• Do 28 grudnia robimy straty podatkowe Autor: ~123456 [89.64.27.*]
    a ze w tym roku prawie wszyscy kupujący TFONE są na stracie to ma kto teraz oddawać. Mamy jeszcze maxymalnie 4 sesje dołowania albo wymian przy dołkach w zwiazku z optymalizacjami podatkowymi.
  • Re: Do 28 grudnia robimy straty podatkowe Autor: miro18 [109.241.16.*]
    A resztę strat ( po 28.12 ) możemy rozliczyć pod koniec 2016.
  • Re: Do 28 grudnia robimy straty podatkowe Autor: ~Generatorpostow [5.173.109.*]
    opowiadasz bzdury 
    nie moge doczekac sie kolejnej czesci twojej proby usprawiedliwiania
    spadku wyceny

Marsjanie
    Pogoda
    Komunia sw

Na co padnie tym razem
    Po prostu gniot- wystarczy spojrzeć na stopy zwrotu 1- 3 lata i tyle.
  • Re: Do 28 grudnia robimy straty podatkowe Autor: ~Generatorpostow [5.173.109.*]
    spojrz na oficlana strone TF1 w relacjach
    wykres tylko w skali roku wstydza sie pokazac upadek z 30 na 3
    taka to spolka !
    Nawet z 34.
    Można się tu tylko bawić krótko- dołek- górka, ale jako długoterminowa to dno.
    I wszelkie mydlenie oczu gablotkami w Biedronce nic tej spółce nie pomoże.
  • Re: Do 28 grudnia robimy straty podatkowe Autor: ~arek [46.113.137.*]
    Nie przejmuj sie chlopaczkami, pisalem, ze bedzie duzy zjazd po wynikach za 2014, po wynikach za q3 pisalem, ze przed wynikami za 2015 bedzie przedzial 5-6,5 i podtrzymuje ta prognoze. Teraz beda szczekac, w 2016 beda plakac, ze nie wzieli jak trzeba bylo brac, tak jak wczesniej plakali, ze nie sprzedali w przedziale 5-7,5. Zgryzota to straszna choroba eliminujaca logiczne myslenie.
  • Re: Do 28 grudnia robimy straty podatkowe Autor: ~123456 [89.64.24.*]
    Dnia 2015-12-21 o godz. 16:03 ~Generatorpostow napisał(a):
    > opowiadasz bzdury 
    > nie moge doczekac sie kolejnej czesci twojej proby usprawiedliwiania
    > spadku wyceny

Dziecko masz kłopoty z czytaniem? Ja nic nie usprawiedliwiam stwierdzam tylko FAKT, który przewidziałem kilka miesiecy temu.
    Masz mój post z 15.10 dokładnie to przewidziałem:

"..Jak wytrzymają jeszcze z dwa miesiące przy 3 albo nizej to będą wyciskać akcjonariat pod strate podatkową pod koniec roku"

https://www.bankier.pl/forum/temat_re-dzis-jest-ciekawy-dzien,18556077.html

I TO SIĘ DOKŁADNIE DZIEJE

09:04:28 3,14 -0,32 2000 4 TRANSAKCJA
    09:03:30 3,14 -0,32 2000 3 TRANSAKCJA

13:50:58 3,05 -3,17 2000 21TRANSAKCJA
    13:49:45 3,05 -3,17 2000 20TRANSAKCJA

to były z duzym prawdopodobienstwem własnie transakcje podatkowe, ktos pewnie zrealizował tu strate i odkupił od razu, aby zmniejszyć zyski i co za tym idzie przyszły podatek do zapłacenia
  • Re: Do 28 grudnia robimy straty podatkowe Autor: ~fundamentalista [89.65.79.*]
    Od dawna wiadomo, że pod koniec grudnia wielu tak robi, sam nie jestem wyjątkiem ;) Po drugie absurdalnie niska obecnie wycena tfo wskazuje, że nie niektórzy sprzedają samym sobie akcje tfo nie tylko w grudniu...
  • Re: Do 28 grudnia robimy straty podatkowe Autor: ~Exciter [149.226.255.*]
    Post jak najbardziej na miejscu. Co ciekawe tych "odpisów" będzie jak kot napłakał w stosunku do utraconej wartości papiera za 2015 ale kila płotek sobie dopisze stratę poczet kolejnych lat:) Tylko ja bym się dwa razy zastanowił bo jeżeli się okaże, że zaraz po zakończeniu rozliczeniowego będzie skoczek to im to odpisywanko boczkiem szybko wyjdzie.
    Ja znowu "muszę" wspomóc leszczyznę i trochę dokupić.
    Dolec leci w dół, cała reszta w Tfonie z mega dynamiką w górę. Oj strasznie nas JESZCZE omijają szerokim łukiem.
  • Re: Do 28 grudnia robimy straty podatkowe Autor: ~123456 [89.64.30.*]
    Dnia 2015-12-22 o godz. 11:31 ~Exciter napisał(a):
    > Post jak najbardziej na miejscu. Co ciekawe tych "odpisów" będzie jak kot napłakał w stosunku do utraconej wartości papiera za 2015 ale kila płotek sobie dopisze stratę poczet kolejnych lat:)

