• Czy można stracić akcje nie sprzedając??? Autor: ~Niepewny [178.214.27.*]
    Czy można stracić akcje jak wezwanie się uda a akcji się nie sprzeda?
  • Re: Czy można stracić akcje nie sprzedając??? Autor: ~Olaf [89.71.184.*]
    To zależy ile akcji skupi wzywający. Wezwanie jest na teoretyczne 100%. Jeżeli wzywający skupi minimum 90%, ogłoszony zostanie przymus wykupu reszty. Przeważnie następuje on po cenie pierwotnego wezwania. Przeważnie, nie znaczy zawsze:

Minimalna cena wynika wprost z Ustawy o ofercie publicznej i nie może być niższa od:
    - średniej notowań z ostatnich sześciu miesięcy (art. 79 ust. 1),
    - średniej notowań z ostatnich trzech miesięcy (art. 79 ust. 3),
    - najwyższej ceny, jaką akcjonariusz większościowy zapłacił w okresie 12 miesięcy przed ogłoszeniem wezwania za akcje będące jego przedmiotem (art. 79 ust. 2).

Jeżeli nie skupią w wezwaniu 90% akcji mogą teoretycznie podwyższyć cenę wezwania.
    W wezwaniu mogą znaleźć się też zapisy mówiące o minimalnej ilości akcji do skupienia. Ilość ta określa, że wezwanie jest skuteczne. W przeciwnym razie występują okoliczności, które mogą złożyć się na sytuację, że wezwanie nie dojdzie do skutku.

Najlepiej zapoznać się z treścią wezwania. Nie ponoszę odpowiedzialności za powyższą treść. Przedstawiłem ją jedynie w celach poglądowych.
  • Re: Czy można stracić akcje nie sprzedając??? Autor: ~Jacek [159.205.245.*]
    czy może mi ktoś wytłumaczyć czemu Trigon TFI kupił papier jak jest wezwanie ? Czy nie jest tak ze myślą ze obecne nie dojdzie do skutku i jak bedzie następne to juz po znacznie wyzszej cenie i wtedy opylą z zyskiem ?
  • Re: Czy można stracić akcje nie sprzedając??? Autor: ~qwe [83.13.188.*]
    To pytanie należy skierować do Trigon TFI...nie kupili jakoś specjalnie dużo tego. Albo chcą po prostu pogonić wszystko w wezwaniu i dodatkowy % zarobić...albo będą trzymać czekając na kolejne wezwanie z wyższą ceną?albo....albo...albo....
  • Re: Czy można stracić akcje nie sprzedając??? Autor: ~Niepewny [178.214.27.*]
    Dzięki Olaf za ODP. A czy dobrze rozumiem że jeśli nie sprzedam na wezwaniu po 3.85 a skupią 90% to będę musiał sprzedać w innym terminie tylko po niewiadomej cenie?
    Będziesz zmuszony - tak. W cenie też właściwie wiadomej tzn. nie niższej niż cena wezwania, jeżeli przymusowego wykupu dokona przed upływem 12 m-cy od dnia zakupu wspomnianych 90% akcji.
    Jedyną okazją, przy której skupujący mógłby zapłacić mniej, niż cena wezwania to moim zdaniem sytuacja gdzie czeka te ustawowe 12 m-cy by ogłosić przymusowy skup na resztę akcji z rynku.
    Biorąc pod uwagę, że Trigon zwiększył udział swoich akcji w portfelu, to scenariusze mogą być dwa:
    1 - fundusz zakupuje akcje po minimalnych prowizjach i opłaca mu się stać na 3,82 zł (bo dla wszystkich jest chyba jasne kto tam zaparkował po stronie kupna) aby opchnąć przy 3,85 zł z zyskiem przy pierwszym wezwaniu (trochę było by to dziwne, ale efekt skali może dać z tego całkiem fajną i pewną kasę)
    2 - fundusz zakupuje akcje, ponieważ rozmówił się z kimś jeszcze i być może nie dopuszczą do skupu 90% akcji a np. 80% - 85% co dla wzywającego i tak stanowi pewnie skuteczne wezwanie (o tym trzeba by już doczytać w informacji o wezwaniu). Wówczas istnieje szansa na podniesienie ceny wezwania.
    Scenariusze to jednak gdybanie. W każdym razie posiadając akcje w cenie niższej, niż 3,812 zł (tak wynika z moich obliczeń) stratny nie będziesz. Chyba, że masz w swoim DM jakieś ogromne opłaty za zakup/sprzedaż, czy blokadę akcji pod wezwanie.
    Dzięki za objaśnienie,wstrzymuje się ze sprzedażą do przymusowego wykupu lub wolałbym do wezwania po lepszej cenie. Jestem na Duo kilka lat więc parę miesięcy mi różnicy nie robi a wolałbym sprzedać powyżej 4zl choć to itak nie to na co liczyłem.
    Pamiętaj - ja też nie jestem Alfą i Omegą i moje przypuszczenia mogą się nie spełnić. Licz przede wszystkim na siebie. To Twoje ryzyko.
  • Re: Czy można stracić akcje nie sprzedając??? Autor: ~o0o [83.13.215.*]
    nie stracisz akcji DUO,

