To pokazuje jak szybko potrafią rosnąć wyceny firm technologicznych w 2011 Audioteka była wyceniana na 10 mln w 2014 Audioteka była wyceniana na 25 mln luty 2016 i jest wyceniana na 75 mln
Wielokrotnie pisałem że największym błędem popełnionym przez zarząd była sprzedaż Audioteki . tylko za to zarząd powinien być wywalony na zbity pysk . Ale Audioteka rosła dlatego , że K2I nie miało bezpośredniego wpływu na jej zarządzanie a było jedynie dostawcą kapitału .
K2 było nie tylko dostawcą technologii i kapitału. Kapitał który włożyli odzyskali w realizacjach tworzenia portalu Audioteki. Mieli też niezłą przebitkę z kapitału i zarobek 6 mln. W ciągu 3-4 lat to niezły wynik, chociaż ja również jak poprzedni prezes byłem przeciwko sprzedaży.
Ty, natomiast Kacper byłes za sprzedażą, bo Audioteka jak twierdziłeś i twierdzisz była tylko biorcą kapitału. Nawet w dzisiejszym poście to powtarzasz i potwierdzasz.
Nie ważne jednak kto był za, a kto przeciw. Ja przełknąłem tą informację o marnym zysku 6 mln we wrześniu 2014 i kropka. Nie możemy tego odwrócić. Możemy tylko docenić K2 za to że miała nos żeby zacząć projekt z M. Beme i zarobiła kilka mln na tym projekcie.
Kacperek jak zwykle bredzi, jesli k2 było tylko dostawcą kapitału, to kto w takim razie był autorem aplikacji na systemy android czy IOS? Kto był dostawcą sklepu internetowego? itp. itd.
Tak na szybko licząc: 40% z 75 mln to 30mln, a w przeliczeniu 12zł na jedną akcję K2. Czyli dziś bylibyśmy z kursem K2 w okolicach 30zł. I na nic zaklinanie, że nic się nie stało. Z prespektywy czasu widać jak dużym błędem była zbyt wczesna sprzedaż Audioteki.
100 zł przychodów to marzenie K2I .100 mln zł wartości to pewnie niedaleka przyszłość Audioteki . Liczby niby te same ale jednak występuje między nimi kolosalna różnica . 100 mln wartości to dla K2I wielkość nieosiągalna w perspektywie najbliższych lat .
Tyle że wasze obliczenia obarczone są sporym błędem, K2 miało 40% akcji w 2014 w momencie sprzedaży, ale nie bierzecie pod uwagę jednej ważnej rzeczy,mianowicie rozwodnienia akcji i kolejnych podwyższeń kapitału. Od tamtego czasu jak wynika z artykułu były co najmniej dwa podwyższenia kapitału - automatycznie udział K2 rozwodniłby się poniżej 40% np. Do 20%.
To tylko przykład nie podają niestety ile procent akcji objęli nowi inwestorzy.
Kacper masz racje, ale zrozum że jak nowy inwestor wkłada swoje pieniądze to też musi dostać jakiś procent własności. W wyniku tego udział co najmniej jednego dotychczasowego właściciela/właścicieli się zmniejsza.
Czytam dokładnie. Jeśli wchodzi nowy inwestor i obejmuje nową emisję akcji, to niestety ale rozwadnia się udział dotychczasowych inwestorów, więc twoje liczenie 40% z 75 mln jest mylne.
Kacper na prawde wykazujesz sie coraz dalej idaca ignorancja jesli chodzi o wiedze o biznesie transakcjach wycenach i w ogole faktach zwiazanych z K2. Moze poczytaj forum o K2 na parkiecie bo tam dyskusja jest merytoryczna i nie sprowadza wszystkiego do gow..na. Znasz mechanizm rozwodnienia przy podwyzszeniach kapiatalu? Nie pamietasz juz ze Audioteka wplynela w roku sprzedania udzialow na wynik K2 w kwocie MINUS 666k a to bylo tylko 40% straty? Psioczysz na straty K2 ale rozumiem ze akceptujesz je na wiele milionow minus pod warunkiem ze wirtualna wycena Audioteki siegnie 75m? Nawet jesli K2 mialo by dzisiaj powiedzmy 30% a nie 40%, i zakladajac ze to rzeczywiscie jest warte 75 to przy sprzedazy udzialow za gotowke nikt nie zaplaci 100% wyceny tylko pewnie max 60% bo robi dyskonto na cash. To moze policz sobie to rownanie i zobacz ile bylby wart pakiet K2 dzisiaj po rozwodnieniu i z dyskontem. Albo pd razu poszukaj kupca ktory zaplaci dzisiaj 75m za 100% Audioteki. Powodzenia. Wycena na podwyzszenia kapitalu to raczej co innego niz realna wartosc transakcyjna gotowkowa bezwarunkowa. Zacznij troche kojarzyc fakty bo na prawde żal.pl
"Inwestorzy zadeklarowali gotowość inwestycyjną na poziomie nawet 30 mln zł. Jednak wyszedłem z założenia, że lepiej wziąć mniej pieniędzy i nie rozwadniać akcjonariatu, budować wartość spółki i przy kolejnych potrzebach inwestycyjnych wspierać się z zewnątrz. Dla mnie Audioteka to pomysł na wiele następnych lat — deklaruje Marcin Beme"
To jednak byliby chętni na pakiet K2, bo skoro Beme nie chce rozwadniać akcjonariatu, to kupno akcji od K2 byłoby sporą okazją.
Juz 5 lat temu Beme mial inwestorow chetnych wejsc przy wycenie >50mln tylko jakby nikt ich na oczy nie widzial. Ja nie wiem czy w ocenie sytuacji mozna brac pod uwage czysty PR? Poczekajmy na IPO na wyniki finansowe po audycie i wtedy pogadamy ile to jest rzeczywiscie warte. Czy to ze LiveChat ma wycene 800mln oznacza ze ktos dzisiaj za niego tyle zaplaci w cash?
Ktoś tu kiedyś napisał że segment w którym działa Oktawave wart jest około 100 mln zł . Więc mało realne żeby Oktawave w najbliższej przyszłości osiągnęło chociaż połowę aktualnej wyceny Audioteki .
W Polsce jest wart 100mln przy penetracji rynku 30% i rosnie 30% R/R. A Audioteka ile byla warta do momentu kiedy sprzedawala tylko w Polsce i jakie miala rentownosci i ile miala przychodow w 3 roku dzialalnosci? W ogole na to patrzysz czy tylko liczysz na innych ze ci podpowiedza?
Jak mam akcje KGHM to guzik mnie obchodzi na jakiej głębokości wydobywają miedź . Obchodzi mnie jaki mają zyski .Tak samo jest w tym przypadku . Mało interesują mnie jakieś mgliste zapowiedzi a bardziej to jakie są zyski . Bo to właśnie one są dla inwestora najważniejsze .
Dla Ciebie zysk netto jest ważny. Dla strategicznego skala wzrostu przychodów i samo osiągnięcie break even i bardziej EBITDA. Bo to pokazuje ze biznes wypalił a jeśli jest skalowalny jak u Okta to przyrost sprzedaży przekłada się na wielokrotnie wyższy wzrost wyceny i z tym mamy teraz do czynienia właśnie również w tym podmiocie.
Kacperku ciekawe, ze mowisz o zyskach, ktore sa tak wazne dla ciebie a w Audiotece jakos nie sa wazne prawda? Moga generowac strate byle by w gaziecie napisali ze 75mln to jest warte. Tak? A moze ty uwazasz ze te 75mln to jest zysk Audioteki?