Wyniki zgodne z prognozami BOŚ. Ten przykład po raz kolejny pokazuje, że są równi i równiejsi. Dla Ciebie jako akcjonariusza Prezes nie ma czasu, a dla analityków jak najbardziej. Później pojawia się rekomendacja z aktualizacją prognoz za 2015 taką jaką dokładnie widzimy w raporcie m-c później. Od razu nasuwa mi się teks piosenki Strachów: żyję w kraju, w którym wszyscy chcą mnie zrobić w ch.... Taka dygresja. Wracając do wątku. Dalej uważam, że spółka mimo ostatnich wzrostów ma jeszcze potencjał. Stawiam tezę, że skoro analitycy napisali w raporcie o możliwym przejęciu to coś jest na rzeczy i informację tą uzyskali podczas spotkania z zarządem Vindexusa, po którym tak idealnie podali prognozy. Dzisiaj up.
Vindexus jest bardzo dobrze zarządzaną firmą i do tego nie przekredytowaną dlatego jak najbardziej jest apetycznym kąskiem do chapnięcia/przejęcia. Up dzisiaj jest pewne.
wyniki znakomite. poczytajcie raport. dywidenda jaką mają rekomendować to 12 gr, nie za wiele ale zawsze coś. dla mnie najważniejszy jest wzrost aktywów obrotowych. kupili w 2015 wierzytelności za 23 mln o wartości nominalnej 287 mln. zeszli więc do cen zakupu na poziomie niespełna 9% wartości nominalnej. widać,że spółka skupia się na zbieraniu mniejszych pakietów z rynku. znalazła niszę i to jest argument że może wcale nie być wezwania. w raporcie piszą że dzięki niedawnym zakupom wierzytelności mają zapewnione stabilne przychody na kilka lat, ale nie rezygnują z wyszukiwania kolejnych okazji w tym roku do spłaty tylko 5,2 mln zobowiązań. zapowiada się kolejny rekordowy rok?
ponad 16 mln zysku a w tym roku majuz byc ok.18 mln zl.a cena akcjii nie dobija nawet do wartosci ksiegowej.ladnie sie rozwijaja a na super dywidendy przyjdzie czas a wtedy bedzie jak na fam
Tak jak pisze artat, bardzo dobre informacje z raportu to oprócz efektywności duży zakup wierzytelności za rozsądną cenę. Zyski z tych pakietów powinny pojawić się już w 2017 roku.
Bez euforii proszę..Wzrosty lubią ciszę. Poza tym wpierw trzeba przebić 7 zeta i tam przez parę sesji pozostać. Ja dalej to widzę tak niedługo przejęcie a potem wezwanie w okolicy wartości księgowej no może z 5-10 proc. dyskontem in plus.
zgadzam się. cel na ten tydzień to utrzymać się powyżej 7 z testem opóru na 7,5. wyniki są znakomite ale też znaczna część akcjonariuszy spodziewała się że tak będzie stąd nie ma co oczekiwać, że wystrzelimy od razu powyżej 8. kolejna wyższa fala wzrostów czeka nas na przełomie kwietnia i maja gdy będzie oczekiwanie wyników za I kwartał, które według prognoz BOS mają być jeszcze lepsze niż w 2015. szkoda że tylko 1/10 zysków ma pójść na dywidednę. gdyby rzucili połowę wtedy byśmy mieli około70 gr na akcje
No i jak drodzy Państwo, dobrze jest na odpowiednim koniu jechać, pisałem że dzisiaj będą górne widły i już nie wiele brakuje. Vindexus jest świetnie zarządzaną firmą, nie bierze udziału w wyścigu szczurów po wierzytelności, nie jest zadłużona zbytnio a ten rok i kolejne lata dla branży wierzytelności będą REKORDOWE - początek roku to wysyp wierzytelności przez banki (podatek od aktywów) a od kwietnia powinna się poprawić spłacalność wszystkich wierzytelności ze względu na Program 500+ czy bogacenie się społeczeństwa, dojdą jeszcze kwoty wolne od podatku itp. Dlatego jeżeli gramy pod przyszłe wyniki to cel 10-12 w krótkim terminie :-)
Ależ wiedzą, zbijają cenę aby móc odkupić jak najwięcej po jak najniższej cenie..Być może zejdą ponownie w okolice 7,10-7,15 tam trzeba się ustawić na dokupienie razem z " grubym "..
Jeszcze 2 tygodnie temu też co niektórzy widzieli kurs z 3 z przodu a mamy 7 z przodu, żeby spadło na 5 czy 4 muszą być powody, np.słabe wyniki a w przypadku vindexusa są dzięki wynikom są powody na silne wzrosty, tak taniej i z kwartału na kwartał poprawiającej wyniki firmy dawno nie miałem.
w tym przypadku czekac na 5 zl to juz lepiej czekac na 2 zl bo jak by sie mialo teraz tak zwalic to na 5 nie zatrzyma sie, to jest czekanie na odwrocenie trendu a trend jest wzrostowy :)