Nie ukrywam iż lubię spółki których wyniki zaskakują pozytywnie a tak jest w przypadku Danksa. Zysk jest potężny bo 2.070.000 zł (uwaga odjąłem 50.000 gdyż wyliczony podatek jest za niski ) czyli zysk na akcję z nowymi 20 groszy, i przy kursie 80 groszy c/z 4,13 co na spółkę dzielącą się całym zyskiem jest śmiesznie tanio. Bilans i przepływy firmy oceniam pozytywnie a firma generuje prawidłowo gotówkę (zawsze mogłoby być lepiej :-). W moich szacunkach liczyłem że będzie więcej gotówki o jakieś 1,7 mln ale to łatwo wyjaśnić, nie wpłynęły jeszcze pieniądze 1,2 mln z emisji akcji oraz co mi się nie podoba Prezes Truchel nie zwrócił jeszcze 636 tysięcy za odkupione akcje (łącznie już oddał 780 tysięcy) i zakładam że po dokonanym skupie to zrobi. Tak jak pisałem wielokrotnie w tym roku będzie się w firmie dużo działo a kurs i zarobek całkowicie zależy od Prezesa Truchla i podtrzymuję szacunki zarobku pesymistycznie 40 % a w wersji optymistycznej nawet 200% (zaległy skup za 2014 , cały zysk z 2015 na dywidendę oraz pozyskanie 5-10 mln z EU bezzwrotnej dotacji na przejmowane spółki). Patrząc co się dzieje dzisiaj z kursem inwestorzy tez pozytywnie przyjęli wyniki :-)
Dnia 2016-02-16 o godz. 10:14 ~ciekawy napisał(a): > pozdrawiam Prezesa kupilem dzis 500 akcji medecom po przeczytaniu twojej analizy spolki faktycznie jest ciekawa z.g dzieki
Uważam że cały mój portfel jest optymistyczny ale wszystko zależy czy jest się cierpliwym czy nie, są inwestycje gdzie liczę iż zysk powinien być za 1 miesiąc ale są gdzie może trzeba będzie poczekać 9 miesięcy : Stalexport 10% w miesiąc (do wyników), Quercus w 3 miesiące 20-30% (do skupu), Euro-Tax 15-30% w 5 miesięcy (do dywidendy), Danks 30-200% w 9 miesięcy (do dywidendy i skupu), Presco 25-100% w 6 miesięcy (do informacji o podziale z ogromną gotówką która będzie 60% większa niż kapitalizacja) Briju, Vindexus, Ed Invest, modecom, aqua poznań - w przypadku tych firm spodziewam się dobrych wyników a że są bardzo tanie to powinny być ładne wzrosty.
Prośba do Ciebie, wolałbym żeby w wątku o Danksie nie pisać o moim portfelu, polecanych spółkach itd dlatego jak najbardziej wymieniajmy poglądy na innym https://www.bankier.pl/forum/temat_re-przedstawiam-portfel-milionera-na-emeryturze,19724953.html
wyniki tej spolki sa imponujace i w ogole raport. po prostu prymus. tylko pytanie zasadnicze pojawia sie od 3 lat. co wynika z tak dobrych wynikow w kwestii kapitalizacji? od trzech lat nic.
Tak często jest że w przypadku spółek dywidendowych kurs po odcięciu dywidendy się sporo cofa i tak w kółko, tutaj oczywiście mieliśmy 2 nowe emisji akcji które kurs mocno obniżyły, plusem jest to że kiedyś zysk była na poziomie 10 max 15 % kapitalizacji dzisiaj to blisko 25%, dlatego pamiętając o dziwnych zagrywkach zarządu czyli głównego właściciela mój szacunek zysku ma dużą rozpiętość bo przy kursie 80 groszy 30% to minimum zarobku w pesymistycznym wariancie czyli 1,1 mln dywidenda i 1,8 mln skup zaległy i bieżący, a wersja optymistyczna to jak pisałem nawet 200 % przy spełnieniu odpowiednich czynników.
no teoretycznie tak wlasnie powinno byc. tez tak uwazam. mogloby dojsc do 2,5 zl i bylaby to zupelnie normalna cena, ale zobaczymy bo tu juz rozne jaja byly. spolka jak na ta wielkosc jest bogata i generalnie nie ma zadnych zagrozen ale takie przeslanki byly sadzone co roku przez wielu a pozniej okazywalo sie ze nic sie nie dzieje przez rozne zagrywki. zobaczymy.
