Wyniki za 4q - rewelacyjne q/q: - przychody +42% niemniej dynamika q4/q3 -10% - koszt wytworzenia -10% - zysk ze sprzedaży 2,1mln - wzrost o +1057%, w sumie to tylko o 30% niższy od całego wyniku za 2014 - pozostałe przychody 1,2mln +344% - zysk z działalności 1,7mln +313% - zysk netto 0,246mln +124%
negatywnie - wzrost kosztów ogólnego zarządu +12%
w totalu - odroczony podatek dochodowy obniżył zysk o 1,4mln - zaskakująco niskie przychody z tyt. sprzedaży peletu - wzrost należności krótkich 100% - wzrost zobowiązań -10% (spadek długich o 50% i wzrost krótkich 40%)
W mojej ocenie realny do osiągnięcia zysk za 2016 w granicach 10mln i dywidenda ok. 1zł (zakładam że do podziału pójdzie 50%)
Dnia 2016-03-18 o godz. 19:59 ~jonex napisał(a): > Wyniki za 4q - rewelacyjne q/q: > - przychody +42% niemniej dynamika q4/q3 -10% > - koszt wytworzenia -10% > - zysk ze sprzedaży 2,1mln - wzrost o +1057%, w sumie to tylko o 30% niższy od całego wyniku za 2014 > - pozostałe przychody 1,2mln +344% > - zysk z działalności 1,7mln +313% > - zysk netto 0,246mln +124% > > negatywnie > - wzrost kosztów ogólnego zarządu +12% > > w totalu > - odroczony podatek dochodowy obniżył zysk o 1,4mln > - zaskakująco niskie przychody z tyt. sprzedaży peletu > - wzrost należności krótkich 100% > - wzrost zobowiązań -10% (spadek długich o 50% i wzrost krótkich 40%) > > W mojej ocenie realny do osiągnięcia zysk za 2016 w granicach 10mln i dywidenda ok. 1zł (zakładam że do podziału pójdzie 50%)
Jak już nie mają trupów w szafie i pociągną dalej to co zaczęli w 3q i 4q to w 2016 będzie dobrze. Przychody na poziomie 90mln; zysk ze sprzedaży w przedziale 10-12% i dywidenda. Jak na mój gust wracamy w okolice 9złotych.
Czy was całkiem pogrzało. Przecież tu widać, że z wami , ciułaczami walą w ciula. Tu będzie tylko starczać na obsługę zarządu i rady. Jaki by nie mieli przerób. Natomiast lepszy wynik w 4kw. wiąże się z tym ze wiekszosc inwestycji w tej branży oddawanych jest w tym terminie.
4q mieli od la najsłabszy - przeanalizuj raporty z poprzednich lat. Niemniej zmienili profil i idą z przychodami szerzej w OŚ. O do zarządu to hmm 20tyś/mc dla prezesa to niewielka kwota, v-ce ma jeszcze mniej. RN hmm zależy co Panowie akcjonariusze robią dla spółki kasa 20/mc też wydaje się być niewielka. Łączna kwota daje po oczach na tle wyników ale jak będą dobre to mogą i zarabiać 2xtyle. Kurs 9pln
Jak napisał jonex wyniki 4 q rewelacyjne. Widać wychodzenie z kryzysu. W grudniu członkowie RN wiedzieli co robią kupując akcje nadzorowanej firmy. Trzymać tak dalej.
szału nie ma i raczej nie spodziewałem się szału,. Liczyłem na 0,5 mln po stronie zysku netto jest połowa . Przepływy są na duzym plusie w tym najważniesze operacyjne na ponad 5 mln do przodu. To co ich ciągnie do gleby to nadal koszty : od zarządu , który jest jednak duzy na tak mała spólkę ale to taka specyfika , po koszta odsetkowe ( ponad 600 tys kwartalnie , nie bagatela). Last but not least kolejny trup z szafy ( czy ostatni?) odroczony podatek na 1,5 mln. Rewelacje co poniektórych o śmierci zuk- a były mocno przesadzone , ale organizm nadal nie jest zdrowy . Co i znakomicie odzwierciedla obecna wycena. Czy będzie drożej ? zapewne , ale na "wyszczały" nie liczyłbym
Zarzad nie po to kupowal aby opylic po dychu, a dokladnie nie zarzad a czlonek rn, ktory nie trudno sie domyslic wystarczy spojrzec na ilosc akcji kto ile mial a ile ma, tak naprawde to mozg tych spolek. Wysoki e koszty rn sa oczywiste bo przeciez to rn ma prawie 70 procent akcji,a fundusze dawno wyszly bo nie mialy nic do powiedzenia w spolce a bardzo by chcialy, mysle iz przez ostatni rok wiekszosc akcji kupili ludzie ktorzy znaja spolke i licza na dlugofalowe zyski a nie kupic za 4 sprzedac za 6 bo ta spolka da zarobic w inny sposob i to duzo lepiej.
Jest ok. w końcu operacyjny na plusie i to sporym plusie 11% do przychodów (spadek kosztów wytworzenia o ponad 20% q4/q3) - takiego eldorado to nie było tu od dwóch lat. I to pokazuje prawdziwy potencjał i na tej podstawie prognozuje 2016. Cóż do zysku netto można powiedzieć.. że ma to do siebie, że można nim manipulować i podejrzewam, że zapakowali tu wszystko żeby pokazać jak najmniej (odroczony podatek 1,4mln, jakieś rezerwy porobili na należności wątpliwe, przeszacowanie wartości magazynu o połowę, etc. . Widać, że po dwóch latach wychodzimy z dołka i pokażą to w kolejnych kwartałach.
Dodatkowo czyszczenie bilansu zaowocuje odliczeniem straty z 2015 od zysków jakie powinny być w 2016. Porządki zrobione III/IV kwartał dają sygnał że właśnie 2016 powinien być rokiem przełomowym dla spółki. Zakupy Rady świadczą że wiedzą na czym stoją jeśli chodzi o przyszłość.
Bardzo trafna uwaga. Przy tak zdołowanym walorze, niskim FF i perspektywach na 2016 nawet jest szans na petardę od poniedziałku.
Nie zdziwiłbym się jakby wymiotło do 6 za papier. Moim zdaniem podstawy są i to solidne.
Rządzi to RN i Zarząd - to fakt.. Tu spekuła???
Looknij na obroty na spółce. Ja tu widzę większość longi a nie spekułę. Do spekuły są inne wynalazki i FX.
Co do oceny - każdy ma prawo do swojej. Giełda ma to do siebie że wycenia jedynie przyszłość a teraźniejszość i dane historyczne to jedynie tło. Stąd ja od kilku miesięcy pozostaję optymistą w stosunku do Stąporkowa, umiarkowanym ale jednak optymistą.