• gotówka Autor: ~456 [78.11.8.*]
    zobaczcie jaki stan środków pieniężnych mieli po IIIQ15, a i wcześniejsze raporty np. za IQ15 i w 2014, coś mi to wygląda, że teraz zebrali do raportu środki z akcji i obligacji aby fajnie wyglądało bo z działalności to tak super chyba nie jest niestety jak wygląd na pierwszy rzut ok., chociaż spółka wydawałaby się ciekawa
  • Re: gotówka Autor: ~Me_Net [92.251.255.*]
    Czesc, mozesz wyjasnic dokladniej co przez to rozumiesz. Regularnie co kazdy kwartal gdy rosnie gotowka to zmniejsza sie tez ilosc naleznosci krotkoterminowych wiec moze to powod przeplywu. Nie koniecznie mam racje bo dokladnie nie sprawdzalem przeczytalem powyzsze i tylko zerknolem w bilans. Ale ciekawi mnie co dokladnie masz na mysli. Z gory dzieki za wyjasnienie ;) pozdrawiam.
  • Re: gotówka Autor: ~456 [78.11.8.*]
    2 mln zł z tych wskazanych 31.12.2015 moim zdaniem mają z emisji akcji czyli jednorazowa sprawa sprzedali kawałek firmy drugi raz go nie sprzedadzą, a reszta wydaje się z obligacji, wydaje mi się że spółka jest sporo zadłużona i nie jestem pewien czy wykupi obligi bez rolowania ale oczywiście mogę się mylić gdyż żadnych wskazań, że coś jest nie tak nie ma teraz; bardziej analizuje ich potencjalną przyszłość; poniżej link i ich obligi

link 

sporo mają prywatnych obligacji do wakacji do wykupu 5 mln zł do końca roku jeszcze 1 mln zł no i jeszcze w przyszłym 6 mln zł plus obsługa oczywiście, a mam wrażenie że to nie koniec zadłużania - zgodnie z warunkami emisji

stąd moje obawy że wskazana gotówka na koniec IVQ to z działalności tylko w niewielkim zakresie, a generalnie to kumulacja z zewnętrznych źródeł finansowania wzmacnia moją opinię obejrzenie gotówki u nich w innych okresach była sporo mniejsza i tyle
  • Re: gotówka Autor: ~icek [46.76.142.*]
    Chyba jest tak, że zadłużenie nie jest w spółkach tego typu czytelnie pokazywane. Nie bałbym się o wykup obligacji. Majątek ponad 100 milionów złotych i 3 lata dobre historii na catalyst. 24 na rynku też o czymś świadczy.
    Jeszcze raz dziekuje za wyjasnienie. Przygladajac sie troche bardziej mysle ze mozesz miec racje. Jednoczesnie mysle ze warto obserwowac przeplywy pieniezne bo finanse spolki jak do tej pory wg mnie wygladaja na dosc stabilne. Jesli zachowaja zdrowy balans powinno byc ok, zobaczymy w raporcie rocznym.
    456
    A co sadzisz o tych obigacjach serii I. One sa zabezpieczone na troche ponad 20 Milionow. Jesli mam racje to fundamentalnie spolka jest warta okolo 22-25 Milionow kapitalu rzeczywistego ale w najgorszym wypadku oddajac odrazu 20 wierzycielom bo cos sie ryplo i kontrzkt sie skrystalizowal to tez byla by warta praktycznie nic. Cale to finansowanie wyglada na finansowanie bardziej wierzycieli niz akcjonariuszy patrzac ze obsluga kredytowa kosztuje prawie 2 miliony to lepiej wychodza wierzyciele niz akcjonariusze. Patrze na koszty finansowe z 4 kwartalow. Oczywiscie moge myslec blednie dlatego chetnie przeczytam inne opinie.
[x]
INDOS 0,54% 3,70 2026-03-25 14:40:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.