No i KNF powinien sprawdzić transakcje z ostatnich dwóch dni , szczegolnie PKC na 3k wczoraj. Ktoś wykorzystał dostęp do informacji pufnych. Takich inwestorów trzeba przetrzepać na 5 mln zł kary to się
Ale do transakcji , płacą 70 mln za 50 akcji chociaż więcej głosów ale w przypadku 100 akcji te uprzywilejowanie traci znaczenie. co pozwala wycenic calą spółkę na 140 mln.
Czyli Opteam ma 70 mln w nowej spółce , a kapitalizacja ok 90 mln , prawie zero długu czyli biznes IT ma wartość ok 20 mln . Generuje on około 2 mln czyli okolice wyceny PE 10 . Pewnie za majątek ( BV ) spółka podejdzie troche do góry na 30 - 40 mln za IT biznes co daje upside ok 10-20 % . Reszta w rekach rozwoju joint venture z Innovą oraz ich biznesu IT . Brawo zarząd !!! a Tych przekrętasów co ujawnili informacje i kupili akcje warto zgłosić do CBA to PiS będzie mógł się pochwalić sukcesem.
Nikt nie kwestionuje informacji o zamiarach spółki , transakcja była zapowiedziałna ale cena nie była znana !!!!!! Również data ogłoszenia informacji nie była publiczna !!!!! To sa informacje poufne i wpływają na cenę !!!
Przestępca, który przed sesja czwrtkową musiał dostać cynk od kogos z okolic transakcji , wrzucił PKC , Ponieważ był jedynym który wykorzystał informacje poufną dlatego zdziwił się że mu zrównoważono po zawieszcz na +25% . Pewnie ktoś sie podłączył pod ta sytuacje uznając ze insider gra pod jakieś info .
TUtaj pojawia się rola KNF , przed istotna informacja przetrzepać transakcje !!!!! Jak pozostali inwestorzy mają postępować wobec tak rażącego naruszenia prawa .
Jak tak z boku się przyglądam waszym wpisom bo ktoś mnie poprosił abym napisał co myślę o tej transakcji. W mojej ocenie to jedna wielka lipa, wszystko jest zdecydowanie za drogie, przejmują spółkę która niby jest warta 140 mln a jest zysk netto za 2015 to 6 mln zł a plany na najbliższe lata to 7 mln czyli c/z 20 - to przecież bardzo drogo !!! Po drugie sam opteam kosztuje c/z ponad 30 to jeszcze drożej. Po trzecie trzeba pamiętać że 70 mln które płaca to są pieniądze funduszu innowa który tego za darmo nie robi . Dlatego jedynym zwycięzcom jest tylko wyłącznie PWPW która sprzedała tak drogą eplatności.
Opteam z tego przez najbliższe 10 lat nie będzie miał zysków a tak długo to chyba nikt nie inwestuje ?
do prezesa : opteam jest tylko pośrednikiem bo mial prawo pierwokupu . innova wezmie polskie płatnosci od nich lub zdejmie cała spólke z giełdy . Dlatego optem też wyjdzie na tym dobrze .
Ok, jeżeli innova odkupiłaby od opteam polskie płatności za 70 mln to faktycznie dobra wiadomość dla akcjonariuszy opteama, jeżeli nie odkupi to wtedy słabiej to wygląda ze względu na długoterminowy zwrot z inwestycji.
Rozumiem , że jesteś niezadowolony bo ktoś powiedział coś co jest Tobie niewygodne lub inaczej interpretuje ten sam fakt ale to zbyt mało aby ocenić czyjąś wiedzę a już na pewno żeby udzielać rad. Akurat wiedza i dokonania prezesa są mi znane w przeciwieństwie do Twoich jako experta. Oczywiście Ty nie musisz (a nawet nie możesz) tego wiedzieć bo "dawcy kapitału" są potrzebni.
po co wy się licytujecie kto co i jak niech każdy sam podejmuje świadomą decyzję czy inwestować czy nie
"prezes" liczy suche fakty - nie dyskontuje przyszłości a GPW z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem wyprzedza fakty.
skoro w temat weszła Innova, która sprzedawała już firmy z branży m.in ostatnio wyszli z biznesu w Rumunii to znaczy że włożyli 70 mln aby wyciągnąć dużo więcej. Wszystkie biznesy po konsolidacji odsprzedawali zagranicznemu inwestorowi z duuuuuzym zyskiem. Skoro Optem'owi zostało w tym 50% to też sporo zarobią. Innova musiała wejsć przez Opteam bo oni mieli 50% i prawo pierwokupu.
poczytajcie inne posty m.in ok 2 lata temu eservice sprzedał cześć biznesu - zobaczcie za jaką kasę
ja myślę że będą tu jeszcze dużo większe cyfry. czas oczywiście pokaże.