widze ze jestes bardzo niedoswiadczony, i nie umiesz za bardzo grac a to tylko moze doprowadzic do strat, trzeba wypracowac sobie wlasny system, pytanie powinno byc nie dokad spadnie, a kiedy system mowi kupuj, moj system mowi mi ze na ropie na wykresie h1 obowiazuje sprzedaj, h4 sprzedaj, m15-sprzedaj m-5 sprzedaj m1-sprzedaj d1 sprzedaj, ale jak tylko pojawi sie na m5 sygnal kupuj i potem na h1 i h4 mozna wtedy dopiero kupowac, ja moge powiedziec jak bedzie mozna juz kupowac , moze juz w poniedzialek wystapia sygnaly kupna bo 36.66 to jest cena juz atrakcyjna tylko na wykresie h4 musza powstac sygnaly kupna (musi wzrosnac)
acha, a teraz przyjdziesz pogadasz sobie i bedziemy cie czcic co ? jak chcesz pomoc to pomoz a jak nie chcesz to zamilknij na wieki i odjedz w czelusc niepamieci (oblivion)
ida na dno z MARCA -2009 roku to cel a grac na ropie trzeba zakladac 2-3 duze pumkty rozrzutu normalne depo tego moze nie wytrzymac a sygnal moze byc tylko krotkoterminowe odbicie nizej poziomy obronne to 30- dalej 25 gra na ropie trzeba miec tzw j......a to nie dla zielonych leszczy spokoju w weekend
na ropie to moze byc teraz technicznie korekta czyli wzrost w okolice 41,00 - 43,00 jak przejda 33,00 to dalej 25,00 ale to juz nie w tym roku moje załozenie to do końca roku bujanie czyli konsolidacja
dla mnie strategia na ropę wygląda następująco poczekać aż spadnie w okolice 35- 33 $ i otworzyć longa 0,1 lota. depozyt ok 9000 zł a różnica w cenie ropy to 400 zł z 35$ spadnie do 25 $ będę 4000 stratny ale pozycja nadal otwarta więc dołożę 4000 zł do depo i otworzę kolejne 0,1 lota. W to że spadnie do 15 $ nie wierzę a jeśli nawet to zawsze można podwoić otwarte pozycje na tyle kapitału mi starczy aby utrzymać otwarte pozycje a jestem przekonany że za rok cena ropy będzie wyższa i nawet niech osiągnie 60 $ co nie jest obłędem przy pozycji średnio 0,2 od 30 $ może dać 30$ x 800 zł= 24000 zł na wakacje starczy
rzecz polega na tym że ropa może przez kilka dobrych lat zmierzać w kierunku 20 dolarów i kilka dobrych lat się od nich odbijać więc rolowania zeżrą twoje depo
zakładasz ja wszyscy wzrosty.... a trzeba zakładać najbarziej nieprawdopodobny scenariusz...
to jest takie samo gdybanie NA ROPIE JAK na eur/dol ze parytetu nie bedzie a jaki kurs ropy bylby gdyby na edku zrobilo sie 0,95 ????// albo nizej juz dawno temu ktos tu pisal a gdzie te wasze 30-35 za rope i jakos teraz znikl i podwinal ogon jak zwykle z gory 38.06-39.11 i poki pod 37,3 to mamy SPADAJJJJJJ z dolu 34.29------33,6--33 po to rynek jedzie tyle czasu w dol by przynajmniej [puknac w dno ostatnie zas podbicia sa po to by wchodzic w ski jesli juz bo tu masz gdzie stawiac sl bo chocby na fb a z koniem trzeba umiec sie kopac zwlaszcza przed NOWYM ROKIEM
Na pozycji długiej jest spory swap. Wiec by Cie zjadł przez 2 tygodnie. A jak jeszcze schodzi kurs na dół wiec całkiem tragedia. Lepiej sl postawić i w ciagu dnia zamykać