• audioteka wyceniona na 75 mln pln Autor: ~yodyod [37.47.151.*]
    oj zabolał mnie ten news
    ale to pokazuje ile i jak szybko mogą rosnąć wyceny takich firm
    oby z oktawave wycisnęli ile się da

• Re: audioteka wyceniona na 75 mln pln Autor: ~robertt [79.190.35.*]
    gdzie ta wycena?
  • Re: audioteka wyceniona na 75 mln pln Autor: ~telesfor [194.126.238.*]
    To pokazuje jak szybko potrafią rosnąć wyceny firm technologicznych
    w 2011 Audioteka była wyceniana na 10 mln
    w 2014 Audioteka była wyceniana na 25 mln
    luty 2016 i jest wyceniana na 75 mln

• Re: audioteka wyceniona na 75 mln pln Autor: ~yodyod [83.22.253.*]
    Na stooq w depeszach z godziny 9.21
  • Re: audioteka wyceniona na 75 mln pln Autor: ~kk [79.185.177.*]
    oby oktawave nie sprzedawali.
  • Re: audioteka wyceniona na 75 mln pln Autor: ~M7 [83.238.15.*]
    Na pohybel BMP!
  • Re: audioteka wyceniona na 75 mln pln Autor: ~kacper [46.169.183.*]
    Wielokrotnie pisałem że największym błędem popełnionym przez zarząd była sprzedaż Audioteki . tylko za to zarząd powinien być wywalony na zbity pysk . Ale Audioteka rosła dlatego , że K2I nie miało bezpośredniego wpływu na jej zarządzanie a było jedynie dostawcą kapitału .
    K2 było nie tylko dostawcą technologii i kapitału.
    Kapitał który włożyli odzyskali w realizacjach tworzenia portalu Audioteki.
    Mieli też niezłą przebitkę z kapitału i zarobek 6 mln. W ciągu 3-4 lat to niezły wynik, chociaż ja również jak poprzedni prezes byłem przeciwko sprzedaży.

Ty, natomiast Kacper byłes za sprzedażą, bo Audioteka jak twierdziłeś i twierdzisz była tylko biorcą kapitału.
    Nawet w dzisiejszym poście to powtarzasz i potwierdzasz.

Nie ważne jednak kto był za, a kto przeciw. Ja przełknąłem tą informację o marnym zysku 6 mln we wrześniu 2014 i kropka.
    Nie możemy tego odwrócić.
    Możemy tylko docenić K2 za to że miała nos żeby zacząć projekt z M. Beme i zarobiła kilka mln na tym projekcie.

Bredzisz kolego . To co przypisujesz mi w stosunku do Audioteki pisałem o Oktavawe .
  • Re: audioteka wyceniona na 75 mln pln Autor: ~Hosster [137.135.176.*]
    Kacperek jak zwykle bredzi, jesli k2 było tylko dostawcą kapitału, to kto w takim razie był autorem aplikacji na systemy android czy IOS? Kto był dostawcą sklepu internetowego? itp. itd.
    A ile to może być 40% z 75 mln ? Więc nie piszcie głupot że 10 mln to świetny zarobek .
  • Re: audioteka wyceniona na 75 mln pln Autor: ~SimMM [195.246.216.*]
    Tak na szybko licząc:
    40% z 75 mln to 30mln, a w przeliczeniu 12zł na jedną akcję K2.
    Czyli dziś bylibyśmy z kursem K2 w okolicach 30zł. I na nic zaklinanie, że nic się nie stało.
    Z prespektywy czasu widać jak dużym błędem była zbyt wczesna sprzedaż Audioteki.

• Re: audioteka wyceniona na 75 mln pln Autor: ~yodyod [37.47.151.*]
    To teraz zastanówcie się ile może być warte okta. Trzeba patrzeć w przyszłość
    75 mln to jedno
    ważniejsze jest to ze dostali dodatkowe finansowanie przy tej wycenie.
    Niech K2 uczy się od lepszych jak należny grać w tą grę.

