• Nowy kontrakt Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    http://www.inforail.pl/piec-griffinow-dla-lotos-kolej_more_80457.html

• Re: Nowy kontrakt Autor: ~Fezoliada [89.76.226.*]
    Będzie dobrze, a teraz pozwólmy się wyciszyć...
  • Re: Nowy kontrakt Autor: ~antysyf [46.77.124.*]
    Jak długo mamy siedzieć cicho? Za kilka dni petardy a my co?
  • Re: petarda Autor: ~fundusz [88.156.227.*]
    w 2016r
    fluid da stope zwrotu XXX%
    branża OZE wejdz na wątek tylko czytaj mądrych swoj dark7
  • Re: Nowy kontrakt Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Spokojnie, trzeba było oglądać dzisiejszą dogrywkę. Aż miło, jak ułożono transakcję. Po całym dniu marazmu, kiedy ktoś testował 500 akcjami poziom 16,00 zł, kupujący dali wyraźny znak pakietem 16.000 akcji po 18 zł....
    Następnie zawarto transakcję K/S 21.000 akcji po 17,20 zł, co ustawiło średnią cenę transakcji na 17,15, pozwoliło na utrzymanie wskaźników dla narodzonego 3-miesięcznego trendu wzrostowego. Czas na wybicie ponad 17,4-17,8 i przełamanie meczącego 6-miesięcznego trendu bocznego.
    Jak to nastąpi, to w 2016 zacznie nam się dopełniać rysowanie mega podwójnego dna liczonego od początku notowań spółki do dzisiaj, z zasięgiem, aż miło. I to się spełni, bo w I kw. będzie publikacja wyników rocznych przywracająca właściwą wycenę spółki i właściwe wskaźniki dla tejże.
  • Re: Nowy kontrakt Autor: ~AS [80.54.46.*]

@ PPP

Czy to naprawdę Ty piszesz o AT ?

:))
    AS wróciłeś! :)
    A czy ja stałem się zwolennikiem AT? Nie, raczej zacytowałem kilku znajomych w tym jednego maklera, który zrobił mi mała analizę Newagu. I niestety znowu krótkookresowo jesteśmy na 3-miesięcznym w boczniaku. Za pięknie było. Pilnowanie kursu trwa.

Ale jestem ciekaw Twoich spostrzeżeń.

Jestem cały czas :) Nie znam się z żadnymi maklerami, ale moim zdaniem nie ma mowy o "mega podwójnym dnie", tak jak i do tej pory nie było też mowy o trendzie wzrostowym. Dlatego ciekaw byłem skąd te interpretacje.
    Podwójne dno jest, ale na tygodniowym. Kurs zrealizował zasięg i jest klasyczny pull-back.
    Mimo, że nie wygląda to źle i sam grałem w listopadzie, to układ jest taki, że o faktycznej zmianie trendu będzie można mówić dopiero po pokonaniu 18,00zł.  

Natworzyło się trochę obszarów podaży, spółka zachowuje się tak jak się zachowuje, więc trzeba poważnego kapitału aby to rozbujać. Na tak słabym rynku i bez grubych informacji szanse na konkretne wybicie nie są powalające i nie trzeba żadnego „pilnowania kursu”.

Podręcznikowo po takiej wyprzedaży konsolidacja powinna trochę potrwać.
    Powinna nastąpić zdrowa wymiana akcjonariatu i skupowanie akcji przez  silne ręce.
    Oczekiwanie, że po takich spadkach teraz walor odrobi w parę tygodni 70% to con. chciejstwo, pasujące do spółek spekulacyjnych, a chyba za taka NWG nie uważasz ...

Podwojne dno? Tu głównie jest dno. A technicznie trwa szeroka konsolidacja w wielkim przedziale 15-25 zl dlatego nie wykluczam wybicia powyżej tego poziomu chociaż fakt że nie w dwa tygodnie... PS. Chyba w poniedzialek na biznesradarze wyrysować się 3-miesięczny trend wzrostowy ale przepadl.
  • Re: Nowy kontrakt Autor: ~Robi [46.238.77.*]
    no i jest 18.00 :)  jakieś sugestie
  • Re: Nowy kontrakt Autor: ~tonieja [159.205.196.*]
    Pakiet 47500 akcji w cenie 18.00zł daje ładną sumkę 855 tys zł.

