Ostatnio przeczytałem trochę o tej spółce i bardzo mnie zainteresowała. Obecnie nie jest jednak bardzo tania bo zysk nieco ponad 10mln do kapitalizacji prawie 180mln to nie jest jakaś rewelacja. Przyznaję jednak że ma intersujące perspektywy. Mam pytanie: czy VIGO podawało szacuki dla wyników na przyszły rok a jeżeli nie to jak prognozujecie. W jednym z raportów wyczytałem chyba coś o wdrożeniu nowej technologii w 2016 która powinna znacznie zwiększyć wydajność produkcji. Jak prognozujecie przyszły rok? Proszę o merytoryczne odpowiedzi. Na pewno bardzo wyrożnia się innowacyjnością a obecnych czasach tylko takie spólki mają według mnie przyszłość.
Droga, tania kwestia gustu. Patrzysz sie na zysk netto do wartosci, a przy spolkach technologicznych to istna glupota (LiveChat?). Jak popatrzysz w raporcie to spolka ma np. 25M przychodów i 11M zysku to zobacz jaka ma rentownosc - jedna z wyzszych na calym GPW (ponad 40%). Firma meblarska by musiala zrobic ze 200M przychodow, zeby zobaczyc te 11M zysku, dlatego taka a nie inna wycena i mi sie wydaje, ze teraz jest tanio. Spolka nie podaje zadnych prognoz, ale DM Vestor robi publikacje ich szacunkow, ktore sa o ile dobrze rozumiem "podsponsorowywane" przez spolke, a wiec wyglada na obiecujaco (znajdziesz sobie ten raport w necie z prognoza 12M na 306zl obecnie). Do tego dywidendy min 50% i przejscie na nowe technologie i przygotowywanie sie z "manufaktury" na "hurt" w 2016 roku.
Ja uwazam, ze to jedna z perelek naszego parkietu. Niestety malo kto rozumie co oni defacto produkuja i czym sie tam w tle zajmuja. Do tego wojsko, tajne kontrakty, ktorych pewnie nie moga publikowac itp. Do tego zawiazane konsorcjum fotoniczne z innymi koncernami fotonicznymi (fotonika okreslona jako strategiczna nauka dla EU). Badanie markerów nowotworowych z oddechu, wykrywanie materialow wybuchowych przez bramki na lotniskach (w dobie terroryzmu brzmi jeszcze bardziej ciekawie) i wiele wiele innych ciekawych rzeczy - to nawet w prospekcie emisyjnym bylo.
Na razie w/g raportu Vestora maja miec 11.4M zysku za 2015r (vs 2014 8.2M) i blisko 50% wzrost przychodow. W 2017 prognoza jest 39M przychodow i ok 18M zysku.
Ja uwazam, ze ulica nie docenia tej spolki kompletnie i w/g mnie i w mojej ocenie bedzie tak, ze spolka nagle czyms blysnie publicznie i zacznie sie "ssanie". Dlatego ja jak mam srodki to podkupuje a ceny 230zl to juz DAAAAAWNO nie widzialem, pewno ustawka jakas przed walnieciem 5000 akcji - bo tak zawsze to wygladalo, bo sledze spolke od poczatku emisji.
Max dzieki,bo wreszcie merytorycznie ktos cos napisal.Do tej pory tylko ja sie tutaj wydzieralem.max ma racje.z manufaktury na hurt przez automatyzacje..do teraz robili duzo recami to w 016 ma sie skonczyc,a to bylo waskie gardlo.ogladnij sobie na youtubie,prezetacje robia ,to juz ma jakis rok ale sensownie tlumaczone i pokazane przez dr.Piotrowskiego prowadzacego ten biznes.pozdro.
Dziękuję bardzo za merytoryczną odpowiedź. Obejrzałem te filmy, trochę poczytałem i muszę stwierdzić że faktycznie wydaje się, że ta spółka jest warta zainwestowania długotrminowego.
ja spółkę mam od debiutu i bede miał na lata może do emerytury zaglądam raz na miesiąc na giełdę i mówię wam ze to perełka nasza giełda zleciała w rok 25 % a vigo w góre. Ja nie muszę miec juz nagle 30% w gorę lepiej spokojnie niech sie rozwija a kto cierpliwy i kupuje teraz gdy jest cisza zyski będzie liczył napewno!!
i co najważniejsze co roku dywidenda ładna !! lepsza niz lokata
Cześć, mam jedno pytanie. Gdzieś czytałem że Vigo w 2016 roku ma wprowadzić jakąś nową technologię która pozwoli zwiększyć zdecydowania moce produkcyjne firmy i tym samym przychody i zyski. Czy ktoś może mi napisać coś więcej albo podać namiar/link na to info. Nie mogę teraz tego znaleźć. Z góry dziękuję. Jestem akcjonariuszem od tego tygodnia.
Mylisz pojecia. To nie technologia ma zwiekszyc moce produkcyjne, a zwiekszenie automatyzacji produkcji. To 2 rozne rzeczy. Wszystko znajdziesz w analizie Vestora z lipca. Wpisz sobie w googlu, jak nie bedziesz mogl dostac to moge to gdzies wrzucic. Tam jest opisana strategia spolki 2020 gdzie cytuje :
"W listopadzie 2015r. zarząd przedstawił pierwszy zarys strategii VIGO 2020, której główne punkty obejmują 1) budowę nowej linii produkcyjnej (wzrost mocy produkcyjnych do 100k detektorów z obecnych 30-40k), 2) powstanie centrum aplikacyjno-wdrożeniowego, 3) standaryzację produkcji 4) wdrożenie obecnie rozwijanych technologii (MBE i kamery chłodzone).