Info:
    http://www.spidersweb.pl/2016/02/audioteka-milion-finansowanie-wycena-audiobooki.html
    100 zł przychodów to marzenie K2I .100 mln zł wartości to pewnie niedaleka przyszłość Audioteki . Liczby niby te same ale jednak występuje między nimi kolosalna różnica . 100 mln wartości to dla K2I wielkość nieosiągalna w perspektywie najbliższych lat .
    Tyle że wasze obliczenia obarczone są sporym błędem, K2 miało 40% akcji w 2014 w momencie sprzedaży, ale nie bierzecie pod uwagę jednej ważnej rzeczy,mianowicie rozwodnienia akcji i kolejnych podwyższeń kapitału. Od tamtego czasu jak wynika z artykułu były co najmniej dwa podwyższenia kapitału - automatycznie udział K2 rozwodniłby się poniżej 40% np. Do 20%.
    To tylko przykład nie podają niestety ile procent akcji objęli nowi inwestorzy.
    A ty chyba niedokładnie czytasz komunikaty Audioteki . Napisali że podwyższyli kapitał przy wycenie 75 mln zł .
  • Re: audioteka wyceniona na 75 mln pln Autor: ~M7 [59.177.77.*]
    Kacper masz racje, ale zrozum że jak nowy inwestor wkłada swoje pieniądze to też musi dostać jakiś procent własności.
    W wyniku tego udział co najmniej jednego dotychczasowego właściciela/właścicieli się zmniejsza.

Czyli dla K2 byłby prawdopodobnie niższy niż 40%.

Ciekawe czy Beme nadal ma 40%.
    Czytam dokładnie. Jeśli wchodzi nowy inwestor i obejmuje nową emisję akcji, to niestety ale rozwadnia się udział dotychczasowych inwestorów, więc twoje liczenie 40% z 75 mln jest mylne.
  • Re: audioteka wyceniona na 75 mln pln Autor: ~kacper [5.60.236.*]
  • Re: audioteka wyceniona na 75 mln pln Autor: ~SimMM [195.246.216.*]
    Czyli liczymy 40% nie z 75mln tylko z 67mln.
    K2 w ciągu roku mogło zarobić ponad 15mln na adiotece.
  • Re: audioteka wyceniona na 75 mln pln Autor: ~kacper [5.60.236.*]
    Audioteka to najlepszy przykład jak zarządowi K2I udało się złoto zamienić w gów..o
  • Re: audioteka wyceniona na 75 mln p Autor: ~Niemoge [89.70.104.*]
    Kacper na prawde wykazujesz sie coraz dalej idaca ignorancja jesli chodzi o wiedze o biznesie transakcjach wycenach i w ogole faktach zwiazanych z K2. Moze poczytaj forum o K2 na parkiecie bo tam dyskusja jest merytoryczna i nie sprowadza wszystkiego do gow..na. Znasz mechanizm rozwodnienia przy podwyzszeniach kapiatalu? Nie pamietasz juz ze Audioteka wplynela w roku sprzedania udzialow na wynik K2 w kwocie MINUS 666k a to bylo tylko 40% straty? Psioczysz na straty K2 ale rozumiem ze akceptujesz je na wiele milionow minus pod warunkiem ze wirtualna wycena Audioteki siegnie 75m? Nawet jesli K2 mialo by dzisiaj powiedzmy 30% a nie 40%, i zakladajac ze to rzeczywiscie jest warte 75 to przy sprzedazy udzialow za gotowke nikt nie zaplaci 100% wyceny tylko pewnie max 60% bo robi dyskonto na cash. To moze policz sobie to rownanie i zobacz ile bylby wart pakiet K2 dzisiaj po rozwodnieniu i z dyskontem. Albo pd razu poszukaj kupca ktory zaplaci dzisiaj 75m za 100% Audioteki. Powodzenia. Wycena na podwyzszenia kapitalu to raczej co innego niz realna wartosc transakcyjna gotowkowa bezwarunkowa. Zacznij troche kojarzyc fakty bo na prawde żal.pl
  • Re: audioteka wyceniona na 75 mln p Autor: ~SimMM [85.28.159.*]
    Cytat z artykułu podlinkowanego przez Kacpra:

"Inwestorzy zadeklarowali gotowość inwestycyjną na poziomie nawet 30 mln zł. Jednak wyszedłem z założenia, że lepiej wziąć mniej pieniędzy i nie rozwadniać akcjonariatu, budować wartość spółki i przy kolejnych potrzebach inwestycyjnych wspierać się z zewnątrz. Dla mnie Audioteka to pomysł na wiele następnych lat — deklaruje Marcin Beme"