Robi, wróciłeś, ale miło :)
    Ważne jest, w jakim stylu to zebrano :))) I co powiesz na to AS? Drugi raz dogrywka aż miło. Już wczoraj testowano 18 zł, o czym pisałem. A silne ręce w obliczu pakietu możliwych dobrych informacji się znajdą. Teraz jest wymiana drobniejszego akcjonariatu.
    Jak widać nieco wbrew informacjom AS-a (nie gniewaj się) wystarczyło około 50.000 akcji, aby wyjść o 4% w górę. Ale AS dziękuję za analizę. Tylko upieram się przy tym mega podwójnym dnie no i gdzieś wspomnianej szerokiej konsolidacji 15-25 zł, z której będzie ów wybicie. To kwestia serii "dużych" informacji

• Re: Nowy kontrakt Autor: ~uważny [193.169.19.*]
    Formacja podwójnego dna (a może to jest odwrócone RGR ?) zapewnić pownna dość szybki wzrost do 20-21zł.
    @ PPP
    Nie ma tutaj żadnego mega podwójnego dna :)
    Co do reszty, to spieramy się o sofistykę, chociaż i tak widzę progres we wzajemnej dyskusji.

Jak widać nieco wbrew informacjom AS-a (nie gniewaj się) wystarczyło około 50.000 akcji, aby wyjść o 4% w górę

Pisałem co jest potrzeba do zmiany trendu (w kontrze, że jest tu niby trend wzrostowy),  a nie ile jest potrzeba akcji do danego procentowego wzrostu kursu i czy jest to możliwe, czy nie. Przecież blisko 18,00zł  kurs był też miesiąc temu.
    Wczoraj pisałem o wadze tego poziomu i dziś jest z nim randka i to co do grosza.

Skoro tak wnikamy w każdy ruch, to odpowiem, czy było takie prawdopodobieństwo.
    22.12 było moim zdaniem wybicie flagi na wykresie dziennym i tym samym spore  prawdopodobieństwo, że będzie test 18,00zł.
    Czy miało się to ziścić za 2 dni, czy 2 tygodnie – nikt Ci takich rzeczy nie powie.
    Staram się nie bawić w przewidywania i komentowanie każdej sesji.

Podsumowując: do szansy na zmianę trendu potrzeba jest na początek konkretne wybicia poziomu 18,00zł i jego obrony. 
    Tyle moim skromnym zdaniem w technicznym temacie.
    Akumulacja waloru trwa.
    Na marginesie, zwróć uwagę, że  na 18,00zł jest górne ograniczenie luki cenowej z 29.07 (wykres dzienny) i dolne z 2014 (tygodniowy). Z takimi obszarami cena bardzo często lubi wchodzi w reakcję i często wchodzi z chirurgiczną precyzją.
     Na niektórych spółkach bardzo ładnie da się na tym balansować. Sam jestem ciekaw jak sytuacja rozwinie się tutaj i jaką siłę oddziaływania będzie miał ten poziom. Jeśli małą - tym lepsze widoki dla akcjonariuszy.

Ja nie bawię się w przewidywania, ani przypuszczenia gdzie może być kurs za 2tygodnie, czy 2 miesiące.
    Czy ponad 18,00, czy też może zaraz będzie nawrotka.
    Siedzę w krzakach z ręką na spuście i działam w reakcji na to co Pan Rynek robi z ceną.

Trzeba też brać poprawkę na szeroki rynek i indeks. Jeżeli Rynek będzie się podnosił to i Newag ma szanse.
    Jeżeli indeks będzie dalej brnął w kanał spadkowy, to szanse na wzrosty maleją.
    Statystyki pokazują, że w bessie, wbrew sentymentowi rośnie zaledwie  ok. 20% walorów (?). Może trochę więcej, może mniej, ale to są te poziomy. Jakieś szanse więc są, ale prawdopodobieństwo, na którym powinien operować tzw. drobny inwestor, zmniejsza się znacząco.
    Każdy więc musi sobie sam odpowiedzieć i dostroić decyzje do swojej strategii, czasu, oczekiwań i zdrowia :)

• Re: Nowy kontrakt Autor: ~moby_dick [89.67.202.*]
    tyle tylko że wg. PPP kurs ustala nie Pan Rynek ale mityczny Ktoś Pilnujący Kursu

