• Inwestycja w złoto Autor: ~jpacanowski [188.146.3.*]
    Witam,

Chciałbym zacząć inwestować w złoto. Jestem w tym temacie zupełnie zielony, więc przepraszam z góry za pytania.

1. Czy opłaca się na początek kupić 1g złota Au 999.9 za 197,57 zł. Czy w rzeczywistości ten 1g jest tyle właśnie wart czy to wyrzucanie pieniędzy w błoto a ten 1g to bardziej na breloczek? Jako, że nie mam dużo pieniędzy obecnie to chciałbym kupować na razie po 1g.
    https://mennicazlota.pl/zlota-sztabka-1-g-szwajcaria-dostawa-do-45-dni.html

2. Czy w coś jeszcze poza złotem warto inwestować? Jeśli tak, to w co i moglibyście podać sklep online?

3. Czy znacie jakąś dobrą stronę gdzie znajdę na żywo aktualną cenę zlota?

4. Czy jedna uncja to około 31g ?
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~www [185.118.213.*]
    1 - nie opłaca się kupować zlota po 1g. Najlepiej 1 uncjowe monety.
    2- jeżeli chodzi o złoto to najlepiej przez tą stronę wg mnie http://www.ceny-zlota.pl/zloto/ceny-zlota-monety-1-oz. Kurs złota masz też podany na górze.
    4. Tak
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~jpacanowski [188.146.142.*]
    A czemu monety bardziej się opłaca kupować?
    Ponieważ łatwo je odsprzedać u dealera u którego się kupiło. Jest to też najpopularniejsze złoto inwestycyjne. Cena jest niewiele wyższa ponad spot ( cenę kruszcu ) przy zakupie. Monet nie da się praktycznie podrobić. Czy mniejsze monety ( 1/2 unccji, 1/4 uncji itd ) tym cena jest wyższa od ceny kruszcu na rynku.
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~supernova [80.245.177.*]
    kto mi wytłumaczy?
    Na allegro, np srebrny liśc klonu 100 zł
    w mennicy skarbowej 78 zł
    O co tu chodzi?
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~seth [188.125.251.*]
    na allegro liść po 85zł
    na allegro ktoś chce zarobić ?
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~jo [217.99.123.*]
    http://www.przeglad-finansowy.pl/2016/03/sposob-na-kupowanie-sztabek-zota.html

Ciekawe poczytaj
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~Cebulak [188.146.164.*]
    Nie kupuj srebra bo płacisz za nie podatek VAT od którego złoto jest zwolnione
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~Kinoman [87.207.56.*]
    W złoto warto inwestować nie tyle o to żeby zyskać i zarabiać ale żeby zaoszczędzić. Ja dokonałem takiego wyboru ze względu na przyszłość dziecka, chciałem powoli odkładać pewną część miesięcznie. Znalazłem program edukacja na zlotatarcza.com i raz w miesiącu lub raz na dwa kupuje to na co mnie w danej chwili stać i w ten sposób trzymam pieniądze w domu bez możliwości ich bezpośredniego wydania
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~NiePodejrzany [188.146.164.*]
    Doskonały pomysł. Z jakiego miasta jesteś? Chyba jestem z okolicy, podasz adres?
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~stanisław69 [94.254.209.*]
    Witam,

Wydaje mi się, że każda inwestycja jest dobra. Również zaczynałem od 1g. Polecam zlota uncja.pl .
    Znajdziesz tam informacje na temat ceny złota. Również możesz zainwestować w monety.
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~ty [164.127.9.*]
    Bullion vault - czyli wykresy złota i srebra na żywo
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~playson [213.156.124.*]
    Poza złotem można też w srebro np. :) Tutaj masz dobrą stronę https://mennicazlota.pl/

Powodzenia!
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~Agnieszka [185.56.173.*]
    Ja bym jednak nie ryzykowała w inwestowanie w złoto bo to jednak ryzyko ale jednak jeśli jednak zaryzygujesz to jak najbarzdiej życzę Ci wysokiego dochodu. http://www.agencjainfernal.pl
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~dx [62.198.247.*]
    za dużo tych jednak nie zdecydowana jesteś jednak
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~Ag [95.41.135.*]
    A nie lepiej handlować złotem i osiągać takie zyski systematycznie?: http://www.myfxbook.com/members/szafran/chesta-tm-2-usd/1662307

• Re: Inwestycja w złoto Autor: ~Niebieski [89.73.105.*]
    Złoto - możliwe ABCD w "budowie" po wybiciu z trójkąta: link
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~red [5.172.232.*]
    tu jest 200% do zrobienia,apropos zlota

