• Czy historia zatoczy koło? Autor: ~kpk [5.172.252.*]
    Tak może się stać
  • Re: Czy historia zatoczy koło? Autor: ~agent [82.160.207.*]
    Ale Sztuczka ze swoimi słupami broni zajadle kursu.
  • Re: Czy historia zatoczy koło? Autor: ~PIT [89.78.203.*]
    Witam. Wypełniłem PIT-38.  Miałem po raz pierwszy zysk.  Cały  1% podatku w kwocie 3,50 zł przekazałem na  Fundację:  KRS 0000303590,   cel szczegółowy: „ dla Maja Grabowska (240 – 240)”.  Może to niewiele, lecz liczy się każda kwota pomocy  a  nas to nic nie kosztuje.  Gorąco polecam. Pomóżmy Mai odzyskać zdrowie. 
  • Re: Czy historia zatoczy koło? Autor: ~FRUMKIN [94.40.121.*]
    Nie ma co panikować, na obecnych akcjach leszcza to pewnie średnio zależy Sztuczkowskiemu.
    Najprawdopodobniej szykują grunt pod rolowanie obligacji niezamiennych ( może też na akcje), a przedtem pewnie będzie konwersja wszystkich obligacji zamiennych pod ich częściowy odkup przez PSHoldco, które odkupi 26 mln akcji, ale nie z puli FF a od obligatariuszy, tak aby po konwersji było to samo w procentach co jest, czyli 66% PSHoldco i 33% reszta, w którym będzie FF i to co teraz tam siedzi, plus ok. 14% obligatariuszy.
    Kurs był zwalony z 2 zł pod ustawienie średniej wezwania na 95 gr., a skoro ten cel został już osiągnięty to powinien tam żwawo wrócić, bo konwersja moze zachęcić leszcza do kupowania.
    Poprzednie konwersje pewnie miały na celu podniesienie stanu FF, aby umożliwić PSHoldco wyasygnowanie odpowiedniej kwoty na zakup ustalonej puli w wezwaniu po 97 gr.
    Początek wezwania będzie w dniu publikacji raportu za 1Q2016, czyli też pewnie bujnie w którąś stronę.
    Zakończyć się wsio powinno upaństwowionym inwestorem…ale …. 
  • Re: Czy historia zatoczy koło? Autor: ~stalowy [5.172.233.*]
    Wyniki I kw. będą słabe lub bardzo słabe to wiadomo ponieważ ceny stali były na historycznych dołkach.

Szuczkowski w wezwaniu zbierze kilka milionów sztuk akcji od tych którzy kupowali w okolicach 60-70 gr. bo kupowali ci co wiedzieli. Oczywiście to nic w sytuacji spółki nie zmieni ale odpowiednie osoby zarobią a prezes odbuduje stan posiadanych akcji do 66 %.

Upaństwowienia spółki nie będzie i to jest pewne na 100%

• Re: Czy historia zatoczy koło? Autor: ~serf [159.205.75.*]
    Najciekawsze jest to ze dzisiaj BDM podniósł rekomendacje do kupuj cognora z cena 1,66
    To bardzo ciekawe zagranie instytucji współpracującej ze Sztuczkowskim :D:D:D

Czyżby szykowało się kontr wezwanie ?

Obligatariusze którzy i tak mają zastaw na całym majątku mogliby zorganizować wezwanie i pozbyć się kilku kosztownych osób szybko poprawiając wyniki spółki i wartość spółki.

Tak tylko spekuluję ale jeżeli prezes spółki wycenia jej akcje na 97 to dla obligatariuszy nie jest dobry znak i mogą zdecydować się na taki ruch. Poza tym, COG niebawem będzie płacił 10% kupon odsetkowy a później 12,5% a to koszty które obligatariusze mogliby znacznie obniżyć po przejęciu kontroli nad spółką :D:D:D

