Świetna firma z rosnącym zyskiem tylko ta nasza giełda nie ma mocy, każdy czeka co z naszym krajem będzie 15 mld kapitału zachodniego wycofalo się już od nas ...
Jak w takim tempie będą poprawiać wyniki to inwestorzy zainteresują się spółką , tym bardziej że konkurencja sms kredyt jest 50% droższa a marka na straty. Na forum danksa krótki opis zrobiłem na temat ustawy antylichwiarskiej i programu 500+ , treść poniżej Moim zdaniem ustawa antylichwiarska będzie miał minimalny wpływ na firmy pożyczkowe ze względu na niespotykany dotychczas w prawie zapis o 120 dniach łączenia limitowanych kosztów a zapis ten umożliwia agresywnym pożyczkodawcom 3-krotne w ciągu roku rolowania zobowiązań swoich klientów, wyjaśniałem to już kiedyś : https://www.bankier.pl/forum/temat_re-czy-ta-spolka-jest-gotowa-na-zmiany-prawne,18775265.html
Uważam że dla Eurocenta ten rok to będzie początek żniw w najbliższych latach z 3 powodów : - pierwszy rok będą działali na terenie całej polski czyli sprzedadzą więcej pożyczek r/r szczególnie w pierwszym półroczu - banki zaczynają udzielać mniej kredytów konsumpcyjnych o czym świadczą raporty z BIK-u za styczeń i luty, spowodowane jest to podatkiem bankowym i banki będą mniej udzielać pożyczek bardziej ryzykownym klientom żeby w przypadku braku ich spłat dodatkowo nie ponosić kosztów podatku i Ci odrzuceni klienci (mogą to być nawet dobrzy klienci ale mogli mieć jakiś stary zaległy problem w BIK a banki ich odrzucą) więc przyjdą do firm pożyczkowych - KNF oficjalnie potwierdził że pieniądze z programu 500+ będzie można wliczyć do liczenia zdolności kredytowej, dla mnie to jest najważniejsze info, zakładam że wielu klientów dobrze spłacających pożyczki chciałoby więcej a nie mogli dostać ze względu na ograniczoną zdolność więc teraz im będzie można znacznie zwiększyć kwoty pożyczek, dodatkowo w mojej ocenie więcej dzieci mają rodziny "patologiczne" a takie rodziny raczej z usług banków nie korzystały tylko z firm pożyczkowych. Można dodać jeszcze możliwe jest że klientom którzy źle spłacali pożyczki i Eurocent spisał je w rezerwy (koszty) dodatkowa kasa sprawi iż wyrównają zaległości i firma rozwiąże rezerwy co da dodatkowy zysk. http://superbiz.se.pl/prawo-przedsiebiorcy/knf-500-zl-na-dziecko-zwiekszy-zdolnosc-kredytowa_790637.html
Jak widać plusy na korzyść tych firm są mocne a minusy takie jak ustawa oraz konkurencja (tylko czy eurocent jest konkurencją dla providenta czy odwrotnie to do polemiki) nie powinny przesłonić plusów. Ja bardzo wierzę w wyniki Eurocenta (Marka ma spore problemy ale 500+ może jej pomóc się odrodzić, sms kredyt znacznie droższy) i uważam że jest bardzo niedoceniany przez inwestorów przy takiej dynamice rozwoju i takich wynikach, mojego wpisu nie traktujcie jak nagonkę bo mam tylko 3 % portfela więc nieistotna pozycja. Po świętach napiszę lub zawdzonię do firmy i zapytam czy będą wliczać 500+ do dochodu. Niezdecydowanym sugeruję poczekać do wyników za 2 kwartał które będą uwzględniały już ustawę i program 500+ , chociaż 2 jw 2015 był rekordowy r/r i trudno go będzie pobić, ale kwartał 1 do 2 jak najbardziej.