A tymczasem mamy raport za stycznien. Obrot netto w styczniu spadly o 25% r/r do 285.166,46 zł a spolka niestety mocno zauwaza spadek liczby klientow oraz ich nastawienie do ryzyka co widac zreszta po obrotach.
Ja wcale się nie przejmuję na razie spadkiem przychodów, 20-25% spadku jest bezpieczne bo gdyby o taką samą wartość spadły zyski to mamy 1,5 mln zysku netto czyli 15 groszy na akcje co przy dzisiejszym kursie daje 20% dywidendy. Generalnie są 4 powody dlaczego "śpię" spokojnie : spodziewam się znacznego przyspieszenia polskiej gospodarki od drugiego półrocza więc i klienci Danksa odczują poprawę, liczę że nowe biznesy Danksa będą rentowne i pozyskają kasę z Unii, w związku z usamodzielnieniem się ich spółki zależnej zamierzają od niej wypłacać dywidendę więc zawsze z 50 tysi wpadnie, zapowiedź zmniejszenie podatku CIT dla firm z przychodem do 5 mln od 2017 z 18 do 15% i kolejne 50 tysi wpadnie.
Od 1 stycznia 2017 szykuje się że Danks będzie płacił niż podatek CIT czyli obniżka z 19% do 15%, posiłkując się wynikami za 2015 obniżka dałaby 100.000 zł więcej zysku netto, dla długodystansowców na Danksie to dobre info :-)
Wolę się nie wypowiadać na temat zagranicznych spółek gdyż mój angielski nie pozwala na dogłębne przestudiowanie raportów a to jest podstawą inwestycji, ponadto chyba to jest spółka ukraińska a na ukrainie ostatnio znowu się konflikt zaostrza.
Oj, dzisiaj jest niedziela więc nie mogłeś kupić akcji, w piątek zresztą też nie było takiej transakcji, tak moja analiza dotyczyła Modecomu - pamiętaj że w mojej ocenie jest to inwestycja na dłuższy termin gdyż tak jak firma pokazuje co kwartał lepsze wyniki tak i kurs powinien stopniowo rosnąć. Firma tania, rozwijająca się, gdyby się jeszcze złotówka umocniła do dolara to byłoby świetnie.
Nikt nie komentuje nowego dużego akcjonariusza w firmie, nie ukrywam iż jestem zaskoczony że Truchel dopuścił do interesu nową firmę, wydaje mi się że powodem tego był brak kasy na dokupienie akcji nowej emisji (świadczyć może o tym nie spłacenie zaległości Truchla wobec firmy na 600 tysi) a nowa firma jest ściśle powiązana z Truchlem, oczywiście może wchodzić jeszcze w rachubę inna kombinacja o której może się dowiemy w przyszłości albo i nie :-)
Kolejne dobre info z Agroligi. Niedawno spółka poinformowała o otwarciu oddziału w Polsce. W piątek ukazała się na stronie AGL następna pozytywna informacja - tym razem o wysyłce pierwszych partii oleju butelkowanego do strefy UE (Słowacja). Ponadto zwraca uwagę niska wycena tych akcji (PE=1,5) oraz mocny bilans: aktywa obrotowe to około 40 MLN PLN, co przy zobowiązaniach niespełna 8 mln zł stwarza niesamowitą gratkę (obecna wycena spółki to zaledwie 20 mln zł). Warto się zainteresować.
