• Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: adamowski [93.159.154.*]
    Czy inwestowanie w złoto się opłaca? Jak się rozwija rynek pod tym kątem? Zawsze jakoś mi się wydawało, że takie inwestycje to przeszłość i mało opłacalna sprawa. Szukam formy, dzięki której będę mógł pomnożyć swoje oszczędności i po głowie chodzą mi już różne pomysły. Jakie jest Wasze zdanie?
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: ~Krystian [188.33.167.*]
    Dnia 2015-12-16 o godz. 14:18 adamowski napisał(a):
    > Czy inwestowanie w złoto się opłaca? Jak się rozwija rynek pod tym kątem? Zawsze jakoś mi się wydawało, że takie inwestycje to przeszłość i mało opłacalna sprawa. Szukam formy, dzięki której będę mógł pomnożyć swoje oszczędności i po głowie chodzą mi już różne pomysły. Jakie jest Wasze zdanie?

Złoto fizyczne nie jest dobrym sposobem na spekulacje. Ma ono chronić Twoje ciężko zarobione pieniądze przed utratą wartości i jest inwestycją długoterminową. Oczywiście może zdarzyć się tak, że kupisz uncję po 4200 zł, nagle na świecie wydarzy się coś, przez co złoto skoczy do 6000zł za uncję i wtedy masz czysty zysk, ale równie dobrze może spaść do 3500 tyś zł za uncję i będziesz miał zamrożony kapitał przynajmniej do czasu aż nie wyjdziesz na zero.Do tego dochodzi ryzyko kursowe usd/pln. Jeśli chcesz zarobić to raczej wybierz inne aktywa, a jeżeli chcesz uchronić się przed inflację, bankructwem twojego banku, wojną itp to raczej nie znajdziesz nic lepszego od złota. Takie jest moje zdanie, a decyzja należy do ciebie. Pozdrawiam.
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: ~eryk [5.173.48.*]
    już nie warto po FEDzie będą dołować może nawet do 300usd za oz za 10 lat kto wie tylko oni ale wygląda to nie ciekawie
    Dnia 2015-12-17 o godz. 22:24 ~eryk napisał(a):
    > już nie warto po FEDzie będą dołować może nawet do 300usd za oz za 10 lat kto wie tylko oni ale wygląda to nie ciekawie

Tylko zadaj sobie pytanie kto ci sprzeda złoto fizyczne po takiej cenie. Odpowiedź brzmi: NIKT. Będziesz mógł sobie pohandlować co najwyżej papierowym złotem.
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: adamowski [93.159.154.*]
    No i tu się zaczyna dalsza część moich dylematów - czy w takim razie przenieść swoje oszczędności na złoto fizyczne i, tak jak mówicie, na wypadek jakichś zawirowań życiowych typu wojna mieć coś takiego w zanadrzu (choć nie wiem czy to w ogóle ma sens); czy lepiej skupić się na czymś, co pozwoli mi w tym momencie realnie zarobić. Z tymi bitcoinami to sam nie wiem, dość abstrakcyjne mi się to wydaje, ale być może opcja warta zastanowienia się :) Jak sądzicie?
    Dnia 2015-12-18 o godz. 13:30 adamowski napisał(a):
    > No i tu się zaczyna dalsza część moich dylematów - czy w takim razie przenieść swoje oszczędności na złoto fizyczne i, tak jak mówicie, na wypadek jakichś zawirowań życiowych typu wojna mieć coś takiego w zanadrzu (choć nie wiem czy to w ogóle ma sens); czy lepiej skupić się na czymś, co pozwoli mi w tym momencie realnie zarobić. Z tymi bitcoinami to sam nie wiem, dość abstrakcyjne mi się to wydaje, ale być może opcja warta zastanowienia się :) Jak sądzicie?

