na razie nikt nie pokusił się o dokłądniejszą analizę sprawozdania finansowego, a tam trochę ciekawostek: przychody minimalnie spadły, za to mocno wzrosły wszystkie pozycje wyniku. Słowem - rośnie rentowność. Do tego spółka dalej generuje bardzo mocne przepływy pieniężne. Wskaźniki konwersji EBITDA na gotówkę bardzo dobre.
Wnioski? Spółka trochę zrobiła masę, teraz rzeźbi wyższą rentownośc i generuje co raz więcej gotówki. Kurs powinien być znacznie wyżej. Wskaźnik C/Z jest na poziomie ok. 7, podczas gdy dla innych dystrybutorów, takich dużych i mniej wyspecjalizowanych wynosi 9 - 10. To daje przynajmniej 28% potencjał - o tyle są niedowartościowani (a porównujemy się do ACTION, które właśnie zaliczyło wielką wpadkę, a nie kolejny rok wzrostów jak VRB). Co ważne jeszcze moim zdaniem - biznes takich molochów jest trudny. Z jednej ci wielcy konkurenci strony są mocno zdywersyfikowani, ale z drugiej strony działają na superkonkurencyjnym rynku, dojrzałym, nierozwijającym się, a narażonym na takie ryzyka jak koniec mody na jakieś urządzenia (np.: historia z zamknięciem marki własnej abcdaty). VRB działa w perspektywicznym segmencie teleinformatycznym, wydaje mi się to lepszym rozwiązaniem, bo przenoszenie wszystkiego w sieć i koniecznosć odpowiedniego budowania i zabezpieczania sieci to rosnący trend.
Może jeszcze ktoś znajdzie chwilę by uzupełnić to o swoje spostrzeżenia?
Nikt nic? Bo tak się zastanawiam, czy przy takim stanie gotówki będą znó płacić dywidendę czy jednak ogłoszą jakieś przejęcia. MI się wydaje, że jednak na tym etapie działalności lepszy byłby rozwój tu chyba większa stopa zwrotu niz z dywidendy. przynajmniej dla nas
porzadna przewidywalna spolka. dlatego na forum cicho. zauwaz ze najwiecej dzieje sie na forach spolek ktore maja problemy, albo jakies niejasne historie. Ta spolka ma porzadne wyniki, nie ma dlugu, rosnie z roku na rok, placi dywidende. No wzorowa po prostu. Nie ma co debatowac tylko trzymac w portfelu i liczyc zysku
No racja. Choć takie małe zainteresowanie wydaje mi się niesprawiedliwe w stosunku do tak dobrej spółki. Liczyłem trochę na zainteresowanie kolejnych funduszy. Ale to pewnie jak na GPW przejdą i urosną jeszcze w masę.