Warszawa, 22.04.2016 (ISBnews) - Asseco South Eastern Europe odnotowało 8,15 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w I kw. 2016 r. wobec 8,13 mln zł zysku rok wcześniej, podała spółka w raporcie.Zysk operacyjny wyniósł 10,22 mln zł wobec 9,87 mln zł zysku rok wcześniej.Skonsolidowane przychody ze sprzedaży sięgnęły 119,87 mln zł w I kw. 2016 r. wobec 98,55 mln zł rok wcześniej.
Tester - czy Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Jaki spadek zysku? Zysk netto za 1 kwartał 2016 roku jest nieco wyższy niż w 1 kwartale 2015 roku!!! Informatyczna grupa zwiększyła sprzedaż, ale jej marże spadły. Jakie będą kolejne kwartały? Notowania Asseco SEE świecą dziś na czerwono. Przed godz.10 akcje tanieją o 1 proc. do 9,3 zł. Warto jednak odnotować, że w ostatnich tygodniach kurs szedł mocno w górę. Spółka podała już wyniki za I kwartał. W tym czasie jej przychody wyniosły 119,9 mln zł i były o ponad 20 proc. wyższe niż rok wcześniej. Były również o kilka procent lepsze od konsensusu rynkowego. Natomiast zysk operacyjny rok do roku wzrósł o nieco ponad 3 proc. do 10,2 mln zł, a zysk netto - podobnie jak rok temu – wyniósł 8,1 mln zł. Zarówno zysk operacyjny, jak i netto były nieco wyższe od oczekiwań analityków. - Wyższa sprzedaż i niższe marże są skutkiem zwiększenia udziału segmentu integracji systemowej w skonsolidowanych przychodach – komentuje w poranny biuletynie DM BDM. Grupa Asseco South Eastern Europe prowadzi działalność w zakresie sprzedaży oprogramowania własnego i obcego, jak również świadczenia usług wdrożeniowych, integracyjnych i outsourcingowych. Dostarcza rozwiązania IT, rozwiązania z obszaru uwierzytelniania, systemy do rozliczania płatności internetowych, jak również prowadzi sprzedaż i obsługę bankomatów i terminali płatniczych oraz świadczy usługi integracyjne i wdrożeniowe systemów i sprzętu informatycznego. Działa na terenie Polski, krajów Europy Południowo-Wschodniej oraz Turcji. http://www.parkiet.com/artykul/26,1471485-Asseco-SEE--dobry-I-kwartal-2016.html
Widze, ze nie wszyscy czytaja tak jak ja. Rozwodniony zysk za okres sprawozdawczy na jedna akcje zwykla: 0,02 zl. W zeszlym roku bylo 0,17 zlotego! Czy teraz jest wszystko jasne? Juz wiadomo skad pochodza moje obawy czy jeszcze cokolwiek mam wytlumaczyc?
To jeszcze cytat z oficjalnej strony datowany na 25 kwietnia 2016 Cyt. "Z kolei zysk netto Grupy Asseco SEE za pierwszy kwartal 2016 roku wyniosl 1,87 mln EUR i spadl w stosunku do analogicznego okresu ubieglego roku o 83 tys. EUR (4%)".
Tester - czy Ty potrafisz porównać raporty z 1 kwartału 2015 i 2016 roku? Zysk operacyjny: 2015 - 10.146; 2016 - 10.216 Zysk brutto: 2015 - 10.146; 2016 - 10.212 Zysk netto: 2015 - 8.129; 2016 - 8.149 Popatrz ponadto na poziomy przychodów. Poczytaj tekst, który pochodzi z dzisiejszego "Parkietu'? Gdzie ten Twój zysk netto w wysokości kilku groszy na akcję?
Tester - zapamiętaj, ze rynek jest najlepszym recenzentem dokonań spółki. A w dniu dzisiejszym pomimo spadków podstawowych indeksów kurs akcji Asseco SEE rośnie w chwili obecnej o ponad 1%. Poziom zysku netto przypadający w 1 kwartale 2016 roku na 1 akcję wynosi zaś 16 groszy, a nie jak piszesz 2 grosze. Edukacja, edukacja i jeszcze raz edukacja Ci się kłania.
Tester- wejdź sobie w najnowsze informacje ze spółki, są po prawej stronie ekranu. Tam masz podany najnowszy raport finansowy ze społki. Widzę, że nie zagłębiłeś się w wiedzę i nadal nie wiesz skąd są takie rozbieżności. Oj nie chcesz się edukować.
No tak, dla ciebie jestem nieukiem...coz, w twoich oczach tego nie zmienie. A teraz troche faktow: 1. Zysk z dzialalnosci operacyjnej na koniec pierwszego kwartalu wyniosl 2,3 mln EUR i byl nieznacznie mniejszy (o 33 tys. EUR) niz zysk operacyjny w analogicznym okresie ubieglego roku. 2. Z kolei zysk netto Grupy Asseco SEE za pierwszy kwartal 2016 roku wyniosl 1,87 mln EUR i spadl w stosunku do analogicznego okresu ubieglego roku o 83 tys. EUR (4%). Mozesz na forum robic ze mnie glupka, a ja przytaczam oficjalne info z oficjalnej strony spolki. Wiec nie drwij sobie ze mnie, bo to nie ladnie.