Nikt chyba tak nie robi bo nie ma sensu rozliczac straty na "zapas". Jedyny sens rozliczenia jest do wysokości zysku w danym roku. Czyli powiedzmy masz 10 tysiecy zysku a papierowa strata na tfone to 15 koła to sprzedajesz akcje ,które ci wezeruja roczne zyski ale nic ponadto, bo sie nie oplaca

i oczywiscie odkupujesz przy załozeniu że wierzysz w przyszłe wzrosty:)
    No nie do końca. Przy założeniu że wykażesz stratę na Tfonie w tym roku i nie będziesz miał zysku na innych papierach to
    połowę tej straty możesz rozliczać przez kolejne pięć lat. Ja tak rozliczyłem ostatnie dwa lata na + ze stratami z lat wcześniejszych.
    Oczywiście, tak jak wspomniałem wcześniej pytanie czy uda się odkupić Tfona po tym samym lub niższym kursie i czy w kolejnych latach będzie co kompensować tymi stratami:) Życzę wszystkim aby tak było ale nie zachęcam do sprzedaży.
    No nie do końca. Przy założeniu że wykażesz stratę na Tfonie w tym roku i nie będziesz miał zysku na innych papierach to
    połowę tej straty możesz rozliczać przez kolejne pięć lat. Ja tak rozliczyłem ostatnie dwa lata na + ze stratami z lat wcześniejszych.

Bez sensu
    po co robić sztuczną strate w tym roku która rozliczasz przez 5 lat (mozna w 2 lata całą) jak całą mozesz rozliczyć z przyszłorocznymi zyskami jezeli będa wieksze od twojej straty? 
    Z punktu widzenia optymalizacji podatkowej nie ma sensy robić straty teraz aby ja rozliczac przez kolejne 5 lat kiedy być moze ją rozliczysż w przyszłym roku i zapłacisz mniejszy podatek od razu zamiast wiekszy rozliczając tylko połowe

no chyba ze masz takie straty ze nie wierzysz ze w rok je potrafisz odrobić
    Aby było jasne to nie popieram takich poczynań i rzeczywiście masz rację co do sensu robienia tej straty teraz przy założeniu że akcje wzrosną. Nie zmienia to faktu, że wiele osób jak i nawet fundusze dokonują takich zabiegów ale to pewnie bardziej zagmatwane.
    Wspomniałeś o możliwości odpisu całej straty w kolejnych dwóch latach. I tu właśnie mam problem z tym dziwnym przepisem bo ja to rozumiem jednak tak, że straty z lat ubiegłych można odpisywać tylko do połowy ich wartości ale z możliwością do 5lat. Tej drugiej "połówki" nie można wykorzystać już nigdy.
    To jest problematyczne bo nie dość, że trzeba pamiętać ile w danym roku się odpisało to jeszcze z jakiego roku i czy przypadkiem nie wygasła już ważność straty:) To są przykłady debilnych przepisów naszych rządzących oraz tego jak doją podatnika.
    . I tu właśnie mam problem z tym dziwnym przepisem bo ja to rozumiem jednak tak, że straty z lat ubiegłych można odpisywać tylko do połowy ich wartości ale z możliwością do 5lat. Tej drugiej "połówki" nie można wykorzystać już nigdy. 

nie zartuj sobie całą mozesz rozliczyć w 2 lata!!!

https://www.bankier.pl/wiadomosc/PIT-Jak-rozliczyc-strate-z-gieldy-w-rozliczeniu-rocznym-7227206.html
    No to chyba będę musiał się udać do Skarbówki po kasę. Dzięki za wyjaśnienie!
  • Re: Do 28 grudnia robimy straty podatkowe Autor: ~MaciejM [91.233.18.*]
    Albo przykład na to, że ktoś udajacy rekina giełdowego nie rozumie wcale nie tak skomlikowanego przepisu o rozliczeniach straty...

Ostatni dzień budowania tarczy podatkowejTomasz Gessner - Dom Maklerski BDM
    28 Grudnia 2015 8:51

Warto przypomnieć, że dzisiejszy dzień jest w przypadku rynku akcji ostatnim (D+2) na realizację strat w celu obniżenia podstawy opodatkowania za ten rok. Może się więc zdarzyć, że na walorach słabszych w ostatnich tygodniach / miesiącach pojawiały się będą transakcje sprzedaży określonej ilości i chwilę później odnawiania tej samej pozycji.

http://stooq.pl/mol/?id=9586
    Niektórzy to naprawdę mają parcie na wygenerowanie tej straty:)  Super dzień na bardzo tanie zakupy.

Dnia 2015-12-28 o godz. 13:57 ~Exciter napisał(a):
    > Niektórzy to naprawdę mają parcie na wygenerowanie tej straty:) 

szczegolnie ten z 70 akcjami co biega po panelu jak poparzony

[x]
TFONE 0,00% 3,07 2016-12-08 11:15:47
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.