Ruch to tutaj będzie pewnie dopiero za trzy dni po wynikach. Już teraz zapowiada się mega poprawa, a trzeba doliczyć jeszcze chociażby wpływ cen ropy no i przede wszystkim kurs euro w ostatnim kwartale. Szykuje się bardzo przyjemny okres :)
Jest poprawa wyników sprzedaży, a zysk mniejszy z powodu poniesionych kosztów marketingowych i badawczych, które zaplusują w dalszej przyszłości. W ogóle piękna polityka informacyjna, wszystko jasno jak na dłoni i przejrzyście. Prawo do dywidendy 0,4 na akcję ustalone będzie 20 kwietnia, 6 maja wypłata, ale to chyba w piątek w dniu ZWZ albo pon 18 trzeba mieć akcje, żeby się zdążyło zaksięgować.
Korekta i tak musiała być, w sumie w długim terminie to kurs gdzieś od 2009 ciągle rośnie... Te niecałe dwa procent to i tak wypada jak zwykłe dzienne wahanie, nic nadzwyczajnego. W dodatku wydaje mi się, że to czysta spekula. Niby każdy wiedział, że będzie ta dywidenda (wystarczyło zerknąć na akcjonariat, historię dywidend i zysk z 3 kwartałów) ale jak tylko poszło info to od razu na 4,5zł. Teraz pewnie to samo, ktoś puścił fame, że zysk troche gorszy i mały zjazd (i tak spoko wyszło, dywidenda jest zbyt wysoka żeby to mogło niżej spać nawet jakby strate pokazali). Swoją drogą trzeba pamiętać, że spółka jest bardzo solidna i uczciwa, a takich bardzo nie lubi się na naszej giełdzie - najlepsze są takie co bez działalności narobią w okół siebie dużo szumu, parkiet rzuci "wcale niesponsorowany" artykuł i kurs +50. Trzeba też pamiętać, że to wszystko kręci się ostatnio przy dość niskim wolumenie. Gdyby jakiś fundusz chciał w to teraz wejść i kupić akcji chociażby za milion to w dwa dni by doszli do 6 zł. Tak z moich obserwacji wynika, że w spółkę oprócz głównych akcjonariuszy zapakowani są przeważnie stali fundamentalni inwestorzy - spółka solidna, przejrzysta, fundamenty jak nigdzie, wycena atrakcyjna, a kurs od 7 lat praktycznie cały czas rośnie + co roku solidna dywidenda, przebijająca wszystko co można znaleźć na rynku - czego chcieć więcej... ja bardzo wierze i szczerze kibicuje tej spółce, głównie ze względu na ich podejście do akcjonariuszy. Nie chce jednak brzmieć jak jakiś typowy naganiacz więc jedyne co mogę polecić to poczytać sobie sprawozdania,, bo naprawdę warto i zdecydować samemu
ja, tak jak pisałem wcześniej, obstawiałem na dobre wyniki i podbicie ceny do 4,7 zł. tak się jednak nie stało i póki co przewiduję korektę (jak dla mnie do ok. 4,2.... bo znacznie wzrosła wczoraj podaż), ale ogólnie trend nadal wzrostowy
bardzo merytorycznie... właśnie widać jakich inwestorów mamy na polskiej giełdzie... ps. ja na Lenie już kilka razy zarobiłem, zobaczymy czy Tobie "mamo" się uda
Prezes rekomedował wysoką dywidendę bo doskonale wie jakie będą wyniki IQ 2016 (kwartał dobiega końca). Spółkę po prostu na to stać - bez wpływu na jej funkcjonowanie. Wyniki są bardzo dobre - zysk roczny netto może nieznacznie mniejszy niż sobie wymarzyliście (a zapewne na wyobraźnię wpłynęła rekomendacja o 0,40zł - mnie osobiście szczęka opadła po tym info) ale są znakomite i do pozazdroszczenia. Technologia LED kosztowała ... ale ta inwestycja to płaszczyzna do błyskawicznego rozwoju i obecnie wszystkie działania są skierowane na ten kierunek. Lena wśród krajowych producentów opraw w tej technologii już jest nie do pobicia. Szeroka inwestycja w technologię LED to zaoranie i zasianie pola ... rekordy będą w 2016r. - tak właśnie wygląda rozwojowy biznes. W końcu wskoczymy na stałe notowania z piątką z przodu ... myślę że już niedługo. Pozdrawiam.