• Wezwanie 10.5 zł Autor: ~eneja [79.98.149.*]
    Jak oceniacie cenę w wezwaniu?
    Trochę za mało, ale zarząd oddał.
    Ciekawe co zrobią fundy.
    Ja trzymam do końca.

• Re: Wezwanie 10.5 zł Autor: ~gregor-69 [83.16.110.*]
    Witam, też uważam, że mało i również trzymam do końca. Mam pytanie: Palmyra ma zamiar wycofać Ferro z giełdy, jeśli skupi odpowiednio duży pakiet, a co w przypadku jeśli teoretycznie skupi "wszystko" oprócz mojego mikro pakieciku? Jakie są warianty dla mnie? Dziękuję za odp  
  • Re: Wezwanie 10.5 zł Autor: ~greg [94.251.205.*]
    Ja również nie zamierzam oddać mojego skromnego pakietu po tej cenie. Godziwa wycena Ferro to moim zdaniem min. 12 zł. Jestem pewien, że Fundusz Norweski nie odpowie na wezwanie, a dużo będzie też zależeć od stanowiska OFE Nationale-Nederlanden.
  • Re: Wezwanie 10.5 zł Autor: ~eneja [79.98.149.*]
    Dnia 2016-02-04 o godz. 11:50 ~gregor-69 napisał(a):
    > Witam, też uważam, że mało i również trzymam do końca. Mam pytanie: Palmyra ma zamiar wycofać Ferro z giełdy, jeśli skupi odpowiednio duży pakiet, a co w przypadku jeśli teoretycznie skupi "wszystko" oprócz mojego mikro pakieciku? Jakie są warianty dla mnie? Dziękuję za odp  

Jest o tym wiele artykułów w sieci. Mniejszościowi są dobrze chronieni i na samym końcu musi być wezwanie do skupu mniejszościowych. Cena nie może być niższa od pierwotnego wezwania.
    Więc sytuacja jest bezpieczna: nie ma ryzyka, że będzie taniej niż 10.5, a uważam, że może być znacznie wyżej.
    Trzymać i niczego się nie bać.
  • Re: Wezwanie 10.5 zł Autor: ~airness [37.47.111.*]
    Jeśli będą mieli powyżej 90% mogą zrobić przymusowy wykup po cenie liczonej przez jakiegoś bieglego - jesli będzie niesatysfakcjonująca, to pewnie można się sądzić.
    Ale jest jeden niebezpieczny zakres: jeśli będa mieli między 80 a 90%, to mogą siągnąc z giełdy, a nie robić przymusowaego wykupu. Wówczas zostajesz z papierowymi akcjami i to nie jest zbyt komfortowa sytuacja...

Co do ceny: 10,5 PLN wydaje się nisko. Mam podejrzenie, że akcjonariusze, którzy dogadali się z Palmyrą, mogli zgodzić się na niską cenę, ale w zamian dostać preferencyjną cenę na zakup akcji Palmyry i w ten sposób wyjdą na swoje robiąc w konia mniejszościowych:
    "Zgodnie z informacjami przekazanymi Spółce celem ograniczenia ryzyka inwestycyjnego po stronie Inwestora, jednym z warunków dla przeprowadzenia Wezwania przez Palmyra jest zobowiązanie się Sprzedających do dokonania, na czas trwania inwestycji Inwestora w Spółkę, reinwestycji części środków otrzymanych przez nich ze sprzedaży akcji Spółki w kapitał zakładowy Palmyra."
    Do kogo Waszym zdaniem powinno się zwrócić, żeby uzyskać szczegóły tej umowy? KNF?

Pozdr

• Re: Wezwanie 10.5 zł Autor: ~greg [94.251.205.*]
    Wygląda na to, że jeszcze dziś zobaczymy 11 zł ;-)
  • Re: Wezwanie 10.5 zł Autor: ~X-Man [88.135.161.*]
    Godziwa cena 12 zł ? przy 1 zł dywidendy ?
    Chyba was pogięło - zakładając, że stopa dywidendy to 5% cena akcji powinna wynieść 20 zł.
    więc 17-20 to cena godziwa -  inna cena to okazja do łatwych zysków dla przejmujących

