tutaj fajne podsumowanie, a dodałbym jeszcze emocje w ekipie BEST - świadczące o tym, że czują, że TFI I OFE nie będa z nimi rozmawiać. Kredyt Inkaso pokazało, że ma pomysł na siebie bez obrażania i pieniactwa...
panowie z BEST-a wygląda na to że są w lekkiej panice po tym NWZA bo prezes Borsuk...pod koniec obrad stwierdził że transakcja nabycia KI nie była do końca trafna (coś w tym stylu, być może chodzi mu o cenę bo kilkukrotnie mówił że OFE mu ciągle wspominają o 40 zł czyli tyle chcą za sprzedaż akcji a wynika z tego że on tyle nie chce dać więc niech się buja, nikt mu tego za darmo nie sprzeda). Jeszcze jedno dodał że w tej chwili nie widzi możliwości połączenia obu spółek (przed NWZA mówił coś innego) ale dodał że będzie dbał o porządek w KI cokolwiek to znaczy (pewnie chodzi o pozwy)
teraz Bestowi pozostaje tylko mechanizm stosowany tutaj przez wielu drobnych inwestorów-czyli tzw uśrednianie portfela,czyli zakup Kredytink po aktualnych cenach,a potem -gdy dojdzie do progu 50 %-wrogie przejecie ;)
Ale wg stanu podanego na stronie Bankiera Gamex sp zoo razem z Bestem juz posiadają ponad 50 % dokładnie 62,42 % głosów !Wiec do przejęcia moze dojśc w każdej chwili..
Pytanie co dalej. KI nie jest już piękną panną na wydaniu. Obecność Besta blokuje wejście poważnych graczy. Cena 40 zł po jakiej kupił Best takie wejście cementuje.
Bida z nędza. Ciekawe które fundy Maja na książce obligacje kredyt inkaso. Te muszą mieć rękę w nocniku. Podobno organizator jeden z emisji musiał wziąć na siebie większość emisji bo nikt nie chciał tego scumu
Nie jestem przekonany żeby posiadanie obligacji KI było problemem. Co sądzą o KI jako o spółce fundy i obecnym Zarządzie było widać na WZA,co sądzą o ekipie z Besta to też było widać, warto zapoznać się z wynikami głosowań, wiele to mowi,nie trzeba wiele pustych słów.
Co do obligacji to warto zetknąć na ostatnie komunikaty Besta.
Napisali,że musieli kapitał zakładowy podnieść ze względu na stratę spowodowaną kupnem akcji KI i porażkę procesu połączenia firm,żeby wskaźniki pozwalające na sensowna emisję obligacji ratować. Warto takie rzeczy czytać ze zrozumieniem. I kto tu ma problemy? Wygląda na to że Prezes B. takiego obrotu spraw się nie spodziewał.
ja powtarzam co pisałem wcześniej - szanse na wezwanie są coraz większe albo Best albo strategiczny bo węzeł jest gordyjski i tylko wyższą ceną da się zerwać solidarność TFI i OFE
tak,wydaje mi się też ,ze jest to tylko kwestia ceny,Gdyby nawet była to tylko średnia z ostatniego 0,5 roku,nie wiem-może w granicach 27,00,to juz rynek zareagowałby pozytywnie,a wyniesienie do tego poziomu dałoby wtórny impuls wygenerowanego techn sygnału kupna i nastepny rajd cenowy.Tak czy siak z krótkoterminową korzyścią dla zwykłego posiadacza akcji..