W ostatnim czasie niezbyt dużo było informacji z firmy gdyż dowiedzieliśmy iż po emisji mamy obecnie 4 dużych akcjonariuszy w firmie oraz raport miesięczny który pokazał niewielki wzrost przychodów r/r. Liczę że najbliższe dni (może tygodnie) to będzie wysyp informacji gdyż czekam na : prognozę przychodów i zysku na 2016r, propozycję podziału zysku za 2015 (dywidenda czy 50% dywidenda i 50% skup), czy zarząd zamierza wypłacić akcjonariuszom 1,3 mln za które Berlandise odkupiło akcje od Danksa, walne i termin zaległego skupu, zakończenie notowań PDA, zakup trzech nowych spółek jako cel ostatniej emisji.
Dzisiaj na comparic.pl w propozycji portfela dywidendowego rozważany był zakup Danksa, jednak ze względu na nową emisję akcji obawia się że może ona wpłynąć na wysokość potencjalnej dywidendy a do tematu Danksa wróci w przyszłości .
Od dzisiaj PDA zamieniło się w akcje, jest to o tyle dobra wiadomość iż łatwiej teraz liczyć, prognozować itp. Obecnie to co mnie najbardziej interesuje to wskaźnik c/z który jak na spółkę dzielącą się całym zyskiem jest niski czyli c/z 4,09, C/ZO 4,26. C/WK 0,94 i C/P 2,13. Wg stockwatch.pl potencjał wzrostu to 94% a wg biznesradar.pl potencjał zmiany 144 %. Nie ukrywam iż liczę że te 94 % zarobię w tym roku przy założeniu iż cały zysk z 2015 i zaległy skup trafią do akcjonariuszy, gdyby tak jeszcze pozyskali w miarę tych kilka milionów bezzwrotnego dofinansowania z EU na przejmowane spółki to zarobek mógłby być jeszcze większy :-) Przy obecnym kursie i przy czynnym braniu udziału w ewentualnych skupach (może być 1 lub 2) myślę że 50% jest do wyciągnięcia.
Troszkę marazm na kursie i brak płynności. Na plus to że z pracowniczych akcji i PDA nie zaspano podaży. Prezes kiedy spodziewasz się jakiś ruchów albo komunikatów Spółki odnośnie dywidendy/skupu?
Danks jest spółką specyficzną z dużym obrotem przez 3 miesiące w roku - od walnego do wypłaty dywidendy, pozostały okres to marazm i powolny lekki spadek kursu gdyż sprzedają Ci którym kasa potrzebna, pozostali długoterminowcy raczej trzymają. Nie wiem kiedy zacznie się coś dziać ale mamy w zasadzie już kwiecień i chyba już powinni podawać komunikaty czy coś przejmują, jaka prognoza zysku na 2016 czy proponowany podział zysku, ponadto dochodzi jeszcze walne na zaległy skup (chyba że połączą z walnym za 2015). Wydaje mi się że brak komunikatów czy opóźnienia w podawaniu miesięcznych raportów mogą świadczyć iż zajęci są dogrywaniem przejęć 3 firm i może tworzenia ich struktury aby po przejęciu mogły od razu działać - tak tylko rozmyślam.
Mamy koniec Marca, jest to termin gdzie biura rachunkowe maja sporo pracy zwiazanych z zamykaniem rozliczen podatkowych dla firm. Generalnie luty, marzec i kwecien to specifyczne miesiace dla biur podatkowych gdzie jest znacznie wiecej pracy niz chocby w wakacje.
Ja osobiscie w tym upatrywalbym bardziej opoznienia niz z faktem ze domykaja tranzakcje. Nabycie gotowej spolki z.o.o to max 1 godzina pracy u notariusza, co innego to stworzenie struktury oraz organizacja wnioskow.
Nie mniej najpierw powinny byc komunikaty o nabyciu a dopiero pozniej praca zwiazana z pozyskaniem srodkow, dodatkowo trzeba miec jeszcze jakis pomysl na dzialanosc.
W okolicach maja spodziewalbym zwolania WZA zwiazanego z dywienda, skupem, etc. Do tego czasu inwestorzy maja okazje powoli podbierac akcje.
Jak wyglada sprawa programu unijnego, wystartowal juz nabor wnioskow do niego?
