Czasem mam wrażenie że forum czytają eksperci giełdowi czy dziennikarze piszący w prasie finansowej, w tym tygodniu pisałem o programie 500+ , wzroście wynagrodzeń czy spadkowi bezrobocia które to powinny się przełożyć na zwiększenie spłat dłużników co pozytywnie wpłynie na zyski m.in. Vindexusa a w pulsie biznesu wczoraj pojawił się artykuł o moich/naszych spostrzeżeniach. Ponadto jest w artykule też wymieniony DTP i Vindexus że będzie można na nich dużo zarobić w przypadku przejęcia.
Wczoraj na stockwatch.pl był czat z Prezesem Best SA, większego konkurenta od Vindexusa, potwierdza on moje opinie że program 500+ może rozładować część problemów finansowych polskich firm a podatek bankowy w krótkim terminie spowoduje zwiększenie podaży "świeżych" wierzytelności . Szykuje się dobry rok dla windykatorów :-) http://www.stockwatch.pl/czat-inwestorow-gieldowych/krzysztof-borusowski---prezes-best-sa,160
Wreszcie mocna wzrostowa sesja a na forum cisza, chyba większość czekała na niższe poziomy żeby dobrać a tu skucha, zacznijcie kupować bo jak kurs przekroczy 6 zł to wtedy będzie złość :-)
W parkiecie jest artykuł o 8 tanich spółkach z potencjałem i wśród nich jest Vindexus http://www.parkiet.com/artykul/1463846-Tanie-spolki-z-potecnjalem.html
Dtp przejmują a teraz w kolejce czeka już Vindexus, obie spółki od dawna były typowane do przejęcia, zaczyna się gra pod dobre wyniki i przejęcie w tym roku.
Dekoniunktura na warszawskiej giełdzie sprawiła, że akcje wielu firm można kupić taniej niż kilka miesięcy temu. Biorąc pod uwagę fakt, że wiele rodzimych spółek, zwłaszcza małych i średnich, stoi przed perspektywą poprawy zysków, na naszym rynku nie brakuje inwestycyjnych okazji. – Moim zdaniem czas na zainteresowanie się tanimi spółkami jest dobry. Część spółek zostało przecenionych bardzo mocno lub po prostu nie zostało zauważonych przez inwestorów, którzy w ostatnich tygodniach zastanawiali się raczej, które spółki sprzedać – ocenia Adam Łukojć, zarządzający Skarbca TFI. Dlatego z pomocą analityków wytypowaliśmy atrakcyjne wskaźnikowo spółki, które jednocześnie mają potencjał do zwyżki notowań. Wzięliśmy pod uwagę wskaźnik ceny do zysku (C/Z), uwzględniający prognozowane zyski za 2016 r. Jest on nieco bardziej przydatny niż klasyczny wskaźnik C/Z oparty na historycznych zyskach, ponieważ jest związany z oceną perspektyw finansowych danej spółki. Perełki z sektora finansowego Odnosząc obecną wycenę do prognozowanych zysków w 2016 r., bardzo korzystnie prezentują się spółki wierzytelnościowe. Mogą stanowić interesującą alternatywę dla banków dla tych, którzy chcą pozostać przy sektorze finansowym. – Branża prezentuje bardzo dobre perspektywy przy niskim wskaźniku C/Z. Pomagać jej będzie utrzymanie wzrostu gospodarczego i niskich stop procentowych, a dodatkowo wzrost możliwości spłaty nieregularnych kredytów przez gospodarstwa domowe dzięki programowi 500 plus. Podmioty te coraz szerzej wchodzą w segment funduszy inwestycyjnych, oferując klientom partycypację w zyskach z portfeli za pomocą udziałów w funduszach, co sprawia, że problem z finansowaniem portfeli – główna bolączka tego typu firm – jest mniejszy – wyjaśnia Marcin Materna, dyrektor departamentu analiz Millennium DM. Wśród tanich i perspektywicznych firm wymienia Kredyt Inkaso, Best, Vindexusa i DTP. Zdaniem eksperta sektor ten daje stosunkowo dobrą, choć nieco ułomną, ekspozycję na poprawę finansów gospodarstw domowych. – W innych okolicznościach rolę tę przejęłyby banki, notując wzrost sprzedaży kredytów i poprawę jakości portfeli, czy spółki handlowe, ale te branże z powodu czy to zmian regulacyjnych, czy osłabienia się złotego nie prezentują się zbyt korzystnie, jeśli chodzi o 2016 r. – dodaje Materna. W ocenie Adama Łukojcia do atrakcyjnie wycenianych spółek z sektora finansowego można zaliczyć też Quercusa (C/Z na 2016 r. równy 10). – Jeśli koniunktura na rynku akcji, zwłaszcza w segmencie małych i średnich firm, się poprawi, spółka znowu będzie nas zaskakiwała poziomem naliczonej opłaty zmiennej i zyskami. Niemniej Quercus radził sobie ostatnio bardzo dobrze mimo niesprzyjających warunków i być może zasługuje na wyższy wskaźnik C/Z niż obecnie – zastanawia się ekspert.
dtp zaatakowali dzisiaj amerykanie z pra group .wg mnie cena jest za niska,drugi w kolejce bedzie vindexus-najtanszy w branzy c/wk ledwo pol ,c/z ok.5 ,ciekawe jak za ub.rok zrobia 15 mln zysku to tez bedzie handlowany po tych cenach.normalnie powinien chodzic po 12-13 zl i nikt by sie nie dziwil,ja tu widze tylko jeden powod tego dykonta-spolka jest zupelnie nieznana a winykatorow trwa hossa i rekiny pozeraja mniejszych