Powtórzę nudną, ale starą zasadę: "Nie wkładaj wszystkich jajek do jednego koszyka". Uważam, że warto mieć część swoich oszczędności w metalach fizycznych, a szczególnie w złocie i zapewne kupując dziś, wcześniej czy później na tym zarobisz, ale złoto ma przede wszystkim tę zaletę, że jest poza kontrolą rządów. Gdyby przyszło ci uciekać na koniec świata, mając w kieszeni złoto- masz i pieniądze. Przyznam, że ja nie dysponuję taką kwotą abym mógł inwestować, ale na oszczędzanie mnie stać i oszczędzam tylko w formie złota fizycznego. NIe jestem frajerem, żeby trzymać kasę w banku dając mu tym samym pożyczkę na 1-1,5%, bo gdybym ja do banku poszedł po pożyczkę, to dostał bym na minimum 10%. Owszem, mam gotowkę na czarną godzinę, ale jest jej na przeżycie kilku miesięcy bez pracy. Jest mnóstwo stron o inwestowaniu (oszczędzaniu) w złoto. Poczytaj i sam podejmij decyzję, bo to Twoje pieniądze. http://www.ceny-zlota.pl/zloto/ceny-zlota-monety-1-oz Pod tym linkiem masz porównywarkę aktualnych cen u dobrych polskich dilerów. Tylko zwroć uwagę na czas dostawy. Pozdrawiam

• Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: adamowski [93.159.154.*]
    Dziękuję bardzo! Teraz już wszystko stało się trochę jaśniejsze. Trafiłem jeszcze oprócz tego na stronę z pożyczkami społecznościowymi i widzę, że też można na tym skorzystać, bo jednak 20% od tego, co się pożyczyło to dosyć sporo. Tylko ryzyko niestety też jest... Ale fakt, decyzja należy ostatecznie do mnie.
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: ~parisxparis [195.205.146.*]
    Warto zapoznać się z tym artykułem, myslę że problem został opisany całkiem szeroko: https://www.ticker.pl/2017/11/06/ropa-zloto-kawa-tygodniowy-komentarz-towarowy/ Do tego szczegółowe informacje o aktualnych trendach.
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: ~EkspertKurowski [91.234.112.*]
    Inwestowanie w złoto i srebro cały czas jest popularną formą pomnażania swoich pieniędzy. Również cały czas popularne jest kolekcjonowanie złotych monet. Polecam zapoznać się z tematem, bo jest to na prawdę ciekawa forma inwestycji. Pozdrawiam!
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: ~Filip [46.112.10.*]
    Na pewno warto inwestować w obecnych czasach !!! Sukcesywnie, stopniowo. Sytuacja w Polsce i w sąsiedztwie docelowo nie wygląda ciekawie. Nie licz na zarobek, ale na zabezpieczenie swoich oszczednosci. Stratny też nie bedziesz przy stopniowym inwestowaniu. Jakaś zawierucha i śpisz spokojnie. Na pewno inwestowanie w gold jest lepsze niż w papierowe dolary. Specjaliści twiedzą, że min.20% oszczędności gotówkowych trzymać w gold.
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: ekspert_kurowski [89.228.79.*]
    Myśląc o swojej przyszłości warto zainwestować w złoto. Aktualnie jego cena jest najwyższa od czerwca 2015 roku, co tylko potwierdza fakt, że sytuacja zmieniła się na lepsze i jest korzystna dla inwestorów.
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: ~Sige [217.99.14.*]
    Kurs żółtego kruszcu przebił 200-sesyjną średnią kroczącą, co zwykle zwiastuje zmianę trendu. Wsparciem dla cen metalu jest też otoczenie rynkowe

3 razy TAK
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: ~obserwator [159.205.182.*]
    Problemrem inwestyscji w metale szlachetne są ogromne marż...Kupujac sztabkę lub monetą aby sprzedać ją z zyskiem trzeba czekać na 30 czy nawet 50 procentowe wzrosty metalu w który sie zainwestowało... Os kilku lat nie było wogóle możliewosci sprzedaży zakupionego metalu z zyskiem...
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: ~rolex [89.69.88.*]
    Dnia 2015-12-16 o godz. 14:18 adamowski napisał(a):
    > Czy inwestowanie w złoto się opłaca? Jak się rozwija rynek pod tym kątem? Zawsze jakoś mi się wydawało, że takie inwestycje to przeszłość i mało opłacalna sprawa. Szukam formy, dzięki której będę mógł pomnożyć swoje oszczędności i po głowie chodzą mi już różne pomysły. Jakie jest Wasze zdanie?

