Bax, Yuan, myślicie, że szykuje się jakieś zamieszanie ze stopami, w związku ze zwołaniem na poniedziałek posiedzenia FEDu w trybie przyspieszonym? Czy po prostu chcą się dogadać co do czerwcowej podwyżki?
Info ze str FED http://www.federalreserve.gov/aboutthefed/boardmeetings/20160411advexp.htm
Komentarz - choć może być podkolorowany http://investmentwatchblog.com/so-much-for-sound-economics-fed-calling-expedited-meeting-on-monday-april-11-to-discuss-implementation-of-negative-interest-rates/
Nie sądzę by w poniedziałek wyszła jakaś informacja o obniżce stóp. Na razie są w trybie podwyżek. Spotkanie choć podejrzane, być może jest spotkaniem roboczym ws podwyżki czerwcowej, a niektórzy publikujący wiadomości finansowe robią wokół tego trochę sensacji.
Gdyby jednak FED chciał dyskutować nt ew. obniżek stóp/stóp ujemnych, to raczej w długiej perspektywie czasowej i jak to sprzedać ludziom. Pewnie do wyborów nic się nie zmieni, a spotkanie (o ile tyczy się obniżek) może po prostu dotyczyć ew. wydarzeń mocno odległych (po wyborach, przyszły rok).
Wrzuciłem tą wiadomość, żeby każdy widział, że coś tam kombinują, ale raczej jako info do trzymania z tyłu głowy.
Na forex factory jest przewidziany komunikat FED, 11tego kwietnia, o godzinie nieokreślonej (wcześniej podawali 13:45 czasu wschodniego USA), które dotyczy tego spotkania.
Wlasciwie to co ich obchodza wybory i dlaczego dolar musi byc mocny przed nimi. Wybory to i tak fikcja i wielkie fałszerstwo. QE4 jak i obnizka stop jest prawie pewna ale czy teraz ?? To dolar poszedłby ostro w dół... jaby takie cos mialo miec miejsce teraz to chyba powinnismy obserwowac zrzut towaru ?? a jak na razie na edku szalu nie bylo od poczatku roku...
A swoją drogą ten cały FED to ciekawe towarzystwo. W czwartek spotkali się na ciekawej dyskusji trzej byli przewodniczący FED z obecną przewodniczącą, czyli wszyscy obecnie żyjący, piastujący to stanowisko, Volcker, Greenspan, Bernanke i Yellen. Spośród nich Volcker jest pochodzenia niemieckiego, a pozostała trójka jest z pochodzenia europejskimi żydami, z polskimi korzeniami, przynajmniej po jednym z rodziców.
11 ego o 11-ej.... od dawna wiadomomo, że globalistyczna elita satanistow lubuje ta cyfre i czesto planuja jakies Wydarzenie na taki dzien... troche nieciekawie to zaczyna wygladac... a ja zapakowany w dolara :/ //////// ?////////
Cottonfield – dzieki za link, nie wiedziałam o tym posiedzeniu, ale cos jest na rzeczy, bo zwolane poza normalnym tokiem pracy
Wyglada na to, ze to przyspieszone spotkanie to poklosie wystapienia/przesłuchania Yellen w Kongresie w czwartek, co z tego wyniknie ? może nic, a może cos, ostatnie dwa b. golebie wystapienia Yellen tez daja do myslenia Jednak nie jestem zwolenniczka tezy, ze wprowadza ujemne stopy lub zerowe, jeśli to tylko powrot do starej stawki, chociaż niekoniecznie, może to kwestia przygotowania do nie podnoszenia stop Bylam wśród zwolennikow tezy ze w grudniu stopy nie będą podniesione, bo uważałam, ze za wczesnie, mysle, ze zrobili to bardziej ze względu na swoje wcześniejsze zapowiedzi i/lub oczekiwania rynkowe Ktos tu na forum niedawno stwierdzil, ze dane z gospodarki USA sa dobre, jakos takiego wrazenia nie mialam, wiec poswiecilam troche czasu danym i jakie wnioski ? Mowi się, ze sytuacja na rynku pracy i nieruchomości jest dobra, poprawia się wiec temu specjalnie się nie przyglądałam, ale 1 rzecz rzucila mi się w oczy – jest