'Spółka Grupa Trinity S.A. otrzymała informację od spółki Goldenmark S.A., iż spółka pośrednio zależna od Goldenmark S.A., mająca siedzibę w jednym z krajów Zachodnioafrykańskiej Unii Gospodarczej i Monetarnej UEMOA (Spółka ta w dalszej części raportu określana będzie jako WACo), podpisała w dniu 26. lipca 2016 r. umowę ze spółką prawa tego samego kraju (dalej zwaną "Partnerem") . Na mocy tej umowy WACo udzieli Partnerowi pożyczki w kwocie 1 mln EUR. Pożyczka zostanie spłacona w ratach równych w okresie od maja 2017 do kwietnia 2019. Partner, w okresie od października 2016 do kwietnia 2019, dostarczać będzie WACo złoto po określonej w umowie cenie wskazanej w odniesieniu do ceny London PM Fixing dnia dostawy. Szacunkowa wartość umowy w całym okresie jej trwania to od około 30.5 mln EUR do około 86 mln EUR. Wartość kontraktu zależna jest od możliwości produkcyjnych Partnera oraz cen złota w okresie realizacji kontraktu.'
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~dorin [46.17.63.*]
    Co sądzicie o inwestowaniu w złote monety? Pytam się ponieważ przeglądam sobie monety stare i zastanawiam się czy nie będzie to lepsza opcja niż sztabki-----> link . Z jednej strony takie monety w przeliczeniu na gram są droższe niż sztabka Z drugiej raczej nie powinny stracić na wartości bo taki zabytek im jest starszy tym jest bardziej wartościowy.
    Jak się na to zapatrujecie?
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~Mxm [46.169.30.*]
    Drogi kolego
    Odpowiadając na Twoje pytania można by to podsumować tak:
    Nie nie opłaca się kupować 1g bo cena jednostkowa jest dużo wyższa. Im sztabka większa tym cena jednostkowa niższa i bliższa rzwczywistej cenie rynkowej. Średnio zarobek firmy sprzedającej to ok.5-6% a cena bieżąca zwykle jest na każdym portalu finansowym. Tak więc cena rynkowa * kurs aktualny USD plus ok 5% i masz mniej więcej cenę za jaką powinieneś kupić.
    Taką granicą opłacalności jest zwykle 1 uncja i więcej wtedy cena jest najniższa.
    Lepiej więc uzbieraj sobie na większą sztabkę np 10g czy 20g bo też będzie taniej niż 1g.
    KRUSZEC ZAWSZE KUPUJ W DOSTAWIE NATYCHMIASTOWEJ to podstawowa zasada.
    Tak 1 uncja to dokładnie 31,1g
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: malinowamamba [31.172.191.*]
    Na pytanie w co warto inwestować ciężko jest jednoznacznie odpowiedzieć, najpopularniejszym ostatnio sposoem inwestowania stały się chyba nieruchomości, ale oczywiście powodzenie takiej (jak każdej innej) inwestycji zależy od wielu czynników. Jeśli chciałbyś poczytać o inwestowaniu to polecam zajrzeć na https://inwestycje.centrumfinansowe.pl/ bo można tam znaleźć sporo przydatnych wskazówek
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~rodak [159.205.32.*]
    Przy takiej polityce banków centralnych, tak na zdrowy rozum, już powinna być mega inflacja a surowce i złoto powinno pobijać rekordy. Jednak tak nie jest, dlaczego? Zacząłem analizować i ktoś pokazał mi ile ludzi i ile kasy jest zaangażowane w kryptowaluty. Nie tylko BitCoiny ale też inne Coiny notowane na giełdach i w obrocie pozagiełdowym. Teraz już widzę, że inflacja powstrzymywana jest zamianą pieniądza na piksele wyświetlane na monitorze, Ktoś to świetnie wymyślił.
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~berti847 [94.254.146.*]

