Trzeba jeszcze trochę poczekać do wyników za 2015. Wtedy będzie można coś więcej powiedzieć. Uważam jednak, że 5-6mln to zbyt optymistyczne prognozy. Ja cieszyłbym się gdyby zysk był w przedziale 3-4mln.
Wzrost o 15% dotyczy przychodów operacyjnych a nie zysku.Marże zysku operacyjnego chcą natomiast poprawić z obecnych 5% do 10%. Jeśli marża zysku będzie dwa razy wyższa to i warrtość zysku też powinna być dwa razy wyższa, proste chyba, nie?
Widzę, że nie wszyscy czytali ostatnie wywiady to macie linka http://stooq.pl/n/?f=1008864&search=+k2+internet
Grupa K2 chce zwiększać przychody operacyjne średniorocznie o ok. 15% i zwiększyć marżę EBIT na tych przychodach do poziomu 10%, poinformował prezes Tomasz Tomczyk.
Prezes dodał, że realizacja tych założeń oparta będzie o synergie w grupie i partnerstwa strategiczne, obecność w innowacyjnych technologiach oraz optymalizacja kosztów stałych.
Z kolei optymalizacja kosztów stałych to głównie renegocjacja warunku najmu powierzchni biurowej, co przełoży się na oszczędność "milionów złotych w najbliższych latach".
Z kolei dla spółki Fabrity oczekiwany kierunek to zachód, gdzie oczekiwane są lepsze marże. Firma realizuje pierwsze projekty w Hiszpanii.
.......... .......... Wywiad z listopada, kilka punktów już jest zrealizowanych, np partner dla Fabrity.
Może i proste obliczyć, ale zwiększenie marży o 100% nie wydaje mi się już takie proste.
Pytanie dotyczyło tego co sądzę o wielkości zysku na 2016 i według mnie będzie powyżej 2,25 mln. Ostrożnie podchodzę do wyliczeń. Każdy większy zysk będzie miłym zaskoczeniem.
Nich każdy szacuje jak chce. Jaki będzie zysk zobaczymy dopiero za rok.
Przecież zarząd rzuca tylko jakieś hasła absolutnie nie ubrane w treści tylko po to żeby nie można ich było z tego rozliczyć . To jedynie niektórzy piszący na tym forum udają że są one wiarygodne w 100% .
Obserwujcie lepiej KOPEX bo go podbierają powoli. Spółka bardzo dobra, cena znalazła już chyba dołek, kontrakty się kręcą i co najważniejsze ktoś zbiera z ukrycia a cena do WK wynosi 0,10!!! Czy zainteresuje się spółeczką ktoś z Chin np. tak jak Biotonem który był też tak mocno przeceniony?
SimMM piszesz, że do 2 mln bardzo daleko. I daleko i blisko. Uściślijmy pojęcia, w wywiadach jest mowa o przychodach, zysku operacyjnym tzw EBIT i marży zysku operacyjnego. Dla porównania i przypomnienia zysk operacyjny bez zdarzeń jednorazowych w 4Q2014 to 2,2 mln. Można wstępnie przyjąć szacunek zysku operacyjnego za 2015 w wysokości 2,3 mln. Jaki będzie 2016? Można pokusić się o wstępne wyliczenia znając prognozę wzrostu marży, ale to już niech każdy sam sobie policzyć.
Jak rozumiem pytanie było o zysk netto i na tym się skupiam. Powtórzę, że do 2mln zysku netto w 2015r bardzo nam daleko. A że tak a bądź inna pozycja księgowa będzie bliska 2mln, to tylko zamydlanie oczu. Ponieważ jednak pytanie było o rok 2016, to biorac pod uwagę obecną sytuację, całkiem prawdopodobne jest znaczące poprawienie wyników. Wystarczy ze będą powtarzać to, co zrobili w III kw 2015 i juz będziemy mieć ponad 3mln.
Tak naprawdę o wyniku zadecyduje poziom dopłat do spółek zależnych . Tak z ciekawości to sprawdziłem że do III kw 2012 roku spółka notowała zyski w każdym kwartale . Upada więc mit o słabym początku roku w branży .
@simm wszystko zależy od Twojego podejścia. Dla mnie EBIDTA czy wynik na działalności operacyjnej, do oceny kondycji spółki , jest znacznie ważniejsza niż zysk netto. Dla przykładu jakie znaczenie dla bieżącej sytuacji mają środki trwałe kupione 2 lata temu? EBiDTA nie będzie uwzględniała takich kosztów, a zysk netto będzie obciążony amortyzacją.
czegoś nie rozumiem .... czytałem, że Octa ma mieć 20 mln przychodów w 2016, to na tym nie wykręci 20 % marży netto? czyli 4 mln złotych , na rozwiązaniach it takie 20 % to jest skromnie...