Na początek poinformuję, że po tej edycji, uczestnicy WIGOMETRU
posiadają kandydata na członka RPP.
Nasz kandydat posiada tytuł, kwalifikacje i po przekroczeniu połowy obecnego kwartału 100% odwagi bycia uczestnikiem naszej zabawy.
Jak zapowiadałem będę konsekwentny do końca tego kwartału.
Zosia też wróciła i zapowiedziała ".... chyba zrobię jednak dłuższą przerwę , bo ostatnio W20 i FW20
zachowują się - jak dla mnie - zbyt nieobliczalnie i chimerycznie." oraz zacytowała " Powyższe propozycje brzmią jak brednie szaleńca, ale padły jak najbardziej poważnie z ust jak najbardziej poważnego finansisty. Nikt nie powinien się zdziwić, jeśli za kilka miesięcy cześć z nich (wszystkie?) wejdą w życie. "
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Deutsche-Bank-Credit-Suisse-i-inne-europejskie-banki-pod-presja-Szykuje-sie-powtorka-z-Lehman-Brothers-7318963.html Ze swojej strony powiem tak - nie nazwałby tego gentlemena szaleńcem - tylko ......... . Nie będę szukał tekstu dot. naszych specjalistów od funkcjonowania spółek na rynku publicznym.
Ich pomysły to pomysły gentlemenów finansistów żyjących kosztem inwestorów.
@sakitoru - w nawiązaniu do cyt. "Z szacunkiem dla twojego wieku, ale nie zauwazylem abys poslugiwal się AT, tak więc jak juz sugerujesz przesuwanie kresek to zrob obraz w paincie i pokaż którą bo zgadywac o ktorą Ci chodzi nie mam zamiaru." powiem krótko.
Odpowiadając na twoją prośbę pozwoliłem sobie na przedstawienie własnej wersji AT (rysunki BOLCA)
https://www.bankier.pl/forum/temat_bolec-na-25-lecie-gpw-i-dobrobytu-wprowadzenia-kapitalizmu,19691959.html Na tym rysunku brakuje jeszcze jednej linii, bardzo ważnej wg. mnie linii spadkowej - oporu (szczyt 2007 i maj 2015 r.) która pokazuje duży trójkąt zwieńczający cały okres 25 lecia GPW i naszej transformacji.
Celowo prosiłem Bolca, aby narysował wg mnie roczny kanał spadkowy od maja 2015 do chwili obecnej, w którym obecnie jesteśmy.
Dla mnie - inwestora z 25 letnim stażem ten kanał jest kanałem
trendu krótkoterminowego spadkowego. Jak z tego wynika nie interesują mnie okresy miesięczne, tygodniowe i dzienne.
PODSUMOWANIE
Jak widać z powyższego :
1/ Masz rację. Nie posługuję się AT co nie oznacza, że nie potrafię rysować kresek i przyglądać się jak zachowują się wybrane wskaźniki AT,
2/ Uważam, że AT jest wtórna do AF, ponieważ po czasie pokazuje to co wynika z AF i jest wyrazem średnio i krótkoterminowych decyzji inwestorów.
3/ Nie jestem DT (płatnikiem prowizji dla BM) i dlatego nie interesują mnie wachlarze, oRGR, trójkąty, które są rysowane, aby zarabiać nie ryzykując swojego kapitału. Jako inwestor długoterminowy wiem, że nasi specjaliści od inżynierii finansowej - pożal się boże "EKONOMIŚCI" nauczyli mnie (stworzyli warunki podatkowe) i wielu innym świadomym inwestorom sposób na to, że całe życie można nie płacić podatków od kapitału. Trzeba tylko wiedzieć kiedy i jak to robić.
Gdybym był o 20 lat młodszy założyłbym spółkę, wrzucił na podwyższenie kapitału swoje aktywa i nie płaciłbym nawet podatku od zysku z dywidend.
Trzeba uczyć się od guru naszej GPW. Nie muszę ich wymieniać. Każdy ich zna.