Dzisiaj w parkiecie jest artykuł o nisko wycenianych spółkach z potencjałem wzrostu !
"Dla inwestorów zainteresowanych sektorem finansowym analitycy polecają spółki wierzytelnościowe, które mogą być interesującą alternatywą dla banków. W ocenie ekspertów ryzyko inwestycji w tego typu firmy jest mniejsze, a do tego można znaleźć podmioty atrakcyjnie wyceniane. – Wskaźniki wyceny w branży windykacyjnej wskazują, że wiele spółek jest tanich. Duże znaczenie mają bardzo dobre perspektywy branży. Po wprowadzeniu programu 500+ powinna się poprawić jakość portfeli, na czym skorzystają Vindexus, Kruk, Kredyt Inkaso czy Best – przekonuje Marcin Materna, szef Millennium DM."
Same aktywa obrotowe są prawie 2 x wyższe niż obecna kapitalizacja. Spółka powinna być wyceniana grubo powyżej 10 złotych. Tym bardziej że jest jedyną z branży ze wskaźnikiem C/wk poniżej 1 i to grubo poniżej 1 !!!!!!! Przebicie 10 złotych to kwestia czasu.
No widzisz, ludziska zamiast przed wynikami kupować to zrobią to po wynich gdy będzie znacznie drożej, można spokojnie prognozować jakie będą na podstawie 4 poprzednich kwartałów, i tak : 1 kw 2015 zysk 3,17 mln 2 kw 2015 zysk 3,90 mln 3 kw 2015 zysk 4,42 mln 4 kw 3015 zysk 5,04 mln 1 kw 2016 moja prognoza zysku 5,55 mln Prognozuję tak z 2 powodów : jak widać poprawa wyników jest stałą tendencją oraz w 4 kw zrefinansowali stare obligacje nowymi znacznie tańszymi i ten manewr da ze 100 tysięcy zysku kwartalnie. Gdyby prognoza się sprawdziła to wzrost zysku r/r byłby 70% wyższy co z pewnością będzie miało pozytywny wpływ na kurs
Tu nikt nie zaklina i nie zmusza do zakupu, inwestowanie jest długoterminowe i wymaga cierpliwości dlatego jak teraz nie kupują jak jest tanio to kupią jak będzie drogo bo spółka będzie wtedy grana i będzie trendy :-)
Skąd ten optymizm? Ja tam twierdzę , że przy tej płynności wyniki nie będą miały znaczenia. Spekuła zrobi co zechce. Tak jest na naszym bananie. Wystarczy popatrzeć dzisiaj co się wyprawia z kursem. Praktycznie jeden inwestor ( spekulant ) dowolnie kształtuje kurs vindusia. Równie dobrze może postanowić , że na fixie będzie 6,90 lub 7,20 niewielką liczbą gotówki żeby nie było wątpliwości..
Jeśli spółka jest w trendzie wzrostowym (a jest) oraz ma mocne fundamenty (też ma) to sypacz gra przeciwko trendowi i fundamentom więc jedyne co uzyska to chwilowe zatrzymanie kursu i stratę własnego kapitału. Zresztą po spadającym dziennym wolumenie na oraz po wskaźnikach widać, że szykuje się nam jakiś ruch na VINDEXUSIE.
Tutaj nie ma żadnego sypacza bo gdyby był patrząc po lewej kurs dawno byłby w okolicach 6,70 ...Tutaj jest raczej powolna gra na zmęczenie i odebrania akcji ze słabych rąk. Do następnego w stylu " lutowego " wybicia potrzebnym jest jednak o wiele większy wolumen i przebicie na tym zwiększonym wolumenie 7,30-7,50 za akcję..Na razie będzie kiszona w granicach 6,80 - 7,10 przez dłuższy czas . Chyba , że gruchnie jakieś info np. na temat przejęcia..Z pozostałymi tezami pełna zgoda.
"Skonsolidowany raport za I kwartał 2016 rok zostanie opublikowany 16 maja 2016 roku" i to on będzie katalizatorem dalszych wzrostów czyli nie tak długo. I jeśli teraz pokażą dobre wyniki to podejrzewam że, raport za I półrocze będzie prawdziwą petardą dzięki efektowi 500+ który według mnie wpłynie bardzo pozytywnie na wyniki za II kwartał 2016.
W pierwszym półroczu wyniki r/r wg mnie będą sporo lepsze dzięki lepszej spłacalności, niż kosztom odsetek i niskiej bazie r/r, program 500+ wpłynie na wyniki od 3 kwartału, niektórzy dostaną kasę w lipcu za 3 miesiące więc trochę pospłacają :-)