ZAINWESTUJ LEPIEJ W FUNFUSZ TECHNOLOGI I INOWACJI - W CIAGU 3LAT POTRAFI TAKI FUNDUSZ WYPACOWAC ZYSK NA POZIOMIE +50% Zloto w ciagu 3 lat -50% Twój wybór
    link

Ps.
    Jest tez fundusz złota gdzie podobno potrafią osiągnac lepsze wyniki % niz sam wzrost na złocie. Ja osobiscie uważam, ze teraz warto zainwestowac w rynek surowców globalnych - jest mocno przeceniony z ropą na czele a niech ona tylko zacznie drożec... :)Aktualnie jest na minimach z roku 2000-2003 a jako ciekawostke dodam, że nawet w roku 1990 przez krótki okres byla droższa ;)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [94.254.146.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: ~ormus [99.74.183.*]
    Koniec świata – diler zapłaci za przechowanie złota
    2016-02-24 13:42:00
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: albert0 [94.75.97.*]
    Złoto jest dla cierpliwych, trzeba analizować trendy raczej kilka lat, niż tygodni. Kamienie szlachetne (szczególnie diamenty) to też ciekawa inwestycja, ale też długoterminowa.
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: ~Jo [95.90.251.*]
    Tylko tyle wiem- wartosc dolara spada, rosnie cena zlota i odwrotnie. Teraz cena zlota jest na gorce, a ciezko przewidziec co Donald wymysli. Jesli bedzie wojna to.... , a jesli Donald zmadrzeje i dolar nabierze wartosci , to zloto spadnie i wtedy trzeba kupic i czekac do nastepnego kryzysu albo wojny. Nigdy nie wiadomo. Wiem tylko jedno , ze tylko zloto sie liczy. Kiedy wybuchaja wojny ,pieniadz to zwykly bezwartosciowy papier nie wspominajac o akcjach.
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: ~fermax [37.190.136.*]
    Witam...Bitcoina bym odradził bo jest bardzo wysoko, nie znaczy ze nie moze byc jeszcze drozszy, ale lepiej miec słoik ze złotem , platyną czy palladem zakopany w sobie wiadomym miejscu niz gotówke w banku czy jakies papiery na giełdzie lub kruszce w formie certyfikatów. Jako pasjonat kamieni szlachetnych oraz mineralogi . Sprzedałem sztabki złota i kupiłem uncjowe monety z platyny i palladu. Bo to nie jest normalna cena dla tak rzadkiego metalu jak platyna... Jezeli posadasz wiedze z dziedziny numizmatyki to warto inwestowac w w złoto ale w formie monet od starozytności do xix w...Czasem mozna kupić brytyjskie suwereny lub 20 markówki cesarskie w cenie złota w sztabkach.... No i słoik nie ogłosi bankructwa...Pozdrawiam...
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [46.238.238.*]
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: m4ro [79.187.204.*]
    Chcę sobie co miesiąc odkładać (tu akurat bardziej pasuje słowo kupować) pewną sumę. Padło na kupno złota. Właśnie przed chwilą kupiłem parę g. Jak uważacie, ma to sens? Traktuję to bardziej jako zabezpieczenie na przyszłość niż inwestycję na teraz. Oczywiście będę kupował tylko złoto z akredytacją LBMA. Lepiej kupować sztabki czy monety?
    Myślicie, że to dobra opcja?

• Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: ~Nowy [188.121.0.*]
    Mam kilka rad... sam pomysł z inwestycją w zloto jest ok ... ale kupuj zloto najtańsze ... zloto to zloto ... monety bulionowe polecam bardziej niz sztabki,wychodzi drożej ale bezpieczniej bo trudniej podrobic.. staraj sie kupowac wieksze wagowo wyroby bo wychodzi taniej za gram... najlepiej 1 oz31,1g ... jeżeli masz mniejsze fundusze to polecam zlote 100zł i 200 zł... odpowiednio 8 i 15,5 g au 900 mozna kupić w dibrej cenie , bardzo ładne no i ograniczony nakład
    Dzięki za Twoją podpowiedź. Mam taki zamiar własnie kupować większe wagowo ale muszę trochę uzbierać kasy i będę kupował właśnie sztabki 1 uncjowe. A banknoty nie wiem o jakie Ci chodzi ale sprawdzę.
    Nie banknoty tylko złote monety 100 zł i 200 zł... sprawdź na numimarket ewentualnie na olx ... pozd
    A istotne jest aby kupować złoto z akredytacją LBMA uznawaną na całym świecie czy te z naszej mennicy również mają sens? Bo jak wiadomo nasza mennica nie ma tej akredytacji. Bez niej ceny złota są niższe. Pytanie czy za ileś tam lat będzie miało to znaczenie..?
    Ja nie mam żadnego zlota z akredytacja LBMA i nigdy nie mialem problemu ze sprzedażą złota
    Bo nie ma problemu ze sprzedażą tylko chodzi, że bez tej akredytacji uzyskach niższą cenę za złoto. Ale to bardziej za granicą.
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: ~andrzej [5.172.237.*]
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/GRUPA-TRINITY-S-A-Informacja-poufna-na-podstawie-MAR-7565199.html

c/wk 0,12...
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: ~maro [79.187.204.*]
    A czego to dowodzi?
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: ~Migi-online [83.7.134.*]
    Dobry artykuł o inwestycji w złoto lista-firm.com.pl/blog/inwestycja-w-zloto
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: ~DanielGalle [193.106.131.*]
    Wejdź sobie na http://www.lista-firm.com.pl/blog/inwestycja-w-zloto , bardzo dobry artykuł, w którym są odpowiedzi na Twoje pytania.
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: ~Kamil785 [31.0.23.*]
    Złoto najwyższej próby w monetach, czy sztabkach znajdziesz na http://mennica24.pl/. Wszystko płynne. Nigdy nie miałem problemów ze sprzedażą. Normalny środek wymiany handlowej. Właściwie w dowolnym momencie możesz wyjść z inwestycji w razie czego, więc dla mnie podobnie do handlu na GPW.
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: ~jacekoo [193.106.131.*]
    http://www.lista-firm.com.pl/blog/inwestycja-w-zloto ciekawy artykuł na temat złota i nie tylko
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [94.254.244.*]
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: ~jaccek [193.106.131.*]
    polecam publikacje http://www.lista-firm.com.pl/blog/inwestycja-w-zloto
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: bartus1972 [83.144.78.*]
    Wydaje mi się ze to jest dość oplacalna inwestycja ze względu na male wahania cen tez warto pomyslec o tym jako rodzaj depozytu własnego :)
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: marmilek [83.144.78.*]
    Oplacalana sprawa ze względu na male wahania cen tego surowca , dużo ludzi swój depozyt lokuje w zloto także samo przez siebie to swiadczy
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: ~dawidekk [212.7.215.*]
    Fachowe doradztwo i to naprawdę fachowe, a nie jakieś byle co masz na http://mennica24.pl. Dzięki nim zacząłem w sumie temat złota inwestycyjnego. Masz u nich najlepsze stawki. Zupełnie bezkonkurencyjna marka i chyba zdominowali branżę pod kątem stawek i jakości obsługi klienta. Sprawdź i się przekonaj. Pewnie wiele ludzi to potwierdzi.
  • Re: Inwestycja w złoto - warto, czy nie? Autor: wojciechmilorzebski [5.226.65.*]
    nie