Mojego ojca już od dawna interesuje obrót metali szlachetnych i wciąż jest na bieżąco z aktualnymi cenami złota i srebra inwestycyjnego. Z tego co się orientuję to najczęściej przegląda strony portalu Mennica 24.  
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~fxmag [89.79.238.*]
    Pod koniec ubiegłego tygodnia notowania złota dotarły do ważnego oporu, dziś poziom ten jest testowany po raz drugi.
    link 
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [5.60.102.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~janusz [188.114.85.*]
    Nie wiem jak inni klienci, ale ja akurat jestem zadowolony z internetowych usług Mennicy 24. Jak mam wolna gotówkę to kupuję za jej pośrednictwem metale inwestycyjne w formie sztabek bądź monet a jak potrzebuję zastrzyku gotówki to korzystając z jej usług sprzedaje je. Z ofertą można zapoznać się na stronie pod adresem www.mennica24.p.l .
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~eks38 [91.233.116.*]
    Poza sztabkami wydaje mi się,ze dobrze byłoby zainwestować przynajmniej część oszcżedności w złote monety. Złote monety w przeciwieństwie do sztabek charakteryzują się wysoką wartością kolekcjonerską. Tak więc w wielu przypadkach wzrost ich wartości jest o wiele bardziej znaczący niż w przypadku sztabek.
    Aktualnie duży wybór ma Coinart:
    link 
    Podpowiem ,że warto jest wybrac się również do ich sklepu stacjonarnego na Waliców gdzie mozna sobie eksponaty obejrzec na żywo.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [109.207.50.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~ty [87.205.255.*]
    Dobre sobie!
    Kupiłem w kwietniu 16roku sztabkę 5g za 820zł Do dzisiaj jestem w plecy
    Wniosek? Ano taki że złoto to żadna inwestycja a najwyżej zamrożenie kapitału.
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~Andrzej [217.153.132.*]
    https://www.bankier.pl/surowce

https://www.bankier.pl/fundusze/notowania/PCS55

Może lepiej zainwestuj w fundusz - sprawdź jak stał fundusz w stosunku do ceny złota. Jesli kupisz sztabkę złota, nie wiem czy ktoś potem uczciwie za nią zapłaci.
    Wczoraj notowania złota obiły do ważnego oporu. Różowa strefa zaznaczona na wykresie wynika z ZZB (rekcja ceny z 7 października 2016) oraz zewnętrznego mierzenia 161.8% fali XA.

link 
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~Da_rek [37.47.147.*]
    Moim zdaniem fundusze tudzież więksi Inwestorzy realizują zyski. Zaskakujące jest to że złoto daje radę. Owszem potrzebuje więcej czasu ale widocznie popyt jest wysoki. Tak ok 15 spadek w ciągu 5 min o 0,6 % a po pół godzinie powrót do w miarę ustablizowanych w dniu dzisiejszym notowań. Moim zdaniem odbicie do 1300 USD za uncję w krótkim okresie do max 2 tygodni. Jeżeli przekroczy 1300 to będzie dylemat. Potem pradopodobnie spadek do 1200. Czy czekać z realizacją zysków trudno ocenić, nie mniej trafiłem z przeniesieniem wszystkich funduszy na fundusze inwestujące w spółki wydobywcze tuż po świętach. Po niespełna 2 miesiącach zyskałem prawie 20%. Taka moja opinia - nie fachowca ani eksperta)
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~forexandme [89.79.238.*]
    Bardzo ciekawe podejście do handlu na XAU/XAG:
    link 

Rynek złota już ponad 3 miesiące porusza się w trendzie wzrostowym. Ostatnie dwa tygodnie to jednak korekta oraz ruch boczny. Z tego względu jesteśmy w stanie wyznaczyć dwa scenariusze - wzrostowy i spadkowy - w zależności od tego jak zachowywać się będzie cena. Z racji wzrostowej tendencji, średnioterminowej podstawowym scenariuszem jest ruch w górę.

