dla mnie to wszystko jedno czy wezma akcje z rynku czy wyplaca dywidende i tak ten rok bedzie przelomowy dla orla ja czekam na wyniki, beda dobre to bedzie paliwo na wzrost do 10-12 pozdrawiam
ja przewiduje + 4mpln operacyjnego 10 mpln z odpisu + wynik za narastajaco 3q15 2,1mpln daje to razem ok 16,1 mpln operacyjnego. Do tego 8,2 mpln amortyzacji. Razem ponad 24 mpln EBITDA. Wniosek jest prosty. Jedziemy na 10-12 pln za akcje, a moze jeszcze jakies przejecie do tego sie trafi. pozdrawiam i czekam do poniedzialku
Wiele zależy od zysku operacyjnego za 4 kwartał. Uśrednione kwartalnie ceny ołowiu i dolara w 3 i 4 kwartale a też w 1 kwartale tego roku są podobne, a nawet z małą tendencją wzrostową. Zobaczymy czy spółka jest w stanie generować zyski bez schodzenia z zapasów, które podciągnęły ostatni raport a zarazem pozwoliły zmniejszyć znacznie zobowiązania. Jeśli tak to wrócimy na właściwe tory i 10-12 zł w tym roku jest możliwe. Moje przewidywania: zysk brutto za 4 kwartał powyżej 2,5 mln. Za cały rok wraz z odpisami powinno być około 13-14 mln. Na dywidendę nie ma co liczyć bo to wynik głównie z przeszacowań i zdarzeń jednorazowych. Dopiero stały wzrost rentowności po dużym programie inwestycyjnym może sprzyjać dywidendom w przyszłych latach. Z drugiej strony rok temu prezes mówił, że spółka w polityce dywidendowej zakłada dzieleniem się 35% zysków, więc może coś dostaniemy.
wiec mowimy razem tym samym jezykiem ja siedze zaladowany po sam kurek, pol roku szukalem takiej spolki, w zeszlym roku gralem na bipromecie biotonie i indygo i hawe teraz czas zarobic na orzelku czekamy do 10-12 wczesniej nawet nie mysle oddawac pozdrawiam
wydaje mi się , że za 4Q będzie jeszcze widac pozytywny wpływ redukowania overstocków które musieli przygotować w momencie remontu pieca, ja liczę, że EBIDTA za 4 q będzie w okolicach 5MPLN, rynek automotive odbija, sięgnął dna w 2015, powinno już być tylko lepiej, jak nie teraz to kiedy?
Panowie caly 2015 rok automotive ssal olow wszystko co bylo brali na pniu Orzel byl zanizany, zbieralem orla od polowy 2015 i widzialem co sie dzialo na tabeli zlecen zobaczcie ile realnie w stosynku do wig jest zanirzony w okresie roku i 2 lat i 5 lat sama ta sila pokacuje ze jest niedowartosciowany o ok. 30 procent pozdrawiam
dane ze spółki: EBITDA Grupy wzrosła w 2015 r. do 25,4 mln zł z 7,9 mln zł w 2014 r., zaś zysk netto był na poziomie 13,0 mln zł względem 0,2 mln zł przed rokiem. Pomimo dużej zmienności rynku i silnej konkurencji w 2015 r. Grupa Orzeł Biały zanotowała poprawę rentowności na podstawowej działalności, co było efektem stabilnej pracy instalacji przerobu złomu i korzystnej struktury wsadu. Istotny wpływ na wyniki 2015 r. miały także zdarzenia jednorazowe jak wyjście z projektu Bytomskiego Parku Przemysłowego (+10,5 mln zł) oraz odpis aktualizujący wartość zapasów (-2,8 mln zł) wraz z uwzględnieniem podatku od tych operacji w kwocie (-1,5 mln). Skonsolidowany zysk EBITDA bez uwzględnienia zdarzeń jednorazowych w 2015 r. to 17,7 mln zł a zysk netto to 6,8 mln zł.
Nasze działania zaczynają przynosić wymierne efekty, co powoli zaczyna mieć odzwierciedlenie w poprawie naszej rentowności i wynikach finansowych, jestem przekonany, że jesteśmy na właściwej drodze, choć wiele pracy jest jeszcze przed nami by osiągnąć rentowność Orła Białego na zadawalającym poziomie - mówi Michael Rohde Pedersen, Prezes Zarządu Orła Białego.
Z dobrych informacji to taka że zarobki pana prezesa wzrosły w 2015 o 88% do ponad 2 mln. Jakiś kataklizm idzie czy co? jednym słowem zrobi wszystko co jest zapisane w planach ostatecznego rozwiązania kwestii OBL-GPW. Baczność! Gotuj broń!
Za miesiąc wyniki za pierwszy kwartał. Czas aby zarząd pokazał, że spółka po dużym programie inwestycyjnym zaczyna znacznie poprawiać rentowność . Kursy ołowiu na LME i walut sprzyjały orzełkowi. Powinno być mniej więcej 4 mln zysku.
Pełna zgoda - słupy działają
Komuś bardzo zależy na niskich notowaniach
Żadne dobre info nie jest w stanie tego zminić
Ktoś ma swój plan i konsekwętnie go realizuję