Miałem nosa że zaczynają działać odnośnie pozyskania środków z EU dlatego mało komunikatów było z firmy. Wg komunikatu wynika że dofinansowanie będzie na Danksa a nie na nowo otwarte spółki, chyba że wydzielenie oddziału uznają za spełnienie warunków emisji.
Jest raport miesięczny za marzec, przychody drugi miesiąc z rzędu prawie identyczne r/r, a to dobrze gdyż po słabszym styczniu miałem obawy aby nie była to trwała tendencja. Wyniki za 1 kw będą bardzo dobre (jakieś 5-10% niższe przychody i zyski niż rok temu) co przy oczekiwaniu na pozyskanie bezwrotnych dotacji z eu i blisko 3 mln podziału z akcjonariuszami zyskami za 2014 i 2015 powinno wpływać pozytywnie na kurs. Za 2-3 miesiące liczę że kurs będzie znacznie wyżej :-)
Z tym 1,3 mln własnych środków to nie ma problemu, mają kasę z odkupu skupionych akcji przez Prezesa Truchla, jak otrzymają dofinansowanie na ten projekt to może przychody i zyski im się poprawią. W mojej ocenie emisja akcji nie dotyczyła tego projektu o którym piszesz gdyż ostatnia emisja dotyczyła nabycia 3 start upów i zdobycia na nie bezzwrotnego dofinansowania.
Mamy wyniki Danksa - mieszczą się w granicach moich oczekiwań, liczyłem na 400.000 jest 376.000 a rok temu było 562.000 czyli spadek o 34%, wpływ na to miała wysoka amortyzacja (zaczeli rozliczać program ksiegowy z dofinansowania unijnego) oraz były wtedy wyższe przychody finansowe o zysk z inwestycji (niby zarobili na sprzedaży akcji Truchlowi). W firmie jest obecnie mnóstwo gotówki bo 6,1 mln i co ciekawe Truchel splacił 150.000 zł za odkupione akcje (pozostało 486.449). Podsumowując gdyby Danks utrzymał co kwartal zyski na tym poziomie wówczas mamy 1,5 mln zysku rocznego i c/z 6, z gotówką 6 mln przy kapitalizacji 8,5 mln, obecna wycena jest bardzo niska i czekam na informacje czy mamy skup czy / i dywidendę. Dodam iż w przyszłym kwartale nie będzie już takiej różnicy w zysku - nie będzie przychodów finansowych w wysokości około 150,000zł, będzie za to amortyzacja.
Mamy info z Danksa , wkładając 6 mln mogą pozyskać 24 mln , nieźle , oznacza to że dywidenda nie będzie wcześniej niż za 3 miesiące ale może i jej wcale nie być . Pełne zaskoczenie, to potężne kwoty i trochę się mijają z celem ostatniej emisji akcji, gdzie miałaby być kupione 3 spółki i zainwestowane po 400.000zł, dla grających pod dywidendę i skup info negatywne a pod trzymających akcje na długi termin info bardzo pozytywne. Ja nie mam jeszcze zdania i czekam na raport roczny i co Truchel napisze.
Co on bank chce założyć będą mieli 30 mln za parę mc. To chyba skok to może założyć. Niech się koncentruje na działalności a tylko liczą na łatwą kasę z z unii. Mam nadzieje ze umie to pomnożyć.
3 zł to przesada ale patrząc na reakcje inwestorow na innych spółkach jak dostają dofinansowanie to może być grubo, 24 mln bezwrotnej kasy i niech nawet połowa biznesów im wypali to będzie dobrze, zła wiadomość jest taka że 3 miesiące trzeba czekać na info czy jest dofinansowanie czy ewentualnie wóci temat dywidendy.
Dnia 2016-05-20 o godz. 18:56 ~prezes napisał(a): > 3 zł to przesada ale patrząc na reakcje inwestorow na innych spółkach jak dostają dofinansowanie to może być grubo, 24 mln bezwrotnej kasy i niech nawet połowa biznesów im wypali to będzie dobrze, zła wiadomość jest taka że 3 miesiące trzeba czekać na info czy jest dofinansowanie czy ewentualnie wóci temat dywidendy.
