W ostatnim raporcie jest informacja o wycenie gruntów opiewająca na prawie 25mln. Nie trzeba być orłem aby wyliczyć, że planowany odpis 6mln to zmiana o -24%! Ok nie jestem ekspertem od gruntów i nie wiem na ile pierwotna wycena była wiarygodna ale powiem szczerze jest to jakaś abstrakcja. Ziemia raczej jednak drożeje a lokalizacja na Krakowskiej we Wrocławiu jest naprawdę atrakcyjna. CO ONI ODPIERD... ?! Powinniśmy zasypać ich pytaniem kto i na jakiej podstawie zrobił to przeszacowanie i dlaczego teraz po tylu latach się na nie zdecydowano. Chciałbym też znać powierzchnię tych gruntów bo wtedy mielibyśmy lepszy ogląd na ile to jest lub nie oderwane od rzeczywistości.
Oczywiście że napiszę. Nie zmienia to faktu że odpis w takiej kwocie jest lub nieuzasadniony lub wyceny robione regularnie co dwa lata wcześniej były fikcyjne/ustawione. Biorąc to drugie być może prawdziwe podejście i tak firma jest bardzo niedowartościowana.
Nie ma co sobie zawracać głowy odpisami które nie maja znaczenia dla działalności spółki. Ważne żeby wyniki operacyjne były dobre bo to generuje gotówkę i rozwój spółki - a w 4q poqinno byc nieźle. A dodatkowo: Kurs USDPLN juz 3,82. Jak taki kurs sie utrzyma do konca marca to za 1q16 TFO powinno pokazac extra zysk na róznicach kursowych. Plus w 1q16 nie bedzie kosztów jakie były w 1q15 zwiazanych z targami na których byli a wydali na nie zapewne z 1-2 mln A dodatkowo sprzedaż myphone idzie nieźle Liczba punktów Teletorium jest z 20% wieksza niż rok temu w 1q No i zapewne zrealizują duzo wiecej eksportu niż w 1q15. Marża brutto na sprzedaży też powinna być wyższa, bo w 1q15 była bardzo słaba
Z tego mozna wnioskować że za 1q16 wyniki mogą być wyjatkowo dobre.
Ponoć na GPW zaklina się przyszłość a skoro tak to ciężko sobie wyobrazić lepszy moment do dobrania. Wszyscy teraz obstawiają spadek pod publikację raportu ale może być ciekawie bo WSZYSCY to przeważnie się mylą:) Kto z obecnych akcjonariuszy nie wie że będzie odpis? Dolar leci na łeb i wygląda na trwalszą zmianę trendu bo chyba wątpliwości nie ma że okolice 4zł to był chory kurs.