• Wyniki Autor: ~Tomi [89.67.106.*]
    Niedługo wyniki, jak obstawiacie za cały 2015 zysk netto? powinno byc zdecydowanie lepiej niż w roku ubiegłym, ciekawe co z dywidendą...
  • Re: Wyniki Autor: ~maxi [31.179.232.*]
    ja obstawiam wynik EBITDA na poziomie 24 MPLN
    pozdrawiam

• Re: Wyniki Autor: ~rentier [80.54.193.*]
    Jak będą kupować akcję to z dywidendy nici. Pytanie też czy wynik będzie na tyle duży żeby to była jakaś istotna stopa dywidendy.
    dla mnie to wszystko jedno czy wezma akcje z rynku czy wyplaca dywidende
    i tak ten rok bedzie przelomowy dla orla
    ja czekam na wyniki, beda dobre to bedzie paliwo na wzrost do 10-12
    pozdrawiam

• Re: Wyniki Autor: ~ktk [79.184.188.*]
    A jak będą złe to co wówczas?
    ja przewiduje + 4mpln operacyjnego 10 mpln z odpisu + wynik za narastajaco 3q15 2,1mpln daje to razem ok 16,1 mpln operacyjnego. Do tego 8,2 mpln amortyzacji. Razem ponad 24 mpln EBITDA. Wniosek jest prosty.
    Jedziemy na 10-12 pln za akcje, a moze jeszcze jakies przejecie do tego sie trafi.
    pozdrawiam i czekam do poniedzialku
  • Re: Wyniki Autor: ~trapez [79.186.80.*]
    Wiele zależy od zysku operacyjnego za 4 kwartał. Uśrednione kwartalnie ceny ołowiu i dolara w 3 i 4 kwartale a też w 1 kwartale tego roku są podobne, a nawet z małą tendencją wzrostową. Zobaczymy czy spółka jest w stanie generować zyski bez schodzenia z zapasów, które podciągnęły ostatni raport a zarazem pozwoliły zmniejszyć znacznie zobowiązania. Jeśli tak to wrócimy na właściwe tory i 10-12 zł w tym roku jest możliwe.
    Moje przewidywania: zysk brutto za 4 kwartał powyżej 2,5 mln. Za cały rok wraz z odpisami powinno być około 13-14 mln. Na dywidendę nie ma co liczyć bo to wynik głównie z przeszacowań i zdarzeń jednorazowych. Dopiero stały wzrost rentowności po dużym programie inwestycyjnym może sprzyjać dywidendom w przyszłych latach. Z drugiej strony rok temu prezes mówił, że spółka w polityce dywidendowej zakłada dzieleniem się 35% zysków, więc może coś dostaniemy.

wiec mowimy razem tym samym jezykiem
    ja siedze zaladowany po sam kurek, pol roku szukalem takiej spolki, w zeszlym roku gralem na bipromecie biotonie i indygo i hawe
    teraz czas zarobic na orzelku
    czekamy do 10-12 wczesniej nawet nie mysle oddawac
    pozdrawiam

• Re: Wyniki Autor: ~Tomi [89.67.106.*]
    wydaje mi się , że za 4Q będzie jeszcze widac pozytywny wpływ redukowania overstocków które musieli przygotować w momencie
    remontu pieca, ja liczę, że EBIDTA za 4 q będzie w okolicach 5MPLN, rynek automotive odbija, sięgnął dna w 2015, powinno już być tylko lepiej, jak nie teraz to kiedy?
    Panowie caly 2015 rok automotive ssal olow wszystko co bylo brali na pniu
    Orzel byl zanizany, zbieralem orla od polowy 2015 i widzialem co sie dzialo na tabeli zlecen
    zobaczcie ile realnie w stosynku do wig jest zanirzony w okresie roku i 2 lat i 5 lat
    sama ta sila pokacuje ze jest niedowartosciowany o ok. 30 procent
    pozdrawiam

• Re: Wyniki Autor: ~owad2 [89.68.137.*]
    Szalenstwo na orzelku, moze znaja wyniki?
  • jeszcze wiele pracy przed nami Autor: ~ktk [213.155.191.*]
    dane ze spółki:
    EBITDA Grupy wzrosła w 2015 r. do 25,4 mln zł z 7,9 mln zł w 2014 r., zaś zysk netto był na poziomie 13,0 mln zł względem 0,2 mln zł przed rokiem. Pomimo dużej zmienności rynku i silnej konkurencji w 2015 r. Grupa Orzeł Biały zanotowała poprawę rentowności na podstawowej działalności, co było efektem stabilnej pracy instalacji przerobu złomu i korzystnej struktury wsadu.
    Istotny wpływ na wyniki 2015 r. miały także zdarzenia jednorazowe jak wyjście z projektu Bytomskiego Parku Przemysłowego (+10,5 mln zł) oraz odpis aktualizujący wartość zapasów (-2,8 mln zł) wraz z uwzględnieniem podatku od tych operacji w kwocie (-1,5 mln). Skonsolidowany zysk EBITDA bez uwzględnienia zdarzeń jednorazowych w 2015 r. to 17,7 mln zł a zysk netto to 6,8 mln zł.

Nasze działania zaczynają przynosić wymierne efekty, co powoli zaczyna mieć odzwierciedlenie w poprawie naszej rentowności i wynikach finansowych, jestem przekonany, że jesteśmy na właściwej drodze, choć wiele pracy jest jeszcze przed nami by osiągnąć rentowność Orła Białego na zadawalającym poziomie - mówi Michael Rohde Pedersen, Prezes Zarządu Orła Białego.
  • Re: jeszcze wiele pracy przed nami Autor: ~abc [88.156.116.*]
    Panowie z OFE uwolnijcie wreszcie tego nielota. Błagam!!!!!
    Przestańcie wspierać francuzika. Niech nie biadoli a sypnie kasą
  • Re: jeszcze wiele pracy przed nami Autor: ~owad2 [89.68.137.*]
    Wracamy do wzrostow, jakies dobre inf
  • Re: jeszcze wiele pracy przed nami Autor: ~ktk [79.184.172.*]
    Z dobrych informacji to taka że zarobki pana prezesa wzrosły w 2015 o 88% do ponad 2 mln. Jakiś kataklizm idzie czy co? jednym słowem zrobi wszystko co jest zapisane w planach ostatecznego rozwiązania kwestii OBL-GPW. Baczność! Gotuj broń!
  • Re: jeszcze wiele pracy przed nami Autor: ~vallet [79.186.85.*]
    Za miesiąc wyniki za pierwszy kwartał. Czas aby zarząd pokazał, że spółka po dużym programie inwestycyjnym zaczyna znacznie poprawiać rentowność .
    Kursy ołowiu na LME i walut sprzyjały orzełkowi. Powinno być mniej więcej 4 mln zysku.
  • Re: jeszcze wiele pracy przed nami Autor: ~kaka [83.15.11.*]
    Nie liczyłbym na to. Muszą zaniżać wycenę w okresie skupu i potem w ewentualnym wezwaniu. Słupy już pewnie działają.
  • Re: jeszcze wiele pracy przed nami Autor: ~abc [81.210.91.*]
    Pełna zgoda - słupy działają
    Komuś bardzo zależy na niskich notowaniach
    Żadne dobre info nie jest w stanie tego zminić
    Ktoś ma swój plan i konsekwętnie go realizuję
[x]
ORZBIALY 0,00% 36,80 2026-02-26 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.