocjami, na giełdzie też
wywaliłeś, no tak, i znowu forum Cormay zrobi się nudne, wpadnij chociaż czasem na Orphee i daj znać co słychać, może się mylę i okaże się, że Płocica jest pod opieką Fortuny i ten analizator wreszcie mu zadziała
Orphee wywalił ktoś kto potrzebował na wakacje lub coś w tym rodzaju, za jakiś czas komputer ustawi kurs na innym poziomie sprzedając i kupując jedną akcję, a ja przestanę się stresować stanem mojego konta maklerskiego
> ZnawcoNC c myślisz o innych spółkach z portfela Totala, warto się im przyglądać?
mam tylko brastera z ich portfela ale z ogromnym zapasem bo po 4zl. wyczekalem sie juz na tej spolce ladny szmat czasu ale final coraz blizej. zastanawia mnie ten ich fhdom, musze zglebic temat.
Dnia 2016-05-06 o godz. 12:22 ~znawcaNC napisał(a): > > > ZnawcoNC c myślisz o innych spółkach z portfela Totala, warto się im przyglądać? > > mam tylko brastera z ich portfela ale z ogromnym zapasem bo po 4zl. wyczekalem sie juz na tej spolce ladny szmat czasu ale final coraz blizej. zastanawia mnie ten ich fhdom, musze zglebic temat. >
ta odwrócona hipoteka to największe dzieło Antymidasa, zostaw je w spokoju
jak na geniusza giełdy to mają małą dywersyfikację, choć się nie znam
mnie zainteresowała ta Alta o której mówił śpiący Kuna, Łapa też ma ją w portfelu, może warto???
Kuna widziałeś, Łapa kupił Twoją Altę za 6,75 zł, taka cena była w 2011 roku
i patrz do tej pory trzyma, ciekawe ile jest jeszcze takich TFI w w tej Alcie i po ile wchodzili, no i po ile będą chcieli wyjść
może i wygląda ta spółka ciekawie, ale stanowczo wolę Orphee, Orphee ma dużo dużo większą przestrzeń do ugrania i jest mocno niedoszacowaną spółeczką, a akcjonariusze są głodni zysku, dużego zysku :) mniam
Dnia 2016-05-05 o godz. 09:11 ~ray napisał(a): > Obecna cena rynkowa i wartość księgowa akcji w raporcie rocznym w odniesieniu do relacji ceny CRM-ORP są w sumie spójne, parytet ok. 1,25:1 na rzecz CRM, ale kto wie co wymyślą. Na marginesie to mogliby już ten parytet ogłosić.
wiesz co Ray, zastanawiam się nad Twoim parytetem wymiany
zauważyłeś że koszt nabycia jednej akcji z tabeli Totala jest bardzo zbliżony?
Orphee wartość wg ceny nabycia 12.351.00 zł dzielona na 7.191.506 akcji to 1.72 zł za akcje
Cormay wartość wg ceny nabycia 21.430.000 dzielona na 12.532.182 akcje to 1,71 zł za akcje
jeżeli parytet wymiany byłby 1 do 1 do w księgowości Lapy prawie nic się nie zmienia i operacja wydaje się neutralna
każdy parytet inny niż 1 do 1 na niekorzyść Orphee będzie działaniem na szkodę własnego funduszu i ciężko będzie się z tego wytłumaczyć chociażby księgowo
moim skromnym zadaniem bardziej prawdopodobny jest parytet 1 do 1,25 na korzyść Orphee, ale przy dzisiejszych cenach ja się na niego nie zgadzam, jeśli Cormay osiągnie cenę 3 zł to prosze bardzo, inaczej nie,dziękuje
Krakowskim targiem niech będzie 1:1, ale ja obstaje przy swoim, jak będą w miarę pozytywne wyniki 16 maja, to będziesz miała 3 zł z przodu, trzymaj mocno kciuki przez weekend za dobry raport.
Dnia 2016-05-06 o godz. 18:44 ~kuna napisał(a): > Nie kpij sobie ze spiacej kuny :-) mamy 7h roznicy czasu, czasem mozna poczuc sie sennym > Kuna to nocny drapieznik ale czasem sen tez ja zmorzy.:-) > >
Kuna, ja kpić sobie z drapieżnika, nigdy w życiu...
7 godzin, kurcze ale Cię poniosło, powiedziałabym wracaj, gdzie Ci tak będzie dobrze jak w domu, ale na razie zbyt dużo dobrej zmiany, zbyt dużo
no to miłego dnia, czy popołudnia co tam jest u Ciebie :)
Dnia 2016-05-07 o godz. 06:52 ~kuna napisał(a): > No, mam nadzieje, z kunami nie ma zartow ;-)))) > https://www.bankier.pl/wiadomosc/Kuny-zaatakowaly-ubezpieczycieli-3060475.html
wiesz Kuna nie chciałam Ci tego mówić, ale mój czarny kot rasy Cornish Rex o imieniu Szaman często przynosi z ogrodu do domu wiewiórki, tylko nie wiem dlaczego zwykle są w dwóch częściach, najpierw głowa, potem ogon
Kuny pewnie mądre zwierzątka, ogród mojego kota omijają dużym łukiem
widziałeś info o podpisaniu umowy przez Cormay z austryjakami? to dobra wiadomość, bo oznacza że ten analizator ma szansę kiedyś wejść do produkcji, tyle że to kiedyś jest mocno oddalone w czasie
Płocica to miły Misio tylko strasznie powolny, to pewnie jakiś rodzaj pandy czy koala, za dużo używek z bambusa, za wolny w działaniu, może nie wygrać z czasem, teraz już nie walczy z Tuorami tylko z własnymi ograniczeniami a to walka trudniejsza, jak pokażą wyniki sprawdzimy na jak długo starczy mu kasy na pokrywanie bieżących wydatków
obserwuj co teraz będzie się działo na Cormay, czy duzi będą trzymać czy wrzucać akcje w rynek, może znowu jakaś niczym nieuzasadniona podbitka dla zagłuszenia wyników za I kwartał...???
nie żałujesz że sprzedałeś CRM, może jak po wynikach trochę spadnie to jeszcze wrócisz? Łapa nie może mieć w swoim portfelu 25% jednej spółki, to zbyt duże ryzyko dla funduszu, będzie musiał gdzieś opylić część akcji CRM, no to jak mówi KUBA, Cormay UP, UP, UP?