taki pewien wskaźnik dot rynku pracy - Labor Market Conditions Index – wskaźnik Fed (dosc “mlody”), liczony z 19 komponentow dot sily roboczej, za luty i marzec br pokazuje wartosci ujemne ! Gdy w zeszłym roku 2 razy z rzedu był na minusie (kwiecień i maj) podwyzka stop zamiast w czerwcu czy wrzesniu była w grudniu. Zajelam się jednak innymi aspektami gospodarki Wszystkie wskazniki wyprzedzające, które przejrzałam wykazuja od około pazdziernika 2014 (czasem styczeń 2015) tendencje spadkowa. Niby to tylko miękkie dane, ale chyba cos w tym jest. Obejrzyjcie wykresy „Rodzina” PMI: · Chicago PMI – wykazuje tendencje spadkowa – 2014 oscylowal wokół 60 (55-65), do stycznia 2015 zawsze powyzej 50, od 2015 oscyluje wokół 50 (spadki poniżej występują często)- wahania 45-55 · Final Manufacturing PMI – od pazdziernika 2014 tendencja spadkowa · Final Services PMI – od polowy 2014 tendencja spadkowa, od kwietnia 2015 spadek, marzec 2016 ponizej 50, kwiecień 2016 powyzej 50 (51.3) · ISM Manufacturing PMI – od listopada 2014 spadek, od grudnia 2015 wartosci poniżej 50, dopiero kwiecien 2016 powyzej (51.8) Teraz inne: · ISM Manufacturing Index – od maja 2011 (85) tendencja spadkowa, 2013-2014 wsk 50-60, od grudnia 2014 spada poniżej 50 az do marca br, dopiero kwiecień jest minimalnie powyżej 50 · Univesity Of Michigan Consumer Sentiment – od stycznia 2015 tendencja spadkowa · NFIB Small Business Index – od stycznia 2015 tendencja spadkowa · Conference Board Consumer Confidence – od wrzesnia 2015 lekki spadek Ewidentnie tendencja jest niekorzystna, jest jakims sygnalem. Natomiast oczywiście można nie uznawac tych wskaźników czekajac na potwierdzenie twardych danych, realnie występujących. Teraz o nich. · GDP – pokazuje wzrost, stopa w miare stabilna, ale nie za wysoka, w dodatku brak dodatniej dynamiki wzrostu – gospodarka nie rozpedza się. · Stopa inflacji (i Core tez) – od kwietnia (stycznia) 2015 tendencja wzrostowa · Sprzedaz detaliczna - w ujeciu rocznym tendencja spadkowa od 2011 (poczatek danych), od listopada 2014 spadek, od grudnia 2015 lekki wzrost · Redbook (Johnson Redbook Index) – wg wielu lepszy wskaźnik sprzedazy detalicznej (wazony), wczesnie wykazuje tendencje zmiany w cyklu - od polowy 2014 spada z 6% na 0.6% na koniec marca br. Teraz wskazniki o produkcji przemyslowej · Produkcja przemyslowa – w ujeciu rocznym od listopada 2014 (3.8%) tendencja spadkowa, od wrzesnia 2015 ponizej 0, grudzień 2015 minimum (- 2.3%), od stycznia lekki wzrost, ale nadal ujemna stopa. · Dallas Fed Manufacturing Index – od października 2014 tendencja spadkowa · Filadelphia Fed Manufacturing Index – od listopada 2014 (33.6) do grudnia 2015 (-10.2) spadek, teraz wzrostowo (marzec 12.4) · Empire State Manufacturing Index – od sierpnia 2014 tendencja spadkowa, od sierpnia 2015 wskaznik ma wartości ujemne · Wykorzystanie mocy produkcyjnych – wzrost do listopada 2014 (79.04%) do teraz spadek (luty 75.4%), gdy osiągnięty zostal poziom z lutego 2011 Wszystkie pokazuja spadki, zwrocic należy uwage na ostatni wskaźnik – ewidentne pogarszanie się sytuacji w przemysle. Również ceny producenckie nie zachowuja się dobrze · PPI – w ujeciu rocznym od kwietnia 2014 spadek ( od maja 2015 ujemna stopa), od pazdziernika 2015 wzrost, ale stopa ujemna (na koniec lutego 2016 stopa 0) · PPI – w ujeciu miesięcznym do października 2014 wzrost (dane od 2011), od tego czasu tendencja spadkowa · ISM