To jednak byliby chętni na pakiet K2, bo skoro Beme nie chce rozwadniać akcjonariatu, to kupno akcji od K2 byłoby sporą okazją.
  • Re: audioteka wyceniona na 75 mln p Autor: ~Niemoge [5.172.252.*]
    Juz 5 lat temu Beme mial inwestorow chetnych wejsc przy wycenie >50mln tylko jakby nikt ich na oczy nie widzial. Ja nie wiem czy w ocenie sytuacji mozna brac pod uwage czysty PR? Poczekajmy na IPO na wyniki finansowe po audycie i wtedy pogadamy ile to jest rzeczywiscie warte. Czy to ze LiveChat ma wycene 800mln oznacza ze ktos dzisiaj za niego tyle zaplaci w cash?
  • Re: audioteka wyceniona na 75 mln p Autor: ~SimMM [195.246.216.*]
    OK. Poczekajmy.
    Jeśli okaże się, że w perspektywie czasu Oktawave będzie lepszą inwestycją niż Audioteka, to tylko będe się cieszył.
  • Re: audioteka wyceniona na 75 mln p Autor: ~kacper [5.60.236.*]
    Ktoś tu kiedyś napisał że segment w którym działa Oktawave wart jest około 100 mln zł . Więc mało realne żeby Oktawave w najbliższej przyszłości osiągnęło chociaż połowę aktualnej wyceny Audioteki .
  • Re: audioteka wyceniona na 75 mln p Autor: ~Niemoge [5.172.252.*]
    W Polsce jest wart 100mln przy penetracji rynku 30% i rosnie 30% R/R. A Audioteka ile byla warta do momentu kiedy sprzedawala tylko w Polsce i jakie miala rentownosci i ile miala przychodow w 3 roku dzialalnosci? W ogole na to patrzysz czy tylko liczysz na innych ze ci podpowiedza?
  • Re: audioteka wyceniona na 75 mln p Autor: ~Hosster [137.135.176.*]
    Kacperku, słabo, słabiutko, musisz napisać coś mocniejszego jak chcesz odkupić po 12
  • Re: audioteka wyceniona na 75 mln p Autor: ~kacper [5.60.236.*]
    Jak mam akcje KGHM to guzik mnie obchodzi na jakiej głębokości wydobywają miedź . Obchodzi mnie jaki mają zyski .Tak samo jest w tym przypadku . Mało interesują mnie jakieś mgliste zapowiedzi a bardziej to jakie są zyski . Bo to właśnie one są dla inwestora najważniejsze .
  • Re: audioteka wyceniona na 75 mln p Autor: ~yodyod [37.47.151.*]
    Dla Ciebie zysk netto jest ważny. Dla strategicznego skala wzrostu przychodów i samo osiągnięcie break even i bardziej EBITDA. Bo to pokazuje ze biznes wypalił a jeśli jest skalowalny jak u Okta to przyrost sprzedaży przekłada się na wielokrotnie wyższy wzrost wyceny i z tym mamy teraz do czynienia właśnie również w tym podmiocie.
  • Re: audioteka wyceniona na 75 mln p Autor: ~Niemoge [46.77.124.*]
    Kacperku ciekawe, ze mowisz o zyskach, ktore sa tak wazne dla ciebie a w Audiotece jakos nie sa wazne prawda? Moga generowac strate byle by w gaziecie napisali ze 75mln to jest warte. Tak? A moze ty uwazasz ze te 75mln to jest zysk Audioteki?
  • Re: audioteka wyceniona na 75 mln p Autor: ~telesfor [194.126.238.*]
    Na rynku audiobooków zaczyna się krwawa walka, do Polski wchodzi szwedzki konkurent Storytel

http://www.pb.pl/4423497,91667,audioteka-ma-szwedzkiego-konkurenta
  • Re: audioteka wyceniona na 75 mln pln Autor: ~M7 [120.59.45.*]
    Było minęło. Skupmy się na OKTA i K2.
[x]
FABRITY 0,00% 25,60 2025-12-05 16:35:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.