To, moze masz odpowiedz czemu ptaki sie nie legna w budkach ;-)
Jesli chodzi o Cormay to mysle ze wytargam Ciebie za ten kucyk porzadnie w imieniu gnebionych Twoimi kasandrycznymi wizjami akcjonariuszy. Wiem ze nie znasz kobiet ktore o tym marza ale to zaklad i to zwyciezca ma miec nagrode a nie realizowac fantazje przegranego :-) ale mozesz liczyc na ta przelatujaca czaple, zawsze to choc polowiczny sukces bedzie.
Do cormaya nie przyzwyczailem sie na tyle zeby budzil jakies uczucia zalu po rozstaniu. Mysle ze bedzie mozna na nim zarobic i nie wykluczam ponownego zakupu teraz stawiam na innego rumaka. Na razie to chyba koniec z szukaniem okazji troche posiedze na tych pozycjach co mam bo nocne wstawanie dalo mi sie ostatnio we znaki ciezko pozniej wrocic do wlasciwego dziennego rytmu. Nie mam sily na zagle a sezon sie zaczyna i trzeba byc w formie :-)
Powodzenia w walce z rynkiem i do uslyszenia a.... i zapuszczaj kucyk 1,5 zakazu chodzenia do fryzjera ;-)
1,5 roku bez fryzjera.... to będzie długi kucyk, już dziś ma 60 cm.... ale fakt, kasandryczne wizje mam na całkiem przyzwoitym poziomie....
a z tym cierpieniem akcjonariuszy, to raczej działalność Pandory wywołuje odwrotny efekt, posiadanie wspólnego wroga jednoczy i mobilizuje do działania, pomyśl pod jaką presją i w kur niem działa Misiowaty Prezio, nawet nie może spokojnie popsuć fryzury sekretarce Tuory lub trochę przesadzić z odreagowaniem stresów, bo zaraz jakaś łajza napisze o tym na forum
masz szarżującego rumaka i nie chcesz się podzielić? myślałam że się lubimy... wiesz taki dobry rumak dla kobiety po 40-tce to jak wygrać w totka
Kuna, dbaj o zdrowie, zdrowie najważniejsze, pieniądze raz są, a raz ich nie ma
jak będziesz w stolicy to pisz na pirv protest małpa tlen.pl, zapraszam Cię na dobrą kawę i to co jedzą kuny, co jedzą kuny?, małe ptaszki?
Wow!! 60cm to brzmi powaznie, szkoda za ja niczym w podobnym rozmiarze nie moge sie pochwalic :-) ......ale zaraz zaraz czyzbym z sama pania Renata Beger mial przyjemnosc? Jak tak to przepraszam za wszystkie frywolne zarty , choc nie ukrywam , ze gleboko w oczy chetnie bym zajrzal, zeby zobaczyc te legandarne blyski.:-)
No jezeli masz taki dokladny wglad w to co sie dzieje w gabinecie Plocicy to mu nie zazdroszcze, a swiadczy to tez ze sama nie jestes jakas plotka tylko moze........? no wlasnie az strach wypowiedziec.
Oczywiscie, ze trzymamy sztame ale moj rumak nie po Twojej linii ideologicznej, dobra zmiana ,czyli PMPG pisalem o tym, czy to rumak to zobaczymy. Ja wsiadalem po raporcie rocznym, tylko na najpierw chwycilem sie grzywy a teraz nogi w strzemiona wlozylem i wygodnie sie rozsiadlem gotowy na dluzsza jazde. Teraz powinien byc bardzo dobry raport za 1 qw i ogloszenie prognozy i strategi, spolkka ma zarobic okolo 14mln w tym roku a to prawie polowa kapitalizacji, tak lekko liczac to 10-12 zl powinno kosztowac, a jak dobra zmiana cos extra wymysli to moze byc dodatkowy bonus.
Z szybkich grzanek to indata moze byc teraz dobra, niestety nie na wszystkie rumaki mam pieniadze , nie jestem jakims szejkiem z dubaju, zeby miec cala stadnine :-) trzeba dokonywac selekcji i nie zawsze sie wybor jest optymalny.
Kawy sie chetnie w milym towarzystwie napije , choc pewnie nie predko to nastapi, ja ze swojej strony moge zadeklarowac podobna propozycje, jezeli bedziesz w Chicago. Jesli chodzi o jedzenie to jak zwykle namieszalas, male ptaszki dobrze zapamietalas, ale to nie w kontekscie kulinarnym bylo, chociaz jak to Ty zapraszasz to zrobisz z ptaszkami co tam uwazasz jestem dobrze wychowany to nie bede protestowal;-) Mam nadzieje tylko, ze ptaszkow nie gotujesz przed spozyciem :-) Dobra starczy juz na dzis bo to forum z gieldowego lewituje w jakims podejrzanym kierunku. Dosc o ptaszkach bo nie jestem jakims ornitologiem no chyba, ze na forum PMPG, to co innego :-)