...zasadnicze pytanie...kto z gł.akcjonariuszy sprzedałby im akcje.... jeśli Introl faktycznie myśli o kupnie,to na pewno nie chodzi im o kilka %,które mogliby kupić od.Bezy,czy Rejniaka...tu musiałby decyzje podjąć główny akcjonariusz,a już raz powiedział nie....jeśli Introl mówi o dopinaniu akwizycji,to gdyby chodziło o Enap cena może miło zaskoczyć...
pewnie ze dobra spolka. Co roku daje dywidende :-). Ale jakos nie moze isc w gore. Zarzad tez chyba nie ma jakiegos konkretnego pomyslu na cos bardziej spektakularnego i tak sobie to dryfuje....
w tym roku zanosi się na niższą dywidendę....jak jednak widać są jeszcze chętni do zakupów...a tak prywatnie ja traktuję Enap jak swego rodzaju fundusz emerytalny...
Trudno, żeby Zarząd miał jakikolwiek pomysł. Na razie realizuje swój plan sprzed kilku lat zmieniając core business ( z automatyki przemysłowej na GW w zakresie budowy stacji elektroenergetycznych). Firma się w żaden sposób nie rozwija i raczej na to się nie zanosi. Od kilku dobrych lat obrót oscyluje w okolicach 50mln. Przy czym nie wydaje mi się, by Introl mógł ją kupić. Panowie z RN traktują Enap jako swoistą skarbonkę (z ich własnych biznesów koksów raczej nie ma). Dywidenda co rok, a na rozwój marne ochłapy. Żeby firma mogla się rozwinąć potrzebny jest pieniądz, a jeśli praktycznie cały zysk przeznaczany jest na dywidendę to z czego?
...przy pierwszej próbie przejęcia Enapu przez Introl miałem wiele wątpliwości,czy taka operacja z punktu widzenia zwykłego akcjonariusza ma sens.Myślałem nawet,że to próba wrogiego przejęcia.Gdyby teraz Introl faktycznie dogadał się z głównymi akcjonariuszami,to mogłoby oznaczać,że jakiś pomysł jest i zwykli akcjonariurze mogą na tym zarobić....czas pokaże czy coś jest na rzeczy
./. mysle ze enap bedzie jak elzab....bedzie wystrzal kursu.... kiedy...tego nikt nie wie...ale mysle ze warto miec ten papier niz takie badziewia jak np.taka spolka presto ludzie kupuja a potem narzekaija//./.
....ciekawie wygląda także przyspieszenie terminu publikacji raportu za 2015r. Introl w komunikacie o przejęciu firmy z branży energetycznej podawał termin zamknięcia transakcji na koniec kwietnia,logicznym więc jest aby wcześniej znał wyniki....przypadek?...a może jednak to przyspieszenie na życzenie?
...wezwanie było nawet trochę wyższe,lecz Enap wtedy nie płacił dywidendy... Jeśli główni akcjonariusze zdecydują się na deal z Introlem,to albo chcą się wycofać z biznesu....albo dostali lepszą ofertę...