• Re: Czy historia zatoczy koło? Autor: ~mir [109.173.222.*]
    jak na razie to nie odpuszczaja
  • Re: Czy historia zatoczy koło? Autor: ~pgz [178.217.140.*]
    gdybym byl obligatioriuszem to bym chcial te 10% a pozniej 12,5. obligatiriusze juz sa na plusie i to sporym, pamietaj ze od ladnych kilku lat zbierali co roku po 8%, ostatnio zgodzili sie je zrolowac na nastepne kilka lat wiec pewne odsetki beda splywaly, piszac pewne mam na mysli gwarantowane (cognor zawsze w terminie regulowal odsetki). bedac obligatoriuszem modlilbym sie zeby firma ktora placi takie odsetki nie chciala za wczesnie wykupic obligacji. takich obligatoriuszy zreszta nie brakuje (dlugodystansowych) ostatnio belgia sprzedala obligacje z wykupem za 100 lat - słownie: sto lat
    Dnia 2016-04-28 o godz. 14:17 ~pgz napisał(a):
    > gdybym byl obligatioriuszem to bym chcial te 10% a pozniej 12,5. obligatiriusze juz sa na plusie i to sporym, pamietaj ze od ladnych kilku lat zbierali co roku po 8%, ostatnio zgodzili sie je zrolowac na nastepne kilka lat wiec pewne odsetki beda splywaly, piszac pewne mam na mysli gwarantowane (cognor zawsze w terminie regulowal odsetki). bedac obligatoriuszem modlilbym sie zeby firma ktora placi takie odsetki nie chciala za wczesnie wykupic obligacji. takich obligatoriuszy zreszta nie brakuje (dlugodystansowych) ostatnio belgia sprzedala obligacje z wykupem za 100 lat - słownie: sto lat

...............

Masz zadatki na Rasowego obligatariusza!
    ;)
  • Re: Czy historia zatoczy koło? Autor: ~pgz [178.217.140.*]
    dziekuje za prawidlową moją ocene, taki wlasnie jestem albo moglbym byc ale brakuje mi sporo "wolnej' kasy zeby moc sobie pozwolic na wykup jakichkolwiek obligacji i zyć niezle z odsetek od nich, w twoim poscie wyczuwam jednak krople ironii ale przypisuje to temu ze pomimo ze w szkole nauczyles sie pisac i masz pewnie co najmniej 30 wiosen to na ludziach sie nie znasz (oczywiscie dotyczy to tylko sytuacji kiedy z ta "ironia" trafilem)
    Dnia 2016-04-28 o godz. 16:02 ~pgz napisał(a):
    > ... z ta "ironia" trafilem
    ........
    Myślę, że często cienka granica jest pomiędzy ironią a ...sympatią. 

• Re: Czy historia zatoczy koło? Autor: ~pgz [109.196.112.*]
    Nie no z ta "sympatia" to chyba przesdziles, chociaz nie wiedziec czemu bywa to teraz modne
    Dnia 2016-04-28 o godz. 12:18 ~stalowy napisał(a):
    > To bardzo ciekawe zagranie instytucji współpracującej ze Sztuczkowskim :D:D:D
    >
    > Czyżby szykowało się kontr wezwanie ?
    >
    > Obligatariusze którzy i tak mają zastaw na całym majątku mogliby zorganizować wezwanie i pozbyć się kilku kosztownych osób szybko poprawiając wyniki spółki i wartość spółki.
    >
    > Tak tylko spekuluję ale jeżeli prezes spółki wycenia jej akcje na 97 to dla obligatariuszy nie jest dobry znak i mogą zdecydować się na taki ruch. Poza tym, COG niebawem będzie płacił 10% kupon odsetkowy a później 12,5% a to koszty które obligatariusze mogliby znacznie obniżyć po przejęciu kontroli nad spółką :D:D:D
    >
    .........................

Ale po co i po ile to kontrwezwanie i pod kogo przy obecnym stanie akcji i nawisie obligacji?

Obligatariusze przecież mają obligacje zamienne na 25 mln euro, czyli teraz już mają 50% akcjonariatu w garści oraz jeszcze w zapasie straszydło w postaci 100 mln euro obligacji niezamiennych, które gdyby wymienili na podobnym parytecie to czapką przykryją udziały Sztuczkowskiego bez głupiego wzywania i kontrwzywania wzywania, tylko po co im ten cyrk i kłopot z zarządzaniem spółką skoro mają odsetki, co innego wprowadzić inwestora i mieć jeszcze odsetki.

