j.w. Spółka podała jak na kurs dolara oscylujacy w okolicach 4 zł w IVkw. całkiem dobre wyniki. w pierwszym kw 2016 przez pierwsze dwa miesiace mielismy kurs powyzej 4 zł od marca mamy kurs w okolicach 3,8 czyli taki jak przez pierwsze trzy kw. 2015.Jeżeli by utrzymali rentowność z 3 i 4 kw 2015 przy obecnym kursie $ wydaje się, że 2016 może być lepszy. Martwi mnie troche spadek przychodów z eksportu i z force light. Pytanie też co zarząd bedzie chciał zrobić zwygenerowaną gotówką
Jak kurs USD/PLN sie utrzyma w okolicach 3,70-3,80 to zapewne bedzie to widoczne ale w wynikach w 2q i 3q. Spadek eksportu jest faktycznie zadziwiajacy - obecnośc na Targach widac wygenerowała tylko koszty bo zysków nie widac. Myphone chyba też ledwo na 0 wychodzi jak i inne spółki poza spółka matką.- to jest tez bardzo dziwne Ale wycena spółki jest niska wiec dobre wyniki za 1q moga wywindowac kurs
Tutaj wszyscy się tak łudza od roku, a wystarczy spojrzeć na wykres- trend baaaardzo malejący- z 5,88 na 2,7 i nie jest to niestety spółka wiarygodna, pomimo, że za taką chce bardzo uchodzić. Naprawdę są JESZCZE LEPSZE SPÓŁKI do inwestowania.
Oczywiście, że są ale ten wpis nie ma nic wspólnego z rym , że ktoś się o was martwi. Przeciwnie nawołuje do sprzedaży najlepiej ze stratą i próby odrobienia gdzieś indziej. A co będzie jak sprzedacie swoje akcje a próba się nie uda. Frustracja i wycofanie z giełdy. Na tfonie grałem parę razy i bilans jaki uzyskałem to 4: 1 dla mnie. Teraz mam też parę akcji ale kupiłem je niedawno za 2,70. Jednak na takich spółkach jak ta czyli z małą płynnością już grałem. Zawsze ratowało mnie uśrednianie ceny i spokojne czekanie. Czasami po dwa trzy lata ale zawsze się udało.
... 2, 3 lata, o czym Ty piszesz, za ten czas to może zarówno nie być TFONE, jak i Ciebie... To już nie te czasy, gdzie się trzymało tyle czasu akcje. Dzisiaj gimbaza musi zarobić w ciągu tygodnia, bo jak nie to paszły akcje :D
A niby na co mam naciągać? Miałem akcje, sprzedałem i nie zamierzam ich na razie kupować. Może jak kurs jeszcze "troszkę" zjedzie, to wtedy się zastanowię, ale muszą być jakieś optymistyczne przesłanki ku wzrostom, a takich na razie brak.
Tylko kurs USD/PLN musiałby utrzymać się na tych poziomach albo niższych przez 1-2 kwartały żeby był widoczny efekt we wzroście marż. Teraz to w wynikach za 1q może być widoczny co najwyżej w dodatnich różnicach kursowych
Ty sie puknij z tym domknieciem hossy... spolka spada na r... na szyje a ty o domknieciu luki... jak bedzie trzeba to za moment sie tam ten kurs sprowadzi bo nie ma tylu kupujacych...
Ja nie wiem czy Wy patrzycie na zlecenia . To co oni tu wyprawiają to jest kabaret !!!! Najpierw ustawiają na S cały arsenał za chwilę przekładają na K . Albo idzie teraz wymiana, albo już sami się gubią co tu robić :)
A może spada bo część osób dopiero przeanalizowala ich wyniki i zdecydowali się sprzedawać. Bo mimo odpisow biznes się rozwija na poziomie marzy brutto na sprzedaży to dobrze widać. Kurs USD/PLN jak się utrzyma poniżej 3,80 to marże w 2i3q będą wyższe. Pytanie co z kosztami promocji- maja być wyższe ale z drugiej strony nie byli na żadnych targach wiec pewnie nie wyższe niż rok temu. A sprzedaż myPhone idzie dobrze, punktów Teletorium przybywa wiec niby wszystko się rozwija poza kursem który się zwija!!
Też tak myślę, zbijają i będą sie chyba z tym coraz bardziej spieszyć, bo termin za Q1 zbliża się wielkimi krokami... a wyniki wg mnie będą ok, bo gdyby nie brać pod uwagę tego odpisu to gdzie byłby kurs dziś...
Gdyby nie brać tego odpisu, gdyby nie brać tamtego odpisu w zeszłym roku i gdyby .... gdybajcie dalej, a przy wynikach kolejny trup z szafy się wytoczy ;)
jeśli to jest prawda i maja w kasie 5milionów ,to spokojnie powinni dać 20gr. na akcje, przy ośmiu milionach akcji , to daje nędzną kwotę 1.6mili. chyba ich na te nędzne ochłapy stać dla akcjonariusz.
Tylko o dywidendzie to będą decyzdować w połowie roku jak już będą wiedzieli jak biznes idzie w tym roku.- bo formalnie dywidenda jest z zysku za poprzedni rok ale faktycznie z kasy która jest w spółce w danym roku! A biorac pod uwagę że dużo kasy maja ładowac w promocje i nowe produkty więc szansa na dywidendę jest niska raczej! I chyba lepszym rozwiązaniem jest skup akcji przy tej cenie akcji i niskiej plynnosci.
Co się tych kosztów większej promocji/reklamy tak uczepiliscie? Większa reklama może przyniesć większy przychód, a co za tym idzie zysk. Innym aspektem jest, w jaki sposób będą się bardziej reklamować? Bo jesli tak jak 2xHammeromania, to szkoda kasy moim zdaniem.
Chyba dużo kasy ładuja w reklamę w internecie, ale taka kontekstową na portalach i gogle. Trzeba liczyć że udział marek własnych w sprzedaży wzrośnie wtedy jest sens reklamować swoje produkty jak to Modecom robi. A udział marek własnych to pewnie dużo mniej niż 50% sprzedazy