Manufacturing Prices – od grudnia 2014 ponizej 50, dopier kwiecien 2016 powyzej 50 (51.5) Przesledzone wskaźniki nie sa wszystkimi dostępnymi, były wybrane losowo, ale ciekawe jest to, ze wszystkie pokazuja podobna tendencje. Moje zdanie na temat danych USA – poza rynkiem pracy, nieruchomosciami i inflacja obserwujemy pogarszanie się sytuacji od około polowy 2014. Dlatego uwazam, ze dane wcale nie sa takie dobre. Dokladajac do tego wskazniki wyprzedzające powstaje pytanie – czy to już na pewno czas na dalsze podwyzki stop w USA ? Czy Fed powinien ignorowac odwrocenie tendencji na niekorzystna od polowy 2014 ? Odpowiedz pozostawiam Wam i czekam na uwagi J
po slowach "Teraz inne:" znalazl sie wskaznik "ISM Manufacturing Index" - to oczywiscie blad, to mial byc ISM Manufacturing PMI, ktory jest powyzej, prosze o opuszczenie tego Index, chociaz sam opis zachowania wskaznika jest dobry przepraszam za pomylke Stella
Stella widzę ,że się na tym znasz... jestem nowicjuszem w tych sprawach, od niedawna śledzę rynek... na Edku jestem niedzwiedziem i mam zakupionego dolara , więc martwię się jutrzejszymi wiadomościami z posiedzenia. Po Twojej wypowiedzi wnioskuję , że może euro poszybować w górę:/ Sam myślę ,że konsolidacja na Edku po posiedzeniu powinna się już skończyć i pokać nam przyszły kierunek , ale mogę się mylić, bo tak naprawdę w Stanach, Europie czy w Chinach to nigdzie nie jest za dobrze..
to bylo tylko na podstawie wskaznikow publikowanych, z ktorych na codzien korzystamy, nie calosciowa analiza, dla ktorej znacznie wiecej rzeczy nalezaloby wziac pod uwage, przyjmuje sie, ze dla cyklu pierwsza branza, ktora rusza, gdy zaczyna sie ozywienie jest budownictwo - niby jest dobrze, bezrobocie tez jest na odpowiednim poziomie, inflacja powoli rosnie - dlaczego wiec wskazniki wyprzedzajace spadaja ? chodzilo mi o to, ze nie wszystko jest ok, nie mozna powiedziec, ze gospodarka USA ruszyla na dobre co zrobi Fed teraz ? nie mam pojecia - w grudniu bylam zwolenniczka tezy, ze stopy nie beda podniesione, a jednak podniesli ten moj post to tylko pomoc do zastanowienia sie nad dalszym mozliwym scenariuszem zawsze zostaja nam nasze kreski :) pzdr Stella
Dobra rozkmina Stella. Potwierdzasz swoja analiza to co mowia [chyba] niezalezni analitycy rynku. Na oficjalne dane z USA nie ma co patrzec. Gospodarka USA zwija sie w tempie wykladniczym niezaleznie do medialnej tuby propagandowej ktora glosi efekt odwrotny. Dodruki juz nie dzialaja na gielde jak dawniej a wlasciwie w ogole nie dzialaja - BAŃKA !! W zasadzie to stoimy przed scianą. Zobaczymy jutro. Pytanie czy: obniżka stop lub brak podwyżek to aby na pewno spadek kursu USD ? Bo juz rozne cuda bywały...
Moim zdaniem FEDerastom zależy na mocnym dolcu jakkolwiek i cokolowiek by oficjalnie mowili. A w poniedzialek beda debatowac o podwyzce stop a odwrotnie... Zapakowalem sie w dolce wiec taki scenariusz mi w to graj... Pasmo pecha mnie nie opuszcza od poczatku roku, jesli w poniedzialek mnie wyleszcza to juz zaczne na powaznie wierzyc w klątwy [!].........
a potem korekta i jazda na 4,50 z 5ką do......... grudnia....... :D ale by było !! ale dobrze Bax wiesz, że to zbyt oczywiste i piękne, po drodze coś wykręcą jeszcze...
lepiej to obrazowo pasuje niz teraz jazda do np 3,55-3,60 a potem mozolne budowanie wzrostowej duzej 5tki ale wiadomo to rynek a mi sie podoba ze wiecej jest na edku bykow niz miskow na szybkich pozycjach