Czyli sypanie od poniedziałku, i tu mam problem czy sprzedać i poczekać na niższy poziom czy jednak zaprzyjaźnić się z walorem i trzymać aż odbije. Miałem tak na agrolidze, kupiłem po ok 14,5 w tamtym roku jesienią i jednak po kilku miesiącach mogłem odsprzedać z zyskiem, chyba przyjmę strategię longterm i tutaj, a wy jak to widzicie?
Moje zdanie jest pod poniższym postem, ja trzymam gdyż 3 miesiące to nie jest długi termin a wtedy albo spora inwestycja z dofinansowaniem unijnym albo powrót do dywidendy , choć to nie wynika z przekazanych informacji gdyby nie uzyskali dofinansowania. Trzeba pamiętać że Danks prowadzi normalną zyskowną działalność a firma z c/z na poziomie 5 na pewno nie jest przewartościowana.
Walne za miesciąc a nie we wtorek Sprzedadzą Ci którzy grali pod dywidendę, ja trzymam gdyż za 3 miechy w przypadku uzyskania dofinansowania może być mega pompa, ludzie jak zobaczą dofinansowanie 24 mln przy 6 mln wkładu własnego to pozabijają się o akcje :-)
Wczoraj EBC Solicitors (powiązany z Danks osobą Osińkiego) podał komunikat iż jego firma zależna też złożyła wniosek o dofinansowanie w ramach programu Bridge Alfa, z tego samego programu pieniądze chce pozyskać Danks. W mojej ocenie to dobra wiadomość gdyż EBC jako firma głównie funkcjonuje na pozyskiwaniu dotacji na start-upy i wejściach kapitałowych w te spółki, a następnie po ich rozwoju sprzedaż ich innym inwestorom. EBC ma kapitalizację obecną 7 mln a miał kilka ładnych wyjść kapitałowych w ostatnim roku : 125% zarobku czyli 250.000zł https://www.bankier.pl/wiadomosc/EBC-SOLICITORS-Zbycie-akcji-Inpingo-S-A-7230119.html 100% zarobku czyli 850.000zł https://www.bankier.pl/wiadomosc/EBC-SOLICITORS-Zbycie-akcji-Talents-Group-Holding-S-A-7230121.html zarobek 600.000 https://www.bankier.pl/wiadomosc/EBC-SOLICITORS-Zbycie-udzialow-Innowacje-Polskie-sp-z-o-o-7243368.html
Jak dla mnie to dobrze takie pozyskanie dofinansowania wygląda gdyż można osiągać dodatkowe extra zyski i w połączeniu z główną działalnością może znacznie poprawiać przychody i zyski w średnim terminie.
Mając 30.000.000 to mają dźwignię która pozwoli im zarobić kasę dodatkową. Trzeba przyznać ze kasę umieją zarabiać jest duża szansa ze są w stanie dodatkowo wykręcić co roku z 2 mln extra. Pytanie co zrobią z ta ekstra zyskami. Jak mądrze zainwestuj i czy będą się dzielić z akcjonariuszami.
choć mam duży pakiet nie mam zamiaru pozbywać się papieru ,a nawet myślę o zakupie,wolę osobiście aby DANKS zwiększył w niedalekiej przyszłości swoją działalność a nie kisił się wokół swojej podstawowej działalności ,nie satysfakcjonuje mnie 10-20% rocznie dywidendy wolę po informacjach pojawiających się na forum Danksa i propozycjach naszego prezesa kupować akcje takich firm jak EUROCENT,MODECOM itp.gdzie w tej chwili moja wartość pakietów zwiększyła się ponad 120 % w kilka miesięcy
To jest najważniejsza deklaracja. Kurs będzie stabilny. z ogromnym potencjałem do wzrostu nie zapominajmy ze oprócz tego to starają się o 4.000.000 juz z innego programu
Panowie, trzeba poczekać cierpliwie 3 miesiące i ci mniej cierpliwi powinni być wtedy zadowolenia, a ci bardziej cierpliwi jak poczekają dłużej to powinni mieć jeszcze większe powody do radości.