Hold your horses!
    Hej Panowie jak się znacie a PPP nie to czy Waszym zdaniem te ruchy są takie typowe rynkowe??? Mnie się to jakoś nie układa w normalne zachowania. Blokady wystrzaly... Dziwne to.
    Bo to dziwnie wygl
  • Re: Nowy kontrakt Autor: ~vega [89.74.68.*]
    windows dressing ... reszta jest marzeniem
    Ale czego się naprawdę boję to przejęcie przez SP części akcyjnej OFE i desperacka wyprzedaż gdy się tylko kasa na zabawki skończy.
    Na 80% w 2017 a w 2016 zaczną się "analizy" i plotki jeśli tylko dochody budżetu nie pójdą wg. planu (marzeń)
  • Re: Nowy kontrakt Autor: ~antysyf [5.172.252.*]
    Akcje Agory owszem PZU puści ale jest plan na posiadanie wpływu na kluczowe elementy przemysłu. Pytanie czym olej jest dla nich ważna. Sądząc po atakach na Pendolino i zapowiedź ze min 40% ma powstawać w kraju tak.
    Witaj moby_dick, też się uaktywniłeś, to dobrze, bo strasznie smutno było na tym forum.
    OK mamy być może różne spojrzenie na sprawę, ale sam popatrz. Przez tygodnie marazm i nic się nie dzieje, poza kilkoma spektakularnymi wymianami po 100.000 akcji, które wg mnie były tylko wymianą między dużymi misiami (być może powrotnymi) i zwykłym układaniem portfeli. Niemniej od dłuższego czasu trwa zbieranie tego, co jeszcze z rynku kapie i czasem pakiet dla przyzwoitości obrotu na koniec dnia. Niepewność jest tak wielka, że kupują tylko wtajemniczeni, lub ryzykanci.
    Nieco inaczej wyglądały dwie ostatnie sesje 29 XII w ostatniej minucie dogrywki było sprawdzanie podaży do 18 zł i szybkie wycofanie. Potem ładne zagarnięcie do 17,30. To sygnał, że ktoś chce skupić do 18, i krótkoterminowcy w takiej suytuacji albo sypią albo ustawiają sie na pozycjach do 18 zł następnego dnia. I co się stało 30 XII. kilka ruchów i okazało się, że akcji do sprzedaży jest dramatycznie mało, bo za daleko uciekły. To wycofano poniżej otwarcia aby podaż się bardziej uelastyczniła i zeszła niżej, i po 15 zaczęło się systemowe skubanie po kilkaset sztuk w pobliże 17,30, a potem już wiemy, koszyk zagarnął w górę do 18. I tu uwaga na spostrzeżenia AS-a. 18 to poziom dwuznaczny. Dlatego nie został przekroczony, aby na koniec 2015 nie było wiadomo co się szykuje. Pewność tego co chce zrobić kupujący ma tylko określony kupujący, a nie (niewidzialna ręka rynku - szeroka ulica). Skup automatem wyglądał wystarczająco jasno, że nie robiło tego wiele osób, które nagle po 15 zapragnęły akcji Newagu przed końcem roku. Jak ktoś ma czas i obserwuje automat to widzi interwały i pakiety. Pozostali czekają i obserwują (niewidzialnego gracza rynku). I o to mu chodzi. Skoro zbierał, będzie zbierał nadal, tylko po co coraz drożej? Moim zdaniem 2016 przywitamy spadkiem, który zniweczy szybkie wyjście z trendu bocznego i zniechęci do zakupów (bo zbieracz nie potrzebuje konkurentów w zbieraniu), a zachęci do pozbycia się akcji ustawionych na krótko, na nieco wyższych poziomach tj miedzy 17,3 a 18, może do 18,50. Znowu będziemy dyskutować, czy przebijemy na trwałe i obronimy 18...
    Jedyne, co może zmienić sytuację, to nagły napływ kapitału zewnętrznego, realnie konkurującego z niewidzialną ręką runku po dobrym infie. przykład: 
    Trzy firmy są zainteresowane przetargiem na naprawy poziomu P4 26 wagonów PKP Intercity. 
    Czytaj więcej: link 
    Brak tam Newagu. No to niby dlaczego jest to dobre info, skoro firma zwalnia pracowników? Bo najwyraźniej Newag ma na oku ciekawszą robotę z lepszymi marżami ... . Dlatego dla mnie zwalnianie pracowników to:
    1) pozbycie się tych najmniej elastycznych i element przebudowy kadr z uzasadnieniem braku zlecenia w Małopolsce (PR wewnątrz firmy)
    2) gra pod opinię publiczną i zamawiającego w Małopolsce, że jak nie da zlecenia na EZT-y to zwolnienia się pogłębią (uzasadnienie dla zamawiającego z Małopolski).
    Dla akcjonariuszy oba scenariusze są pozytywne
    Ad.1 zdyscyplinowanie kadry i poprawa jakości pracy
    Ad 2 zwiększanie szansy na wygraną w Małopolsce
    I co ciekawe powyższe potwierdzają informacje z 29 XII. Podczas podpisywania kontraktu dla Opola rozliczanego do 2018 roku, padły słowa, że pociągi mogą powstać wcześniej oraz że Opole kupiło tanio bo skorzystało jako pierwsze na wyposzczonym rynku, a dalej będzie coraz drożej - uzasadnienie dla wyższej ceny i marży w Małopolsce.
    Do siego roku !!!
  • Re: Nowy kontrakt Autor: ~polemik [37.7.56.*]
    I to dlatego ten wzrost? Z takim opóźnieniem? Właściwie o co chodzi?
[x]
NEWAG 2,95% 111,60 2026-04-30 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.