a tak dla przypomnienia fragment komentarza do wyceny TotalFiz z 30 czerwca 2015
"Na ujemny wynik w największym stopniu wpłynęła przecena akcji Orphee S.A. Kurs tej spółki spadł o 46% co w efekcie wpłynęło na zmianę wartości certyfikatu o 4,8%. Dodatkowo kurs akcji PZ Cormay spadł o 38%. Przyczyną tego spadku była przecena Orphee (te dwie spółki są ze sobą powiązane kapitałowo) i „odklejenie się" prawa poboru. Reszta portfela zachowywała się neutralnie. Podstawowym powodem spadków wyceny spółki Orphee jest bunt dwóch członków zarządu spółki (Tadeusza Tuory i Tomasza Tuory). Obaj panowie, wbrew prawu, wielokrotnie odmawiali zwołania zgromadzenia akcjonariuszy, które miało ich usunąć z zajmowanych stanowisk. Skutecznie blokowali to od jesieni zeszłego roku aż do 30 czerwca (czyli do ostatniego dnia minionego kwartału). Ogłoszone NWZA powinno definitywnie zamknąć okres złych rządów osób, które podejrzewamy o wieloletnią działalność przestępczą. Obecnie spółka jest wyceniana znacznie poniżej wartości likwidacyjnej. Zadaniem nowych władz w spółce będzie przywrócenie stanu normalności i rozwoju. Sprawy wokół Cormaya i Orphee zajmowały nam bardzo dużo czasu w ostatnich kwartałach. Wygląda na to, że udało nam się udaremnić/ograniczyć kradzież na wielką skalę. Było to możliwe między innymi dzięki wsparciu ze strony państwa jako inwestorów w funduszu jak również osób z sieci sprzedaży. Główna rolę odegrał tu nowy zarząd Cormaya i osoby z nimi współpracujące. Dzięki tej wielomiesięcznej akcji spółka wreszcie będzie działać w interesie akcjonariuszy. Nie chcę zarzucać państwa łamigłówkami wokół tej inwestycji. Większą ilością szczegółów podzielę się z państwem na indywidualnych spotkaniach."
no cóż duży bierze wszystko i on decyduje o cenie , ale według mnie akcja orphee jest wiecej wart od akcji cormay .... cena na giełdzie jest odwrotna ale ?
Dnia 2016-01-22 o godz. 13:31 ~księgowy napisał(a): >.................................. > > bardziej martwi całkowity brak zwykłego popytu, ta spółka ma taką złą opinię, że nikt z rynku nie chce jej tknąć > > jesteśmy skazani na to co zaplanuje dla nas Łapiński >
ja tam nie powiedziałbym teraz, że skazani jesteśmy na kogokolwiek... w kwesti "zwykłego popytu" to jak widzisz kolejny dzień zakończy się z wolumenem blisko 200k so... ;> to raz dwa dość "śmieszna" sprawa która zawsze sie powtarza i to nie tylko tu ci co czekają na "okazję" grosz, dwa niżej dopiero jak zobaczą plus kilkanaście procent łykają wtedy pekacem jakleci... hehe
jedyny plus w całej tej hucpie, że utrzymują dużą płynność, jest szansa upłynnić większy pakiet, ciekawe jak płynność będzie się zmieniała wraz ze zmianą ceny
ja zmieniłam plany, nie sprzedaje,
jeśli ja mam stracić, to robię się podobna do Tuorów, po trupach i zawzięcie, dlatego ich tak dobrze rozumiem