Sztuczkowski teraz ma 63% , FF tu siedzi grubo od 2 zł w wzwyż, PZU chyba 4 zł, Grzesiak chyba 2,5 zł,. Niemniej wszyscy pewnie by odpowiedzieli na kontrwezwanie po 10 zł i razem z Królem Stali by się zachlali ze szczęścia, bo  wezwanie na 2 zł, czyli wyższe nawet o 100% to kupa śmiechu dla wszystkich 

Dnia 2016-04-28 o godz. 11:21 ~stalowy napisał(a):
    > Szuczkowski w wezwaniu zbierze kilka milionów sztuk akcji od tych którzy kupowali w okolicach 60-70 gr. bo kupowali ci co wiedzieli. Oczywiście to nic w sytuacji spółki nie zmieni ale odpowiednie osoby zarobią a prezes odbuduje stan posiadanych akcji do 66 %.
    >
    Myślisz, że Krolowi Stali aż tak palma odbiła, aby dla tych kilku akcji i swoich kolesiów z hukiem robić takie wezwanie i przekazywać na skup do depozytu 25 mln PLN na ten cel oraz wypisywać takie bzdury, że chce skupić 100% i z tym chłamem pozostać samotnie na giełdzie?

Gdyby obecnie Sztuczkowski chciał tylko osiągnąć 66% to potrzeba mu nie szastanie depozytem na 25 000 000 PLN i wezwanie na 33% akcji, lecz zwykly skup 2,5 mln akcji czyli 2 5000 000  PLN z czego po cichu kolesiom odpaliłby 500 tys. PLN premii i miałby te 66% oraz szacun leszcza, że skupuje akcje gniota, tylko do czego potrzebne  mu te 66% i ten raban na giełdzie z wezwaniem...przemyśl to głębiej

jesli sie nie myle to Grzesiuk ma srednia powyżej 3 zł
  • Re: Czy historia zatoczy koło? Autor: ~fakin [5.174.31.*]
    3,5 zł
  • Re: Czy historia zatoczy koło? Autor: ~karol666 [83.7.95.*]
    są jeszcze warranty każdy na 10tys.papiera w cenie 2zeta
    sam posiadam dwie szt zakupione po 50 zeta ale po co je realizować skoro na rynku taniej
  • do karol666 Autor: ~pgz [178.217.140.*]
    nie ma juz warrantow za ktore wykupisz 10tys. papiera, jesli takie wydaje ci sie ze posiadasz to nie masz zadnych. teraz kolego sa warranty zgodnie z uchwala nr 3 podjeta na nwz w dniu 30 grudnia 2013r. ktore zamieniasz 1/1, warrant za akcje, na tym walnym byl podzial warrantow wyemitowanych w 2011 roku 1/10000 czyli jesli miales jeden warrant to masz obecnie 10 tys warrantow za ktory mozesz wykupic 10tys akcji po 2,35pln/szt. zebys mial dalej warranty musiales na poczatku roku 2014 skutecznie (listem poleconym) powiadomic spolke o zgodzie na wymiane "starych" warrantow na "nowe" zgodnie z uchwala przytoczona przeze mnie wczesniej
  • Re: do karol666 Autor: ~mir [77.254.95.*]
    tylko jak jest z wymiana do 2021 czy 2024 ?
  • Re: do karol666 Autor: ~pgz [178.217.140.*]
    10 lat od dnia emisjii, emisja byla w 2011 roku, dwa lata pozniej w grudniu 2013 roku byl split
  • Re: do karol666 Autor: ~karol666 [83.7.95.*]
    to bylo tak dawno ze nie pamietalem juz szczegolow wazne ze nadal moge wykupic 20tys akcji po 2,35 co aktualnie jest nieoplacalne
  • Re: Czy historia zatoczy koło? Autor: ~stalowy [37.47.9.*]
    Tu nie ma tematu do przemyśleń.

