Mci jest stabilnym papierem,ale w tym otoczeniu i w takim miejscu na wykresie nie oprze sie sile wielce prawdopodobnej fali spadków. Tutejszy forumowy błazen ma nadzieje ,ze na jakiś czas porzuci klawiaturę i kompa.
Daj spokój z tą UE, sam widzisz że to się rozpada na naszych oczach. Anglicy chcą się wycofać, Holendrzy mają już dość imigrantów i zaniżania stawek za pracę, Grecja potrzebuje następnych pieniędzy. Fundamenty polskiej gospodarki są mocne i nie ma co przesadzać z tym wodospadem akcji czy PLN, poza tym polskie obligacje dają dodatnie stopy zwroty czego nie można powiedzieć np. o niemieckich, francuskich czy japońskich. A te ratingi to każdy sobie może napisać. Ja zapłacę a Ty napiszesz i już mam rating.
Na gieldzie w krotkim okresie licza sie preteksty ,a nie fundamenty ,jesli tobi nie przeszkadzaja 5-10 % spadki to ok . Przy dzisejszych stopach 5 % to 2 letnia lokata wiec dla wilu -5% to powazne uszczuplenie kapitalu :)
bo kurs aktualny a wartość z końca 2015r, w 1Q wartość NAV jest już złotówkę wyżej( Indes, Data, WP), Najniżej MCI było notowane z p/bv 0,45-0,48p/bv i to dosłownie przez "chwilę" w 2011r, nawet bezpośrednio po Lehmanie było ciut więcej, więc jeżeli ktoś straszy olbrzymimi spadkami to chyba nie wie co mówi, po za tym wystarczy znać persepektyy wzrostu Indesu ( MCI chyba zna skoro dobierało po około 7,7TRY i ma już ponad 25%), Data też pokazuje klasę w odniesieniu do innych dystrybutorów IT, a WP hmmm wystarczy spojrzeć na wykres. O spółkach niepublicznych pisał nie będę( choć zbliża się kolejna runda finansowania GETT i jest możliwe że MCI w nią wejdzie, jednak bez względu na to będzie możliwość ponownej wyceny na podstawie zbytych udziałów dla nowych udziałowców. Więc Martusia i Jan znawca AT straszcie dalej, pewnie ktoś się wysypie .
Zbyt mocno koncetrujesz sie na fundamentach i "matematyce" ,a pomijasz istotny (zwlaszca dzisaj)aspekt psychologiczny rynkow i geomanipulacje jako efekt uboczny globalizacji . Niewiele zarobisz w swoim zyciu okopując sie w tak ciasnym mysleniu .
Nie troskaj się o to czy zarobię czy nie, naprawdę nie warto. Pokazałem ci fakty, 0,45 p/bv to fakt i maks na co możesz liczyć, to ile może spać MCI??? 1zł? Na jak długo? Po za tym ty nie doceniasz tego jakim motorem może być Data dla MCI, jakim Gett, a jakim Turecki Indes.
Nasza malutka perełka, w której mamy udział przez Indes http://www.bloomberg.com/quote/DGATE:TI Pięknie wygląda ostatnie dwa lata wzrostów, zaraz będzie 1500% hehe
Jak jesteś skoczkiem z 1000 akcji to możesz pamiętać, jak masz ciut więcej to zapomnij. Tak jak ja. Jak drobnica będzie stanowiła 30% na bananie to wtedy będzie czas na sprzedaż a nie teraz gdy jest nas około 10%. Ja zostaje przy swoim i ty pewnie też, więc proponuję krótką sprzedaż na MCI, pożyczaj, sprzedawaj i odkupuj.
przepraszam gdzie mozna pozyczyc akcje ? jak to zrobic pytanie powazne - troche na gieldzie zarobilem ale kupowalem zawsze w dolku tzn czulem ze juz minimum dokupowalem jak szlo do gory albo usrednialem