• Alternatywa. Autor: ~topol2 [89.68.0.*]
    Braster będzie producentem termometru najwyższej jakości, do badania temperatury skóry na cyckach. Ale to nie jedyne zastosowanie. Przy niewielkiej modyfikacji można mierzyć temperaturę na czole dziecka zakupując np matrycę przystosowaną na miseczkę E.
    Proponuję spojrzeć na jeszcze bardziej szokujący projekt innowacyjny, który miesiąc temu dostał dofinansowanie z NCBiR na kwotę 10 mln zł. Projekt polega na zastąpieniu w wytwarzaniu promieni typu X. Promienie mają być wytwarzane nie w generatorze przy użyciu pierwiastka promieniotwórczego, tylko za pomocą żywicy.
    Badania trwają grubo ponad 4 lata. Doszli już do tego, że żywica ta poddana promieniowaniu 6 kiurów nie ulega skiszeniu się.
    Pozostał jednak problem najważniejszy. Trzeba zmusić żywicę, żeby wytwarzała promienie X. Na razie takie zjawisko nie występowało. Dlatego w lesie, mimo, że drzewa wytwarzają tyle żywicy, nie mamy na szczęście promieniowania.
    Technologię do Polski sprowadziła amerykańska firma, której obydwaj udziałowcy udziałowcy mieszkają we Wrocławiu, natomiast na forach słyszymy wobec nich same słowa nienawiści i nie wiem czy słusznie.
    Ja jednak postawił bym na żywicę cudowną. Mają wsparcie władzy, pieniądze od władzy.
    To jest ważne, żeby wam nie zaglądali do kieszeni jak Braster.
  • Re: Alternatywa. Autor: ~topol2 [89.68.0.*]
    Nie podałem nazwy firmy: PF Medical.
    Przypominam również o innm projekcie wrocławskiej firmy, który omówiłem niedawno. O silnikach do autobusów, które zamiast benzyny używają wody destylowanej.
  • Re: Alternatywa. Autor: ~Krezus [91.193.84.*]
    Kolego, PF Medical  / NC / prowadzi działalność związaną z oprogramowaniem. 
    PF Medical nie ma prawie nic współnego z oprogramowaniem. Mają żywicę, która chciałaby być promieniotwórczą.

Firma z Wrocławia oferuje też Advocular. Chcą opatentować znieczulenia, które wiele firm stosuje od kilkudziesięciu lat.
  • Re: Alternatywa. Autor: ~Brastman [37.47.44.*]
    Topol2 ale ty mundry jesteś. Ty wszystko wiesz. Dlaczego nas wczeßniej nie oświeciłeś
    Wiem, że to jest denerwujący styl.
    Po prostu żal mi kraju, gdzie sprytni ludzie o których pisałem wyżej, dostają dofinansowanie 58 mln zł na "tworzenie komórek macieżystych z poroża jeleni"
    Z takich samych powodów giną nosorożce, bo ktoś uważa, że z rogu jest proszek na potencję.
    Niektórzy mają za złe takim działaniom, bo chcą zarobić na akcjach. Nie naganiam, ani nie zniechęcam. Niech każdy kto nie chce stracić, usiądzie i pomyśli, czy chce zainwestować w termometr.
    Wydaje się, że szkoda tylu pieniędzy. Żeby zrobić taki numer, wcale nie trzeba było budować takiej fabryki.
  • Re: Alternatywa. Autor: ~Brastman [37.47.35.*]
    A może nie wszystko co pomysłowe musi być rocket science ? Czasem proste rozwiązania są najlepsze... Właśnie ze względu na ich prostotę. Choć z brasterem nie do końca tak jes bo ciekłe kryształy dla wielu to czarna magia i róg nosorożca.
    Proste rozwiązania???
    Budować taką fabrykę produkującą termometry? Czy ci inwestorzy mają pojęcie o technologii którą realizują???
    Każdy kto widzi takie rzeczy winien interweniować. Moja rola się skończyła.
    Pozdrawiam.
  • Re: Alternatywa. Autor: ~rafal [37.7.189.*]
    Jesteś albo ignorantem albo zwykłym trolem. Diagnostyka termowizyjna jest stosowana w medycynie od wielu lat jako bezinwazyjne badanie medyczne pomagające w wykrywaniu wielu schorzeń. Nowością w urządzeniu brastera ma być bardzo duża dokładność badania uzyskiwana dzięki kryształom oraz możliwość samodzielnej diagnostyki.

http://www.termocert.com.pl/termowizja-inne-zastosowania/39-diagnostyka-termowizyjna-w-medycynie.html

Podstawę wykorzystania termografii kontaktowej w medycynie stanowi tzw. „efekt dermotermiczny”. Komórki nowotworowe charakteryzują się wyższym tempem metabolizmu oraz tworzą gęstą sieć naczyń włosowatych. Tak powstają ogniska hipertermii, które są rejestrowane na powierzchni badanej piersi jako tzw. marker termiczny zmiany nowotworowej. Na termogramach zmiany patologiczne podejrzane o charakter nowotworu złośliwego widoczne są jako wyraźne barwne obszary. Są charakterystyczne pod względem morfologicznym i mają wyższą temperaturę od miejsc zdrowych.

• Re: Alternatywa. Autor: ~Mac53 [178.36.36.*]
    Takich zagłówków (półgłówek w tym przypadku to komplement!) jak ten topol jest niewielu. Dzięki za sensowne objaśnienie w formie dostępnej dla średnio wyedukowanego człowieka. Ten koleś topol natomiast niech dalej żyje sobie w lesie pod grzybem i czeka sierotkę Marysię...
[x]
BRASTER -4,92% 0,58 2023-05-04 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.