Najważniejsza wiadomość to chyba ta że kruk zostaje w spółce i będzie mocno rozwijany w tym roku. Wiemy że tu jest jeszcze spory potencjał. Gdyby udało się zachować dynamikę przychodów dwucyfrową w całym roku to o kurs na poziomie 4 zł na koniec roku jestem spokojny :)
Rewelacja naprawdę, trzeba pogratulować:) inwestorze popatrz na drożejacego dolara który z dnia na dzień rośnie w sile , sprowadzane materiały na garnitury itp kupowane są za dolary. Sprzedaż kurtek zimowych tej zimy była znikoma bo tej zimy nie było a w tym okresie sklepy na tym zarabiają duże pieniążki.Pamietaj kto rządzi teraz w tym kraju i robi w nim wielki syf kurs jest manipulowaniu zamiast iść w gore to ściągany jest w dół dzisiaj można to zaobserwować. Spójrz na inne spółki nie tylko odzieżowe jak od poniedziałku idą po kilkanaście procen do góry a ty kiszona straszna. Tylko nie pisz ze to pod wyniki zwalamy jest kurs, ze ktoś sprzedaje żeby gruba ryba weszła w posiadanie tego badziewia itp
No dobra. Wywolaliscie mnie do tablicy to coś napiszę. Po pierwsze nie wprowadzaj bene zamętu bo nie piszę cały rok o 4 zł. Nie mogę pisać cały rok bo na forum jestem jakieś 3 miesiące a vistulę mam jeszcze krócej. Hiszpan mówi o kilku rzeczach na raz. Zgadzam się że to co się dzieje w Polsce nie ułatwia nam inwestorom życia. Giełda się spi..... przez pis przede wszystkim ale wpływu na to nie mamy. Były wybory i trza Panie teraz cierpieć za demokrację i głos ludu. Co do dolara. On tak mocno nie bije w naszą vistulę bo większość rzeczy szyje w Polsce i UE. Więc to nie duży problem (chociaż pewnie jakiś jest). Wiecie co myślę? Podatek ma na pewno lekko negatywny wpływ niestety. Miał być od powierzchni będzie od obrotów. I sądzę że w kolejnych miesiącach vistula musi pokazać dalszy wzrost przychodów i potwierdzić siłę.
Przeczytaj sobie to co wrzuciłeś na temat kruka itp. Tam jest napisane ze kosztem własnym i zadłużenia więc czekają nas tylko spadki i długi okres kiszenia akcji. Żadnego zamentu tu nie wprowadzam
Szykuje sie dzisiaj nam zjad w dół patrząc na wczorajsze zamknięcie giełdy w UsA taniejącą ropę itp nic tu dobre wyniki nie pomogą bo jestesmy zależni od wpływów innych większych gospodarek
Cóż. Zgadzam się benek co do zadłużenia. Chociaż samo zadłużenie nie będzie złe jeśli za tym pójdzie wzrost przychodów. Przecież vistula była już zadłużona dużo mocniej i dzięki wzrostowi przychodów i zysków to zadłużenie mocno obniżyła dlatego teraz znów może wziąć kredyt. Ale co lepsze zwiększyć zadłużenie czy puścić rentownego Kruka na giełdę? Myślę że jednak to pierwsze. Popatrzcie na bytom bo jak wybierałem spółkę to też myślałem o Bytomiu. Ale przewaga vistuli jest właśnie taka że ma trzy mocne marki pod sobą. A bytom niestety tylko jedną.
ja tez sie zastanawiam nad vst lub btm - vst chyba stabilniejsza,ale btm chyba bardziej rozwojowy. a na gieldzie kupuje sie przyszłośc a nie to co jest dzis....
Szczerze? Obie jeśli będą pokazywać przychody dwucyfrowe tak jak do tej pory nic im nie grozi. U vistuli sytuacja była bardziej skomplikowana bo był kruk i nierentowne deni. Ale sprawy się czyszczą i to nie jest światełko w tunelu ale już prosta. Myślę też że obie mają ochotę na coś damskiego i tu znów dzięki deni vistula powinna mieć lepszy start. Ale to przyszłość. Podoba mi się mocniejszy rozwój Kruka bez giełdy i wyprowadzenie deni cler na zysk. Analitycy przy wycenach zakładali na 2016 przychody 555-560 milionów. To mniej niż 10%. Pamiętajcie że w tym roku są plany rozwoju powierzchni średnio o 8-10% wiec przychody wzrosną nie mniej niż 10% średnio co w najgorszym scenariuszu da 570 - 580 mln. Oczywiście ze środków własnych i lekkiego zadłużenia pójdą środki na sieć (szczególnie kruk) ale to wróci przychodami i dodatkowymi zyskami. Tak to widzę :)