Rok 2016 to może być rok drukowania akcji irozwadniania kapitału...Mogę sie mylić ,ale myślę ,że kolejne emisje przed nami. Kurs w okolicach 1,00-1,20 zł tak mi podpowiada mój nos , który jak dotąd ,się nie myslił :) Proszę się oczywiście tym nie sugerować..to tylko mój nos :) Pozdro
Przy kursie 1,20 zł ( to tak jaby teraz kurs był w okilicy 60,00 zł ) ,że już tylko bedzie lepiej...,że kurs będzie rósł...i było 70 groni...50...groni...20 groni...9 groni i scalanko :))) i emisja nowych akcji :))))Goli się leszcza w majestacie prawa ;)))))
to nie jest golenie leszcza,mozesz kupic te akcje lub nie masz wybor.Spolka nie ma wyjscie musi sie ratowac emisja,prawdopodbnie inne drogi pozyskania finansowania sa zamkniete.A wierzyciele czekaja dlug sam sie nie zroluje.Ciekaw jestem jaki bedzie wynik na sprzedazy bo niektore produkty mir zaczynaja szokowac ceną.
Pani Prezes oddała stery ( czy może jej je odebrano ) przy kursie ok 0,20 groszy za kacje . A opowiadała jak już firmie będzie tylko lepiej przy kursie 1.20 ... Jak to inaczej nazwać jak nie golenie leszcza ?? Jeśli ktoś tutaj jest dłużej pamięta , jak Pani Prezes brylowała w TVN CNBC ( Obecne TVN BiS ) i mówiła jak to jest super .. a jakie pozytywne teksty były w "parkiecie" "pulsiebiznesu" itp.. a kurs z 1.20 na 0,20 :) Czyli im lepiej w gazetach , im więcej dobrego mówi prezes, tym gożej w firmie...ot taki paradoks :)) To jest golenie leszcza i tyle w temacie.
naganiasz na spadki, czy co? chyba nigdy nie pracowałeś w spółce handlowej?... przypomnę - 2009 rok 78 mln zobowiązań 12 mln przychodów… rok robienia bałaganu, sprząta się tradycyjnie 2 lata… a po 2 latach robienia bałaganu w 2013-2014, jak spółka spadała na ryj z przychodami a długi rosły to teraz teoretycznie potrzebne są 4… w Mirce terapia szokowa trwa rok i myślę, że w 2016 możemy się spodziewać wzrostu kursu.. i zysków również… kupuj akcje, to kurs będzie rósł... poczytaj sobie raporty…. jak dużo się działo w 2015…na oprocentowaniu 10% w skali roku to jest kilka baniek rocznie które zamiast na biznes idzie do wierzycieli...
No i właśnie Pani Prezes powinna mówić jak jest ,a nie koloryzować... Teraz już nikt się na to nie nabiera , dlatego kurs akcji to nawet nie 0,09 tylko...0,04..(.po staremu, czyli sprzed scalenia)... Czy ktoś by przypuszczał ,że te akcje spadną ze 1.20 na 0,04 ???? Rozumiem żeby obsunął sie na 0,50... no 0,40 ale 0,04 ???????? Kpina z akcjonariatu . A Ty Haniu nadal zaklinaj rzeczywistość...
dziennikarze maja takie pojecie o inwestowaniu jak dziki o filozofowaniu,dlatego przytaczanie jakichs artykulow jest niecelowe.Jesliktokolwiek moze wyszarpnac te spolke z bankructwa to Nowakowska mam nadzieje ze sie jej uda, co nie zmienia faktu ze akcje w tym momencie moim zdaniem sa za wysoko.
Obecnie cena do wartości księgowej (C/WK) to 1,33 ...akcje znacząco przewartościowane . Powinno być w granicy 0,50 c/wk (przy tym zadłużeniu) ,a to oznacza kurs ok 1,00 zł za akcje ...Tylko frajer kupi te akcje po obecnej cenie ( czyli w okolicach 2,00 )
To powiedz mnie i nam tutaj forumowiczom dlaczego to ma rosnąć ...tylko merytorycznie proszę :) Nie pisz tylko ,że widziałeś w kiosku ruchu krem WARS za 2,80... :))) Przeanalizuj rynek kosmetyczny , całą konkurencję Miraculum...najlepiej przejdz się np do Rossmana..i wypowiedz się merytorycznie. Czekamy :)))
Nie takiej drugiej spółki na GPW jak Miraculum , która ma takie zadłużenie ,a jej cena do wartości księgowej jest na poziomie 1.30. To znaczy tylko tyle ,że akcje są znaczaco przewartośiowane. Większość spółek zadłużonych, które są w ogólnej sytaucja jak Miraculum ,mają c/wk na poziomie 0,20. Tuta też tak będzie , bo rynku się nie oszuka. Akcje powinny byc w granicy 1.00 zł za papier...i to wcale nie byłaby promocja...
