Dla oceny działalności w sektorze kolejowym Newagu, dla porównania wbrałem Bombardier Transportation.
Bombardier Transportation to kanadyjski koncern o zasięgu globalnym działający min. w branży kolejowej - produkcja infrastruktury i taboru dla transportu kolejowego. W branży kolejowej za 2014 r.: - BT - przy zatrudnieniu 39 700 pracowników - przychody wyniosły 9,6 mld $ , EBIT - 429 mln $ . W odniesieniu do zatrudnienia wskaźniki finansowe kształtowały się nastepująco: przychody / pracownika - 24200 $ , rentowność brutto 4,5 %. - NEWAG - przy zatrudnieniu ok. 2000 pracowników - przychody wyniosły 225 mln $ , EBIT - 28 mln $ . W odniesieniu do zatrudnienia wskaźniki kształtowały się odpowiednio: przychody / pracownika - 112000 $ , rentowność brutto 12 %. Produktywność 1 pracownika wyrażona w dolarach dla Newagu jest 4-krotnie wyższa od pracownika w BT , zaś rentowność jest 2,5- krotnie wyższa niż w BT. Dla zainteresowanych polecam raport finansowy BT za 2014 i 2013 r na stronie www.bombardier.com, który pozwoli na konstruktywną ocenę Newagu, dodam, polskiego i jedynego prywatnego producenta taboru kolejowego na GPW.
Ps. Wskaźniki ekonomiczne Newagu, a także doniesienia o nowych przetargach na tabor (zapotrzebowanie rynku na nowy tabor jest ogromny ), w mojej ocenie na pewno już dawno zostały zauważone przez zagraniczną konkurencję.Obecne zachowanie się popytu prognozuje rychłe wezwanie na wykup firmy i zdjęcie z notowań na GPW.
Obserwatorze, zawsze jestem pod wrażeniem Twojej spostrzegawczości. Dziękuję. Ja też zauważam, że firma od niemal 9 miesięcy jest sponiewierana w sposób sztuczny, dlatego od ponad pół roku, wbrew wielu negatywnym czy prześmiewczym komentarzom w stosunku do moich wpisów, podnoszę masakrowanie kursu. Zauważam takie układanie sprawozdań, aby ze wskaźników wynikało, iż firma jest na krawędzi bankructwa, co nawet usiłowało ogłaszać niejakie LEO... Zauważam, że "kreatywna księgowość" z wykazywaniem dużych kosztów masakrujących zysk netto poprzez przesunięcia między spółkami jest niedorzeczna, bo na koniec roku i tak w bilansie scalonym podmiotów grupy Newag te "kreatywne straty" się wyzerują i znacząco poprawią wskaźnik C/Z. Zauważam pilnowanie kursu, by każdy przejaw łamania trendu z marazmu w kierunku wzrostu został ukarany. Ostatnio klasyka była na poziomie 18 zł Reasumując, gdyby doszło do realizacji scenariusza, o którym mówisz - próby wezwania przy takiej kondycji firmy i takiej wycenie, moje wcześniejsze pohukiwania o kantowaniu akcjonariuszy poprzez manipulowanie kursem byłyby w 100% wiarygodne. Dlatego nie dbam o ośmieszające mnie wpisy. Raczej obawiać się powinni Ci, którym zależało na takiej sytuacji. Nie omieszkam wtedy przywołać korespondencji z KNF... Moim zdaniem, po urealnieniu sytuacji finansowej spółki, jej wskaźniki C/Z C/WK pozwolą poszybować kursowi dalece poza dotychczasowe wyceny, pomimo , a nawet z powodu marazmu na GPW. Będzie poszukiwanie papierów dających zyski, choćby spekulacyjne, gdy inne filary zawodzą. Dlatego wezwanie ogłaszane w okolicach ceny 23,76 zł (cena transakcji Zarządu i kluczowego właściciela z chyba 4 lipca 2015) ewentualni "wzywacze" powinni sobie w d... wsadzić. Przejmując Newag torowaliby sobie drogę nie tylko do zleceń, ale do - dużej części rynku w Polsce i rodzącego się rynku Newagu za granicą - unieszkodliwienia niebezpiecznej konkurencji co Obserwatorze bardzo ładnie wykazałeś. Dlatego ja prywatnie wyceniam taki zabieg na jakieś 50-70 zł za akcję, a po podpisaniu Sofii i Małopolski bliżej 70 zł. Niemożliwe? Nie to nie, niech sobie zagraniczna konkurencja wtedy walczy z Newagiem w Polsce i za granicą. Powodzenia!!! Pytanie jednak jest zasadnicze. Czy Newag chce być postrzegany jako firma polska i z Polski. A odpowiedź na to pytanie zna głównie Pan Jakubas.
Przestałem wypowiadać w sprawach przejęcia bo zawsze po takich dywagacjach ktoś puszcza pakiet zaniżający kurs. Ja mam sporo waloru i mimo że swój pierwszy pakiet kupiłem po 20zł to uśredniałem jak spadało i po pół roku siedzenia w spółce jestem mimo wszystko na plusie (choć nie dużym).