trzeba sie jednak liczyc z tym że moze sie roznie dziac po 1 marca.
    Dajmy na to Fortum zbiera 60% na wezwaniu, czy beda sie ganiac za akcjami po 4 4,7 zl ? czy zagraja na spadek wartosci akcji zeby odebrac je taniej ?
    majac ponad 51% moga np oglosic ze nie bedzie wyplacana dywidenda i co wtedy,,, wzrosty ? nie sądzę

moze byc roznie, ja zostawilem sobie 1/5 posiadanych przed wezwaniem akcji reszte juz oddalem by skorzystac z przeceny na innych spolkach (np elemental po 3,5zl czy EEX ponizej 11zł, Wielton czy URSUS) ;) z DUO jestem od stycznia 2012 roku i to moje oczko w głowie na GPW było. Z bólem sprzedawałem akcje bo widziałem tu w tym roku 4,7 zł ale cóż, z 80gr na 3,8 ładny zarobek ;)
    Co bedzie z DUO cholera wie, a naprawde na rynku okazji mnóstwo i ja wybralem opcję wykorzystania wzrostu w czasach ostrej BESSy akcji duona i zakupu MOCNO przecenionych akcji innych spolek.
    Osobiscie nie wierze ze DUO pojedzie jakos mocno w gore szybko, chociaz zazwyczaj po wezwaniu udanym akcje spolek ida lekko w gore ;)
    Nie wykluczam ze jesli by mi spolki zakupione w ostatnich tygodniach landnie urosły, zrealizuje sie na nich i na DUO moze pod koniec lutego wroce ;) czas pokaze, narazie juz z mocno szczuplonym pakietem akcji jeszcze na DUO jestem i bacznie obserwuje!
    Moze byc jeszcze tak ze FORTUM zbierze 60 czy 70% akcji i nie bedzie chcialo zdejmowac DUO z GPW, beda chetnie pobierali sowita dywidende i wtedy bedzie rakieta ;)
    czas pokaze
    W sumie jest jeszcze trochę czasu do podjęcia decyzji może warto część sprzedać.
    Biorąc pod uwagę wątek o kontrwezwaniu zostaje z duo. Pytanie do"oOo" jakie perspektywy ma elem wg.Ciebie w tym roku?czy trzymasz go jeszcze?
  • Re: Czy można stracić akcje nie sprzedając??? Autor: ~Ifcia [31.179.201.*]
    Ja tez zostaje.
    Lista obecności. Kto z nami?
  • Re: Czy można stracić akcje nie sprzedając??? Autor: ~Mmm [89.70.66.*]
    Ja tez z duonem
  • Re: Czy można stracić akcje nie sprzedając??? Autor: ~Luke [31.2.19.*]
    Ja tez zostaje
  • Re: Czy można stracić akcje nie sprzedając??? Autor: ~beee [83.31.227.*]
    Polowa sprzedaz na koniec wezwania-moze podbija cene, polowa czeka na rozwoj po wezwaniu. Obstawiam ze sciagna ok 70% a w duon wejdzie jeszcze w lutym jakis fundusz.
[x]
DUON 0,00% 3,83 2016-04-04 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.