Szuczkowski na depozyt nie włoży nawet 1 PLN. To kasa COG albo którejś ze spółek zależnych. Być może to ta sama kasa która była przeznaczona na skup obligacji.

Co chce osiągnąć skupując teraz akcje ? Wiadomo. Chce zarobić. Tak czy inaczej musi utrzymać spółkę na GPW wie że przy cenie 97 gr. za dużo nie skupi ale odkupi od tych co wiedzieli o skupie i może jeszcze kilku o słabych nerwach.

Co do obligatariuszy to oczywiście ich zadowalają odsetki ale przy obecnym zarządzie szanse na odzyskanie kapitału są małe więc przy nadarzającej się okazji mogą tanio kupić pakiet dający im swobodę zarządzania spółką. Jeżeli ktoś miałby odpowiedzieć na wezwanie po 97 gr. to chętniej odpowie na wezwanie po 1,20 czy wyżej. Jeżeli zarząd COG czyli sam prezes Sztuczkowski określi poziom 97 gr. za poziom odpowiedni do obecnej sytuacji to przy wezwaniu z ceną 1,20 PLN powinien sprzedać swój pakiet.

Dnia 2016-04-28 o godz. 18:04 ~stalowy napisał(a):
    > Tu nie ma tematu do przemyśleń.
    >
    > Szuczkowski na depozyt nie włoży nawet 1 PLN. To kasa COG albo którejś ze spółek zależnych. Być może to ta sama kasa która była przeznaczona na skup obligacji.
    >
    > Co chce osiągnąć skupując teraz akcje ? Wiadomo. Chce zarobić. Tak czy inaczej musi utrzymać spółkę na GPW wie że przy cenie 97 gr. za dużo nie skupi ale odkupi od tych co wiedzieli o skupie i może jeszcze kilku o słabych nerwach.
    >
    > Co do obligatariuszy to oczywiście ich zadowalają odsetki ale przy obecnym zarządzie szanse na odzyskanie kapitału są małe więc przy nadarzającej się okazji mogą tanio kupić pakiet dający im swobodę zarządzania spółką. Jeżeli ktoś miałby odpowiedzieć na wezwanie po 97 gr. to chętniej odpowie na wezwanie po 1,20 czy wyżej. Jeżeli zarząd COG czyli sam prezes Sztuczkowski określi poziom 97 gr. za poziom odpowiedni do obecnej sytuacji to przy wezwaniu z ceną 1,20 PLN powinien sprzedać swój pakiet.
    >
    ................................

Wzywającym jest przecież PSHoldco, więc jakimż to cudem miałby występować tu Cognor jako podmiot finansujący takie wezwanie. Chyba nie sugerujesz, że pod stołem taka kasa poszła, bez księgowania.

cyt:
    „Tytułem zabezpieczenia, Dom Maklerski zablokował na rachunku inwestycyjnym prowadzonym dla Wzywającego środki pieniężne w wysokości 25.500.000 zł (dwadzieścia pięć milionów pięćset tysięcy złotych) oraz przekazał Komisji Nadzoru Finansowego zaświadczenie o ustanowieniu w/w zabezpieczenia”. 
    W powyższym cytacie dziwne jest to, że chyba zapomnieli sobie prowizji zabezpieczyć w tej zablokowanej kwocie, ale moze to są kolesie.

Ponadto, Sztuczkowskiego podejrzewasz o takie ciułanie na kilku akcjach poprzez groszowe wezwanie? Sugerujesz, że bidol dorabia sobie na giełdzie na piwo? Nie wiesz ile on zarabia?
    Już prędzej można tu domniemywać jakieś jego zobowiązanie do skupu poprzednio skonwertowanej puli w cenie nadchodzącej konwersji itp.