• Re: Wezwanie 10.5 zł Autor: ~tytus41 [185.58.49.*]
    Dlatego robią wezwania bo akcje wielu spółek są tanie (ACE, Magellan, Duon itp.)
    Mniejszościowi powinni się łączyć w celu obrony przed takimi wrogimi wezwaniami po tak zaniżonej cenie.
    Jakbym dostał kredyt na 200 mln zł,ogłosiłbym jutro wezwanie np.po 11 zł
    Godziwa cena to ok. 20 zł czyli wartość całej spółki ok 400 mln zł przy rocznym zysku ok 24-28 mln zł
    OFE działają krótkowzrocznie i często zarządzający podejmują dla kasy ( często swojej ) a nie liczy się spółka .
    Kto ich rozliczy że sprzedali tak tanio akcje ?
    Ostatnio OFE podejmują bardziej rozsądne decyzje - choćby na Magellanie
    W przypadku ACE cena została podniesiona o 20%  C/Z przejęcia wyniósł 16

• Re: Wezwanie 10.5 zł Autor: klinsi18 [78.8.126.*]
    A takie pytanie bo jestem nowy - czy jest jakiś pośrednik przy skupie - bo jak to jest - jeżeli mam konto maklerskie w db bank to będę przez nie mógł odsprzedać swoje akcje z wezwania - za to 10,50? czy jakaś inna instytucja jeszcze pośredniczy?

• Re: Wezwanie 10.5 zł Autor: ~benek [156.17.170.*]
    Ta cena to DOBRY INTERES dla wzywajacego. Nawet przy wezwaniu po 20 zl bym sie zastanawial. Ja zostaje, bo to jedna z lepszych- spolek na GPW pod wzgledem wyceny i st. dywidendy.
  • Re: Wezwanie 10.5 zł Autor: ~Irek [94.154.24.*]
    Zarząd oddał, bo pewnie zaproponowali mu korzyści, których zwykły ciułacz nie uświadczy, ale jak do ceny akcji dodasz przewidywana złotówkę dywidendy, to się okazuje, że wartość wezwania to jakaś kpina. Nic atrakcyjnego.
  • Re: Wezwanie 10.5 zł Autor: ~Max [188.146.136.*]
    Złodziejskie wezwanie i tyle,
  • Re: Wezwanie 10.5 zł Autor: ~Axaa [89.78.58.*]
    Dnia 2016-02-05 o godz. 08:03 ~Max napisał(a):
    > Złodziejskie wezwanie i tyle,

Jeśli wezwanie po 10,5pln jest złodziejskie ; to zapytam cie dlaczego kurs akcji przed wezwaniem był w granicach 9,6pln?
    Czy jak chcesz kupić duży kawał ziemi nad morzem pod budowę hotelu i masz konkretnego zbywcę ale ten się ceni to tez mu mówisz, że kupiłeś cztery ogródki wokół jego działki za połowę ceny i on musi sprzedać Tobie swoje hektary po złodziejskiej cenie?   
    Gość Ci  powie żebyś się odpowiednio rozpędził i znalazł dorodną sosnę.

Dnia 2016-02-05 o godz. 10:36 ~X-Man napisał(a):
    > Czy jak chcesz kupić duży kawał ziemi nad morzem pod budowę hotelu i masz konkretnego zbywcę ale ten się ceni to tez mu mówisz, że kupiłeś cztery ogródki wokół jego działki za połowę ceny i on musi sprzedać Tobie swoje hektary po złodziejskiej cenie?   
    > Gość Ci  powie żebyś się odpowiednio rozpędził i znalazł dorodną sosnę.
    >

Rozumowanie bez sensu!
  • Re: Wezwanie 10.5 zł Autor: ~X-Man [46.76.31.*]
    Skoro bez sensu to dlaczego cena akcji po wezwaniu jest powyżej 10,50 ?

Dnia 2016-02-06 o godz. 12:11 ~X-Man napisał(a):
    > Skoro bez sensu to dlaczego cena akcji po wezwaniu jest powyżej 10,50 ?
    >

Dlatego że rynek "liczy" na wyższą cenę ; gdy wzywający nie dogada się z funduszami/Chyba proste!
    Na razie stabilnie do góry.Czyżby fundusze jednak nie chciały oddać po 10,5pln?
  • Zakończenie wezwania Autor: ~eneja [79.98.149.*]
    Dzisiaj mija termin składania zleceń w ramach wezwania.
    Ceny nie podwyższyli.
    Ciekawe jakie następne kroki.
  • Re: Zakończenie wezwania Autor: ~ben [31.61.136.*]
    informacja nieaktualna
    wezwanie wydłużone do 20.04
[x]
FERRO -0,64% 31,00 2025-11-12 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.