• Odpisy Autor: ~Johny1 [213.146.39.*]
    Na innych wątkach pisałem o odpisach aktualizujących podjętych przez zarządy takich spółek jak  Kopex, Enea, Tauron. Do kolekcji doszedł TelForceOne. W tym przypadku wartość odpisu wynosi ok. 6 mln złotych i wpłynie na obniżenie wartości sumy bilansowej w bilansie spółki oraz na obniżenie jednostkowego i skonsolidowanego wyniku finansowego za rok 2015. Bardzo dziwny ten odpisowy wysyp. Wspomniałem tylko o kilku spółkach. Ciekawy jestem jaka to skala na całej GPW. Bardzo ciekawe. Pozdrawiam i pogody ducha życzę.
  • Re: Odpisy Autor: ~prezes [37.248.255.*]
    Powodem odpisów jest zmiana prawa europejskiego czy coś w tym stylu i wprowadzenie msr 11 czy 12, teraz jeżeli w firmie są przypuszczenia o utracie wartości jakiegoś składnika majątku to firma ma obowiązek zrobić testy na utratę wartości aktywów, to weszło w ubiegłym roku i jak widać po skali odpisów jest realizowane.
  • Re: Odpisy Autor: ~kel [83.9.17.*]
    mam pytanie, jako laik - co się fizycznie dzieje z "odpisami"? znikają w czarnej dziurze? są zablokowane na jakimś depozycie? przecież firma nie traci tej kasy, więc dlaczego te kwoty pomniejszają zysk brutto?
  • Re: Odpisy Autor: ~Ja [89.67.237.*]
    Nic nie jest blokowane. Odpis to tylko zabieg ksiegowy. Gotowka ktora swiadczy o faktycznej dzialalnosci nie jest w zaden sposob przez to zmieniona
  • Re: Odpisy Autor: ~nn [89.78.216.*]
    Dlatego jezeli wyniki operacyjne beda ok to te odpisy nie maja wiekszego znaczenia. Niektorzy sie zdziwia gdy kurs im nagle ucieknie
  • Re: Odpisy Autor: ~jajco [62.87.243.*]
    Pewnie w poniedziałek szarpna lekko w dół a potem zaciąg przez tydzień pod wyniki. Mieli okazję do zbiórki. Myślałem, że mocnej będą cisnąc ale widocznie coś słabo ludzie oddają.
  • Re: Odpisy Autor: ~ja [89.67.237.*]
    W zasadzie sie mylilem ze gotowka sie nei zmieni bo jesli odpis uznany zostanie za koszt podatkowy to firma poprawi wynik I gotowke o PLN1,2m zaoszczedzonego podatku. A wiec dodatkowo jakies 15gr/ akcje potencjalnej dywidendy lub spore oszczednosci na kosztu pieniadza w przyszlosci
    No I mamy potencjal ze ktos w przyszlosci odwroci to I zrobi zysk lub sprzeda sie grunty za lepsza cene niz wycena
    Takze dla niespekulantow to wcale nie jest taka zla wiadomosc. Jesli operacyjne wyniki beda dobre to ja sie nawet uciesze bo to pomoze w przyszlosci.
    Jedyne zagrozenie jakie widze to to ze zabieg jest nakierowany rowniez na zbicie ceny zeby zrobic wezwanie bo glowny chce zejsc z gieldy
    Lub pozytywna wersja ze firma wykorzysta sytulacje zeby zrobic skup wlasnych akcji    
  • Re: Odpisy Autor: ~Tutejszy [109.241.166.*]
    Odpis z powodu utraty wartosci gruntu nie jest kosztem podatkowym. Dla podatku znaczenie ma cena nabycia i przychod ze sprzedazy. (Grunty nie sa amortyzowane). Tak zatem "koszt podatkowy" powstanie dopiero w roku ewntualnego zbycia tego gruntu i to bez wzgledu czy wycena w bilansie bedzie podnoszona czy obnizana.
  • Re: Odpisy Autor: ~pit [77.252.240.*]
    skup? po co? jak skupi kogo bedzie dymał?
  • Re: Odpisy Autor: ~Generatorpostow [188.33.148.*]
    nareszcie jakies trzezwe wypowidzi
    Twoja i rzeczowa kolegi u gory
  • Re: Odpisy Autor: ~jajco [83.8.78.*]
    Dobra Sebo koniec kiszenia zaprezentuj na co cię stać !!! Dawaj ognia !!! Jedziemy !!!

[x]
TFONE 0,00% 3,07 2016-12-08 11:15:47
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.