Ponadto myślisz, ze obligatariusze to ćwoki, które nie wiedzą, że Sztuczkowski ma 60% akcji i ile trzeba kupić akcji, aby zmienić zarząd, wiec zrobią wezwanie, bo pomyślą, że Sztuczkowski na nie odpowie, aby mogli nakupić od niego tyle akcji, aby można go za nie wywalić?
    Przecież oni mają zabezpieczone 100% warrantów, które posiada PSHoldco, wiec po co im cyrk z wezwaniem na kilka akcji i co może zmienić jakiś koleś obligatariuszy na stołku prezesa w tych hutach? Może myślą, ze jak takiemu kolesiowi dadzą mniejsza pensję to podniesie im odsetki? Nisko oceniasz Sztuczkowskiego i obligatariuszy.
    Ja nic nie sugeruję. Nikogo nie podejrzewam i nie uważam za ćwoka. Daleko mi do snucia teorii spiskowych w twoim stylu o Ukraińskich inwestorach i upaństwowieniu spółki.

Sztuczkowski ogłosił wezwanie więc musi mieć w tym cel. A jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o to samo.

W mojej opinii pojawienie się w akcjonariacie kogoś kto kontrolowałby działania prezesa byłoby bardzo wskazane dla wyceny spółki. W innym wypadku nic się nie zmieni i spółka ciągle będzie walczyła o przetrwanie.
    Dnia 2016-04-28 o godz. 22:44 ~stalowy napisał(a):
    > Ja nic nie sugeruję. Nikogo nie podejrzewam i nie uważam za ćwoka. Daleko mi do snucia teorii spiskowych w twoim stylu o Ukraińskich inwestorach i upaństwowieniu spółki.
    >
    > Sztuczkowski ogłosił wezwanie więc musi mieć w tym cel. A jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o to samo.
    >
    > W mojej opinii pojawienie się w akcjonariacie kogoś kto kontrolowałby działania prezesa byłoby bardzo wskazane dla wyceny spółki. W innym wypadku nic się nie zmieni i spółka ciągle będzie walczyła o przetrwanie.

Fantazją przebijasz moje teorie.

Sztuczkowski ma 63% . FF to 37%, a w tym 9% ma Grzesiak z PZU, ponadto sugerujesz, że kolesie Sztuczkowskiego skupili kilka milionów akcji po 60 groszy, aby teraz mu odsprzedać w wezwaniu, ponadto trzymane tu są akcje, które stale wiszą w arkuszu i są ciągle mielone na sesjach, czyli FF to jest tak tu śmieszna pula akcji, że aż się dziwię, że komuś może się wydawać, iż jest to droga do skutecznego ataku na zarząd i to przez jakieś kontrwezwanie.

A to kontrolowanie prezesa to czemu miałoby służyć?  Poprawa wizerunku spółki  przez przydział opiekuna Sztuczkowskiemu to chyba  nie poprawi wyceny spółki. 

• Re: Czy historia zatoczy koło? Autor: ~kpk [95.41.186.*]
    kolejny raz naganiają leszcza, tym razem na 1,66 ? Ten BDM jest niezły :)
    Dnia 2016-04-29 o godz. 09:01 ~kpk napisał(a):
    > kolejny raz naganiają leszcza, tym razem na 1,66 ? Ten BDM jest niezły :)
    .........................

O ile dobrze pamiętam to, gdy PSHoldco wymienia warranty z obligatariuszami to kasa z tego wpływa do PSHoldco a nie do Cog, bo wisi tam jakieś rozliczenie. 
    W jakimś celu zostało ostatnio skonwertowane za bezcen 3,5 mln warrantów za 8,5 mln zł przy groszowym kursie, ta kasa jest pewnie w PSholdco, więc ktoś ma ładnie w plecy, ale szwagry mogą w czyimś imieniu dość beztrosko obracać tymi tanimi akcjami na tym poziomie.
    Natomiast jeżeli jest tu planowana jakaś fuzja poprzez obligacje to ta tania konwersja może być jakimś jej elementem/kosztem, wiec konwertującemu pewnie nie zależy na tych 8,5 mln zł bo jego cel i zysk będzie grubszy gdy dojdzie do tej fuzji.