Ps. Jak myślicie , skoro jest tak pięknie i akcje w tej cenie są okazją ,to dlaczego nikt ich nie kupuje ???? :)
Na kosmetykach z segmentu w którym działa miraculum marże nie są wysokie. Przy takim Kremie WARS za 2.80 zyska dla firmy netto to ok 20 groszy....ile tego trzeba sprzedać ,aby zrobić wynik ??? Weźmy teraz pod uwage bardzo wysokie zadłużenie na poziomie 70 mln zł ... i brak firmy na sklepowych półkach ( pojedyńcze kremy gdzieś tam są ,ale to smiech na sali). Do tego dochodzi walka z konkurencją , która nie śpi ... Jak Miraculum wyapda , to błyskawicznie ktoś zajmuje jej miejsce,ktoś kto może zapeanić ciągłość dostaw itp. Ten ktoś miejsca już nie odda. Wejdz do pierwszej lepszej drogerii i zobacz jaka jest konkurencja w branży kosmetycznej...słabszy wypada z gry, umiera.
ale mimo tego co piszesz nie mam paniki na tym walorze , czyli nikomu sie nie spieszy z pozbywaniem się akcji. Jakby duży akcjonariusz miał złe informacje , byłoby widać chęć rozruszania kursu i podbitki pod wyrzucenie akcji. Za ponad miesiąc bedzie reaport i wtedy zobaczymy jak sie zamknął ostatni kwartał
Nikt nie sprzedaje, ale też nikt nie kupuje....Biorąc pod uwagę ,że giełda wyprzedza rzeczywistość, gdyby wyniki miały być dobre , to wydaje mi się ,że ktoś już by kupował pod te wyniki. Mogę się mylić ,ale rózowo to nie wygląda...
askąd wiesz ,że wyprzedza rzeczywistośc??Jaka bedzie ta rzeczywistośc w \Polsce Europie Stanach,skad można to wiedziec.To slogan powszechnie wytarty ktory byc moze nie ma nic wspolnego zrzeczywistoscia.Kwestia cyrkulacji cen akcji na gieldach jest duzo bardziej skomplikowana,konia zrzędem temu kto potrafi znalezc związek z chinska banka akcji a stanem polskiej gospod.Wiara w przesady bywa szkodliwa i niebezpieczna.
Oczywiście ,że geopolityka ma znaczenie, chociaż wydaje mi się ,że bardziej dotyczy to spółek surowcowych...( Chiny najwięcej "jadły" surowców). Niwątpliwie rykoszetem może oberwać też Miraculum.. Obecna wycena akcji..to ok 0,04 po starej cenie , spadek z 1.20 zł...strata ogromna wartości akcji... i nikt tego nie chce...nawet zarząd mający dostęp do informacji poufnych nie kupuje tych papierów...to oczymś świadczy. Skoro jest tak tanio , to dlaczego nikt tego nie chce???Popyt zerowy, obroty na poziomie 100 zł :) (babulka sprzedająca borówki na rynku ma większy obrót :)) ,płynności żadnej tutaj nie ma. Nikt tego nie chce , bo mimo spadku wartości akcji...to nadal c/wk na poziomie 1.30. Moim skromnym zdaniem po trendzie bocznym ,jaki obserwujemy teraz, zacznie się zjazd w dół w okolice 1,00 zł. Skąd mam pewność ,ze giełda wyprzedza rzeczysitość ???Peności nie mam ,ale zazwyczaj tak się dzieje...w mysl powiedzenia "Kupuj plotki, sprzedawaj fakty " Ps. Pewna jest tylko śmierć i podatki :)
Półek właśnie pełnych nie ma i w tym jest problem ..niestety.. Tak jak powiedziałem wcześniej , to że mamy kilk plastrów do depilacji w Biedronce ( Tanita ) o niczym nie świadczy, albo własnie świadczy,że spółka nie ma pieniędzy na wyprodukowanie towaru. Nawet jak spojrzymy na sklep internetowy Miraculum , to niektóre produkty są w ogóle niedostępne... Kilkoma kremamy gdzieś rzuconymi nie zrobi się zysku..nie mówiąc o spłącie zobowiązań wielomilionowych. To musi być ciągłość i stałe dostawy towaru w dużej ilości tak aby konkurencja nie miała szans zająć naszego miejsca na półkach. Rozmawiałem ostatnio w branży kosmetycznej z kilkoma osobami...powiedziały mi ,że może zainteresowanie kosmetykami Miraculum jest ,ale brak ciągłości dostaw do hurtowni nie mówiąc o detaliście końcowym powoduje ,że traktują Miraculum jako niewiarygodnego kontahenta i rezygnują z niego na rzecz konkurencji.
No ale przyznasz ze pozycjonowanie półek w marketach dla produktów Miraculum zrobiło wrażenie. We wszystkich sieciach mieli najdroższe środkowe pólki. A tego juz w lokalnych hurtowniach sie nie uzgadnia ;-)) Mnie tylko zdziwił regał z szyldem Miraculum a zatowarowany tylko produktami Alverde. czy ktoś to może jakoś wytłumaczyć??