walne ustaliło że (tzw. dzień dywidendy) jest dzień 10 maja 2016 roku., natomiast termin wypłaty ustalonej dywidendy określono na dzień 31 maja 2016 roku. z tego co się orientuje a trochę już czasu inwestuje to na GPW jest zasada T2 /kiedys T3/ czyli jak dzień dywidendy jest na 10.05.2016 to minus 2 dni czyli wychodzi dzisiaj bo wekend - jeżeli się myle to proszę poprawić ale raczej tak właśnie jest
Masz rację o tyle ,że T2,ale to dotyczy sprzedaży.Czyli możesz sprzedać już w poniedziałek i system będzie miał Twoje akcje do wypłaty dywidendy.Bo dopiero 11.05 system wykaże ,że już sprzedałeś akcje.Natomiast odcięcie dywidendy nastąpi 10.05.
nie wiem co masz na myślę ze T2 dotyczy sprzedaży ?????????????????naprawdę warto czytać i wiedzieć!!!!!!!!!!!!!!wg mnie też odcięcie dyw w poniedziałek rano na otwarciu będzie mniej także jeszcze 30 min na zakup jak chcesz dywidende
Proszę o odpowiedź w następującej sprawie. W komunikatach GPW dla Decora DCR Dniem dywidendy jest 10 maja. A okazało się że dniem dywidendy jest 9 maja. Proszę o odpowiedź czy nastąpiła zmiana daty dnia dywidendy i czy nie powinno to zostać ogłoszone w komunikatach. Oraz czy DECORA mogła zmienić dzień dywidendy bez ogłoszenia tego w dostępnym dla wszystkich komunikacie.
Dzień dywidendy jest na 10, ale w systemie rozliczeniowym GPW odcięcie następuje 2 dni wcześniej, 8 maja byl akurat dniem bez obrotu (niedziela) zatem dywidendę odcięto dzis