Deklaracja Sztuczkowskiego o pozostaniu na giełdzie (co też jest zagwarantowane w obligacjach) z jednoczesnym ogłaszaniem chęci 100% skupu w wezwaniu może wskazywać na nadchodzącą nową konwersję nowych akcji i jakimś zobowiązaniu pomiędzy Sztuczkowskim a obligatariuszami na przejęcie przez niego tych akcji (które i tak były jego) po tej cenie w zamian za likwidację długu itp., czyli teraz kurs może rosnąć a wezwanie gwarantuje stałość umówionej ceny transakcji dla wielkiego pakietu z konwersji.
    Najbliższe dwa miesiące powinny wiele wyjaśnić, niemniej mało jest tu dostępnych informacji, aby coś trafniej wydedukować.
    Wsio idzie chyba w dobrą stronę i oby w kierunku przyjaznej fuzji .
  • Re: Czy historia zatoczy koło? Autor: ~stalowy [37.47.5.*]
    Ja niczego nie sugeruję a twoich teorii nikt nie jest w stanie przebić.
    Pewnie wolumen powyżej 1 mln sztuk przy cenie w okolicach 60 gr. robili drobni którzy wyczuli rynek i okazję a teraz pewnie chętnie odpowiedzą na wezwanie po 97 gr.
    duże obroty na dnie 60gr były robione jednym worem - poprzerzucali kilka większych pakietów. Tego leszcz nie kupuje bo się boi a i sa lepsze okazje niż cogszmata
    mulenie....
    odjechaliby z tych poziomów pod ubranie na wyższych :)

Dnia 2016-04-29 o godz. 09:36 ~stalowy napisał(a):
    > Ja niczego nie sugeruję a twoich teorii nikt nie jest w stanie przebić.
    > > Pewnie wolumen powyżej 1 mln sztuk przy cenie w okolicach 60 gr. robili drobni którzy wyczuli rynek i okazję a teraz pewnie chętnie odpowiedzą na wezwanie po 97 gr.
    ......................
    Ciągle sugerujesz i to w rozchwiany sposób.

Napisz choćby skąd np. wzięło się w tym te aż "100%" :

„Upaństwowienia spółki nie będzie i to jest pewne na 100%”

Ja sobie gdybam o upaństwowieniu Cog poprzez obligacje patrząc na  konszachty Sztuczkowskiego z przemysłem zbrojeniowym, ale publicznie napisać, że „upaństwowienia spółki nie będzie i to jest pewne na 100%” to wypadałoby coś do tego jeszcze dopisać wyjaśniającego a wszyscy będziemy radzi z tego jeżeli horyzonty nam oświecisz zamiast zaciemniać takim bezpłciowym sloganem o 100%.

A wolumen powyżej 1 mln sztuk przy cenie w okolicach 60 gr to pewnie zrobili obligatariusze sprzedajac do szwagierni skonwertowane akcje, którymi teraz mulą w swoich transakcjach.
  • Re: Czy historia zatoczy koło? Autor: ~stalowy [37.248.254.*]
    Rozchwiany to jesteś ty. Piszesz bajki o Ukraińcach, tajemniczych obligatariuszach i na koniec o upaństwowieniu prywatnej spółki.

Jakie to niby konszachty ma Sztuczkowski z przemysłem zbrojeniowym ? Może warto byłoby coś więcej napisać niż pusty slogan ? Nie oczekuję że nas oświecisz bo twoje gdybania bardziej zaciemniają ocenę spółki.

Prawda jest taka że Sztuczkowski wzywając po cenie 97 gr. strzelił sobie samobója. Jeżeli jako zarząd spółki zaopiniuje cenę jako godziwą to przy kontr wezwaniu powinien sprzedać swój pakiet. Dla obligatariuszy to dobra okazja. Za jakieś 10-11 mln EUR mogliby przejąć całkowitą kontrolę nad spółką i odsprzedać z zyskiem innemu inwestorowi, odzyskując w ten sposób zainwestowany kapitał.