Po wynikach wskaźniki znacząco się poprawią. Dużych przychodów kreatywnej księgowości nie uda się ukryć choć na pewno część zysków ulokowani na pewno w "zabezpieczneniu materiałów przyszłej produkcji" żeby nie zapłacić zbyt dużo podatków ...
Chyba nie doceniasz tej zmiany. Sam policz jaki procent z zysku netto stanowi 15 mln na znak firmowy itp. To jest zwiększenie zysku na akcję o 33 grosze, tylko na jednej takiej operacji księgowej.
PPP możesz wyliczać sobie kurs nawet na 1K za aukcję i te wyliczenia teoretycznie mogą trzymać się kupy, pytanie jest czy znajdą się chętni by je kupić? Przykład dilera samochodów. Pamiętasz? To są dogmaty, z którymi się nie dyskutuje. Szkoda czasu na takie dywagacje ile powinna kosztować 1 akcja.
Analfabetyzm ekonomiczny społeczeństwa w końcu znalazł odzwierciedlenie we władzy (to tak a propos informacji o obniżeniu ratingu przez S&P)
> Analfabetyzm ekonomiczny społeczeństwa w końcu znalazł odzwierciedlenie we władzy > (to tak a propos informacji o obniżeniu ratingu przez S&P)
Jakoś obniżenie ratingu przez prywatną agencję wspierająca bangsterów dziwnie zbiegło się z podpisaniem ustawy o nałożeniu podatków na banki... Zauważyłeś? Wcześniej było OK i nagle trach. Agencja puściła w pampers!!!
A czy zauważyłeś, jak wyedukowane "elyty" zachęcały ludzi do brania kredytów we Frankach a inni - wyedukowane wykształciuchy - robiły im analizy ryzyk kredytowych. To jak to oni w bankach się nie znali? Teraz, kiedy oszukano setki tysięcy ludzi, a zrobili to doskonale wykształceni doradcy kredytowi masz czelność kpić z ludzi? A może przeoczyłeś, jak wyedukowani ekonomiści jak niejaki Vincent Riostowski połozyli łapę na naszej kasie w OFE. A może przeoczyłeś, jak profesorowie prawa, zasiadający w niesławnym Trybunale Konstytucyjnym skandalicznym wyrokiem kradzieź kasy z OFE? To może też wina braku edukacji członków OFE jak ich nazywasz analfabetów???
Powiem tak. Działasz w złej sprawie. Ubliżasz ludziom, uważasz się za znawcę, a tak naprawdę g.... wiesz o tej spółce. Tj wiesz to, co Ci podsuną, abyś wiedział... Lub nagłaśniasz to, co tobie się wydaje w oparciu o opary informacji zestawionych w efekcie "kreatywnych " ruchów. Czytasz wskaźniki i reagujesz jak leming na bodźce ? Pytam, nie twierdzę.
Ja obstawiam, że Małopolska jest dla Newagu, bo rozumiem Prawo Zamówień Publicznych, a Ty na czym opierasz ubliżanie ludziom od analfabetyzmu? Co takiego wiesz, że nikt ma nie kupić tych akcji?
Tak jak wspomniałem, szkoda czasu aby polemizować z takim bełkotem, że powtórzę po raz wtóry, analfabetów ekonomicznych ale odniosę się jednak do jednego wątku:
'...obniżenie ratingu przez prywatną agencję..'
proszę Cię, załóż sobie prywatną agencję ratingową i spróbuj poprzez obniżenie ratingu danego państwa zachwiać jego systemem finansowym
moby_Dick jak traci argumenty to atakuje ad personam. A o żadnym zachwianiu ekonomicznym nie ma mowy. Raczej spekulacja walutowa mega tłustych misiow. Amber Gold tez byl wielki i wplywowy a jaki uczciwy... Raczej po innych ratingach to wizerunek S&P zblednie.
Jeżeli ktoś neguje wypracowane latami pryncypia ekonomii to nie ma co się wdawać w dyskusję n.t. mechanizmów rządzących giełdą, bo to tak jakbyś negował tabliczkę mnożenia a chciał dyskutować o całkach i dlatego nazywam ich analfabetami ekonomicznymi. PPP z uporem maniaka twierdzi że kurs NWG jest zaniżony (jego wyliczenia to ok 70 zł za akcje). Będę się ciągle trzymał porównań motoryzacyjnych: mam auto i wg. mnie jest warte 50K. Błąd! Jest warte tyle ile ktoś będzie w stanie za nie zapłacić Jeżeli NWG byłby tak świetnym kąskiem jak twierdzi PPP i byłby kapitał (który własnie odpływa), to żaden mityczny pilnujący kursu nie utrzymałby go w ryzach i kurs poszybowałby do np. 70 zł (jak sobie życzy PPP)
Nie masz racji. Wlasnie na jednej ze spolek po latach marazmu skupiono akcje dodano tania emisje przejeto firme i kurs wywalono o 150% w gore. Oczywiscie wymieniono RN i Zarzad. ...