Witam mam pytanie do ziomali giełdowych . Czy ktos z was ma doswiadczenia z tą materią ?
Czy ktos z was ma postawioną dzialanosc gospodarcza pod inwestowanie na giełdzie? Ja żyje z inwestowania na giełdzie ale co dopiero wróciłem z zagranicy a tam dochody z inwestycji były nieopodatkowane. skoro stałem się rezydentem podatkowym w Polsce to własnie zalała mnie krew ile podatku musze zapłącic za rok 2015 a nie moge odliczyc kosztów uzyskania.
Wolabym przejsc na podatek od działalnosci gospodarczej ze stała stawka 19% ( 32% podatek progresywny to zadna korzysc dla mne ) i odliczyc sobie wszystkie koszty: (telefon , rachunki za internet , komputer , oprogramowanie, wrzucic leasing samochodu, wynajem mieszkania, przejazdy PKP do Wawy itp, kosztow wyjdzie ponad 70k wiec tarcza podatkowa pokryje koszt ZUSu i ubezpieczenia zdrowotnego )
Znalazłem taki artykuł : http://akcjonariatobywatelski.pl/pl/zapytaj-eksperta/1892,Inwestowanie-na-gieldzie-jako-dzialalnosc-gospodarcza.html ale zależy mi na wszych doświadczeniach
Jak to nie a podróże służbowe. Walne zgromadzenia , spotkania w Warszawie w okresie publikacji raportów okresowych. Bezpośrednie spotkania z Zarządami spółek - to wszystko kosztuje i zwiazane jest bezposrednio z inwestowaniem.
Koszty mieszkania - przecież to biuro w którym siedze nad tymi wypocinami zarządów spółek - ganz egal czy to biuro czy dom jedno i drugie stanowi koszty .
Również interesuje mnie ten temat. Myślę jednak o spółce z o.o. . Ten link, który podałeś niestety nie juz nie działa. Czy od kwietnia udało Ci się ruszyć sprawę do przodu ? Tzn. czy założyłes firmę, której główną działalnością jest inwestowanie na giełdzie ? Spółka jest chyba najlepszą alternatywą ze względu na możliwosć odliczeń kosztów związanych z inwestowaniem, ale również zabezpiecza ryzyko do wysokości wniesionego kapitału.
Źródło: http://akcjonariatobywatelski.pl/pl/zapytaj-eksperta/1892,Inwestowanie-na-gieldzie-jako-dzialalnosc-gospod arcza.html Wygenerowano: Poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 13:06 Inwestowanie na giełdzie jako działalność gospodarcza Data publikacji : 12.06.2015 Czy samodzielne inwestowanie na giełdzie można zarejestrować jako działalność gospodarczą? Tak, można. W świetle prawa osoba fizyczna posiada status przedsiębiorcy, jeżeli wykonuje we własnym imieniu działalność gospodarczą. Aby działalność przedsiębiorcy mogła być traktowana jako działalność gospodarcza, musi być przede wszystkim wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły, a także mieć charakter zarobkowy. Zgłaszając wpis do ewidencji działalności gospodarczej, należy podać tzw. „Przedmiot działalności gospodarczej określony zgodnie z Polską Klasyfikacją Działalności”. W naszym przypadku będzie to „Sekcja J – Pośrednictwo finansowe”. Następnie przechodzimy do podklasy „Pośrednictwo finansowe pozostałe, gdzie indziej niesklasyfikowane”. Obejmuje ono bowiem „Transakcje na własny rachunek dokonywane przez osoby obracające papierami wartościowymi”. Wiele osób zastanawia się również, czy inwestowanie na GPW można zarejestrować jako działalność gospodarczą – i w przypadku pracy na etacie – łącznie rozliczać podatek. W zakresie inwestowania własnych pieniędzy nie ma ograniczeń prowadzenia działalności gospodarczej. Opodatkowanie dochodów następuje wtedy zgodnie z zasadami właściwymi dla przedsiębiorcy – nie ryczałtem właściwym dla dochodów z odpłatnego zbycia papierów wartościowych. Warto jednak mieć świadomość tego, że rozliczenie PIT będzie odrębne dla obu źródeł przychodów. Pojawi się również obowiązek płacenia składek ZUS i zdrowotnych. Na samym końcu warto dodać, że biura maklerskie nie będą robić przeszkód. Nie ważne, czy jesteśmy osobą fizyczną, czy prowadzimy działalność gospodarczą – w obu wypadkach rachunek będzie można prowadzić. – Otwieramy rachunki maklerskie dla osób prowadzących działalność gospodarczą bez względu na rodzaj prowadzonej przez nich działalności – komentuje Magdalena Wiza, specjalista ds. sprzedaży Domu Maklerskiego mBanku. Michał Błasiński, dziennikarz Gazety Giełdy „Parkiet
Nie ruszałem tematu ale pod koniec roku sie tym zajmę. Jezeli wrzuca 15% CIT to sp zoo będzie miała jakis sens ale wciaz jest podwójne opodatkowanie. CIT a potem PIT lub podatek od dywidendy. Dlatego działalnosc gospodarcza wyglada na lepsza opcję. Moze ten rząd niefachowców zniesie podatke giełdowy lub ustawi bnizke podatkow za długoterminowe inwestowanie.
Planuję założenie sp. z o.o. w celu inwestowania na giełdzie. Trochę zbadałam temat w kontekście jednoosobowej spółki - wszelkie czynności prawne w spółce wymagają wówczas poświadczenia w formie aktu notarialnego. Bardziej opłaca się mieć wspólnika i np. prowadzić dwa oddzielne rachunki maklerskie (każdy wspólnik ma swój rachunek z kapitałem jaki wprowadził do spółki) + wspólnie zrzuta na księgowego i prawnika. Jeśli chodzi o wypłatę środków to polecam ten artykuł: http://mojbiznesnieruchomosci.pl/jak-wyplacac-pieniadze-ze-spolki-z-o-o/ PS. Wprawdzie mam potencjalnego wspólnika, ale jest to osoba, która nie będzie zaangażowana w działalność spółki. Jeśli jesteś zainteresowany wejściem w spółkę, prośba o kontakt (feran@o2.pl).