Pierwsze partie poszły do Iraku i na Słowację. Duże zapotrzebowanie na olej w Europie, Bliskim Wschodzi i Azji!! http://agroliga.com.ua/pl/all-news/187--refined-sunflower-oil.html
I chyba najważniejsze: "In addition, we conclude contracts with foreign trading networks and distributors on manufacturing and supply of our products under “PrivateLabel”" Finalizują kontrakty z zagranicznymi sieciami handlowymi!!
Jestem pozytywnie zaskoczony, że tak szybko z tym ruszyli. Jak widać, są jeszcze spółki, które potrafią się rozwijać bez zaciągania gigantycznych kredytów lub emitowania ton akcji.
I bardzo dobrze , teraz fundusze są tu zupełnie niepotrzebne. Ja mam kilka tysięcy i wystarczy , że będzie nas kilkunastu , żeby zgarnąć prawie wszystkie wolne akcje i wyciągnąć kurs na odpowiedni poziom. Potem przejście na główny i niech fundusze wchodzą. Poza tym każdy rozsądny inwestor powinien mieć parę hektarów czarnoziemu, jako zabezpieczenie na starość, bo na żywność zawsze będzie zbyt.
Brak oficjalnego komunikatu w tej sprawie stanowi moim zdaniem naruszenie przez emitenta obowiązków informacyjnych. Są na giełdzie więc mają obowiązek na bieżąco informować akcjonariuszy o istotnych wydarzeniach - oczywiście poprzez system ESPI, a nie poprzez stronę www.
Info jest na stronie firmy. Zamiana sprzedaży przez butelkowanie pod własną marką i innymi, zamiast sprzedaży w cysternach, jest informacją logistyczną. Informacja była zapowiadana w raportach kwartalnych. Zaskoczeniem jest tylko szybkość wprowadzenia planu. Jeśli firma nie robi z tego szumu ekonomicznego, to świadczy o poważnym podejściu do inwestorów i braku chęci do pompowania kursu. Żaden członek zarządu nie powinien wypowiadać zaklęć dotyczących kursu akcji. Ważna jest szybkość przejęć i zwiększania produkcji oleju. Totalnie bez kredytów.
Trzeba przyznać , że firma jest doskonale zarządzana. Ma świetne wyniki i to przy niskich cenach produktów rolnych. Gdy ceny zaczną rosnąć, to będzie maszyna do robienia pieniędzy. Dlatego moje kilka tysięcy to będzie bardzo długoterminowa inwestycja.