• Re: Czy historia zatoczy koło? Autor: ~kpk [5.172.252.*]
    Merytorycznie bez napinki. Co będzie to tutaj nikt nie wie. Jedno wiem, że jakoś dziwnie milczący stało się źródło informacji ze spółki.
    Dnia 2016-04-29 o godz. 11:49 ~stalowy napisał(a):
    > Rozchwiany to jesteś ty. Piszesz bajki o Ukraińcach, tajemniczych obligatariuszach i na koniec o upaństwowieniu prywatnej spółki.
    >
    > Jakie to niby konszachty ma Sztuczkowski z przemysłem zbrojeniowym ? Może warto byłoby coś więcej napisać niż pusty slogan ? Nie oczekuję że nas oświecisz bo twoje gdybania bardziej zaciemniają ocenę spółki.
    >
    > Prawda jest taka że Sztuczkowski wzywając po cenie 97 gr. strzelił sobie samobója. Jeżeli jako zarząd spółki zaopiniuje cenę jako godziwą to przy kontr wezwaniu powinien sprzedać swój pakiet. Dla obligatariuszy to dobra okazja. Za jakieś 10-11 mln EUR mogliby przejąć całkowitą kontrolę nad spółką i odsprzedać z zyskiem innemu inwestorowi, odzyskując w ten sposób zainwestowany kapitał.
    >
    .......................................

Piksele już mi się wypalają na laptopie od tego ciągłego powielenia, że sobie tylko gdybam na powszechnie znanych faktach o tej spółce.  

Moje gdybanie w kierunku ukraińskim ma związek z inwestycjami tamtejszych oligarchów w naszym kraju, a z ujawnionych faktów i cyfr  przez Tarutę wynika, że w obligacjach Cog jest (lub był pierwotnie) najprawdopodobniej ten kapitał, a kwota przez niego ujawniona idealnie pasuje do kwoty emisji obligacji Złomrex, a takiej kwoty w naszym kraju w nic innego nie pakowali. Teoria upaństwowienia ma związek intensywnymi inwestycjami Cog w państwowy przemysł zbrojeniowy, co jest ryzykowne dla spółki, bo tym przemysłem w kraju rządzą politycy i związki zawodowe, czyli bez głębszej z nimi koligacji to bida  spotka tu Sztuczkowskiego.

A teraz odnieś się wreszcie do tej pewności na 100% w tym:

„Upaństwowienia spółki nie będzie i to jest pewne na 100%”

Niedawno pisałeś też , że Sztuczkowski nigdy w życiu nie sprzeda Cog, bo to jego żyła złota, a teraz sugerujesz, że wsio ochoczo sprzeda w wezwaniu obligatariuszom za 40 mln zł. a przecież on chyba teraz w 5 lat tyle wyciąga siedząc sobie tylko w fotelu prezesa, ponadto zostają mu warranty, wiec sens w tym wątpliwy.
     To w końcu sprzeda czy nie sprzeda? 
  • Re: Czy historia zatoczy koło? Autor: ~stalowy [91.238.254.*]
    Do tej pory prezes mógł zawsze bronić się tym że cena jest za niska. Teraz sam określił cenę i sam będzie opiniował i skoro zaoponiuje cenę za odpowiednią to za wyższą cenę powinien sprzedać.
  • Re: Czy historia zatoczy koło? Autor: ~kpk [31.0.8.*]
    Pod coś te ruchy są robione. Zachować czujność i obserwować co z tego wyniknie. Jakby nie patrzeć to coś się pewnie wyjasni
    Pewnie jest jedno, jak prezes chce wydać ponad 25 mln na resztę akcji to na pewno Cognor nie jest bankrutem . Ma perspektywy przed sobą i tego się trzymajmy .
  • Re: Czy historia zatoczy koło? Autor: ~stalowejaja [79.185.20.*]
    Więc zróbmy na przekór i zacznijmy skup,większy skup
  • Re: Czy historia zatoczy koło? Autor: ~kpk [31.0.8.*]
    Jak na razie to jest grą w kotka i myszkę. Jak kot będzie miał mysz przy łapie to zacznie się gra o to jak ją skonsumować :-)
    ciekawie się zrobi za jakiś czas :) pilnować się i być czujnym :)
    Hmm taki dziwny ruch, dziwna świeca. Co to będzie, co to będzie :-)
    Ważny dzień, istotna sesja:-)
    A, kupować jak nie zleci na pysk. Może być realnie, ostre realnie. Historia lubi się powtarzać
    Rwanie
[x]
COGNOR 6,07% 6,47 2026-05-29 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.