link 
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~fxmag [89.75.69.*]
    Przecena na światowych parkietach sprzyja wzrostom ceny złota. Aktualnie testowana jest ważna strefa oporu, której górne ograniczenie wypada przy poziomie 1264,00.
    link 
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~Maxxx [128.199.201.*]
    Moim zdaniem to jedna z lepszych inwestycji.
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~Piotrand [94.254.178.*]
    Też inwestuję w złoto i uważam, że nie ma bezpieczniejszej, a jednocześnie naprawdę zyskownej inwestycji, bo musi zdrożeć co najmniej kilkukrotnie (jego cena jest obecnie bardzo niedoszacowana, mimo że od 2000 roku poszło w górę już +350%). Przekonało mnie do złota to, że za jednego aureusa (monetę zawierajaca 8 g złota) można było kupić w starożytnym Rzymie 150 bochenków chleba. Dzisiaj złoto w niej zawarte warte jest 1500 zl. Czyli nadal możemy kupić co najmniej 150 bochenków, a nawet 300. A np. euro od 2000 roku straciło 60% siły nabyczej, złotówka 40%...
    Ale moim zdaniem sens maja tylko sztabki, nie monety. Monety wiecej kosztuja, bo wiecej kosztuje ich wybicie, a przy sprzedazy maja niższe ceny. Ważne jest też to, żeby sztabki posiadały certyfikat LBMA, bo bez niego możemy mieć trudności ze sprzedaża sztabek. Gdy jest LBMA, od ręki sprzedamy w każdym zakatku świata, po bardzo dobrej cenie (nie po cenie złotego złomu, tylko po cenie sztabek). Niestety żadna polska mennica nie ma akredytacji LBMA.
    W szczególności polecamwww.about.globalintergold.com - bardzo dobre ceny sztabek, certyfikat LBMA, bardzo sprawnie funkcjonuja, szybka dostawa itp.
    Pozdrawiam!
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~Romi [109.241.93.*]
    Złoto to raczej sposób na zachowanie wartości i trzeba mieć "szczęście" aby na nim zarobić. Sztabki złota są częściej fałszowane i trudniejsze w sprzedaży. A jeżeli mają certyfikat, który łatwo podrobić, nie można ich sprawdzić.
    Monety bulionowe znane są na całym świecie a po pomiarze i zważeniu łatwiej wykluczyć fałszerstwo. Różnica między ceną zakupu i sprzedaży to tylko 5% przy 1 oz.
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~oldboy [79.184.154.*]
    jak najbardziej można zainwestować w złoto, tylko w spadki na forexie, zakupy i wzosty dopiero od drrugiej połowy xzerwca
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~oldboy [79.184.150.*]
    spadki poniżej 1100
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~ty [87.205.166.*]
    E- skup złota google
    cena sztabek
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~bobi4564 [94.254.146.*]
    Moją przygodę z inwestowaniem w złoto i srebro rozpocząłem przypadkowo przeglądając oferty Mennicy 24. Teraz mój zbiór zaczyna być całkiem pokaĽny i zawsze jak mam tylko trochę wolnej kasy to zaglądam na jej strony.  

• Re: Inwestycja w złoto Autor: luki8293 [83.230.12.*]
    1. Nie. Zbyt wysokie marże. Kupuj od 1 uncjii wzwyż
    2 Zdecydowanie tak np: akcje, obligacje, indeksy, nieruchomości itd
    3 Wejdż na stronę mennicy wrocławskiej (Goldenmark)
    4 Tak
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~venas1 [83.30.14.*]
    Jeżeli chodzi o drugi punkt to oprócz złota warto by też było zainwestować w złote oraz srebrne monety. Ze swojej strony mogę polecić Ci firmę link  Aktualnie inwestycja w stare monety i metale szlachetne to bardzo dobry biznes. Sam wiem po sobie jak to wygląda, ponieważ od jakiegoś czasu w tym siedzę i od razu mówię - da się zarobić
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~bingg [212.7.215.*]
    Gwarantowany skup złota masz na mennica24.pl i to dla początkujących inwestorów bardzo moim zdaniem opłacalna opcja. Nie martwisz się po prostu płynnością. Przy inwestycji w złoto to wręcz krytyczny punkt pod analizę.
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~morion [185.172.86.*]
    Załuż sobie konto na Numimarket.pl Masz tam codzienny realny /transakcyjny kurs złota od monet bulionowych po monety kolekcjonerskie. Inwestowanie w monety kolekcjonerskie sie opłaca tyle ze potrzebna jest wiedza natomiast zwykłe bulionówki np 1 dukat 1915 r lub 1,2,5 i 5 gramowe sztabki kupisz taniej niż w mennicy. Analogiczna sytuacja jak byś kupił auto w salonie , a odkupił po paru dniach to samo od pierwszego właściciela....
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~adam987 [212.7.215.*]
    Opłaca się kupować złoto w sztabkach i monetach przez mennica24.pl. Firma należy do Grupy Mennic Polskich, a same kruszce sprowadzają z najlepszych słynnych mennic świata – New Zealand Mint, Perth Mint, British Royal...i tak dalej.  
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: josephg [38.132.120.*]
    Planuję inwestować. Tutaj myślę, aby spróbować z inwestycją w złoto. 
    Daj mi dobrą radę, jak zacząć?
  • Re: Inwestycja w złoto Autor: ~olo [178.235.146.*]
    pomyslcie o dolarze - tu jest okazja!!!!!!!!!!!
    http://newhach.eu/2019/02/06/analiza-at-usd-pln-prognoza-dolara-forex-strategia-inwestowania-na-usd-pln/