mam pytanie do Was czy ktos probowal grac na korelacjach 3 par ? chodzi mi o uklad np. edek, kabel i eurgbp - z czego 2 sa na L jedna na S albo 2 na S a 3 trzecia na L ? ale moze to byc uklad 3 innych walut ciekawa jestem wynikow pod wzgledem ksztaltowania sie takiego ukladu zysk do ryzyka oczywiscie dobranie kierunkow jest kluczowe jesli ktos moze sie podzielic dowaidczeniem to prosze o odpowiedz
no to masz 3 instrumenty :) ja zaczelam tego probowac na demo od jakiegos czasu - taki wstep do gry na kilku parach :) niby teoretycznie ten uklad powinien przyniesc 0 ale w praktyce tak nie jest nawet jesli 1 para jest na stracie to wypada na SL - wtedy masz stratny 1 SL i na 2 parach zysk - skutecznosc 66,6% za kazdym razem jest to zyskowny uklad oczywiscie pod warunkiem ustawienia dobrych kierunkow !!! co ciekawe - kilka razy zdarzylo mi sie ze zyskowne byly 3 pary - fakt - nie bylo to dlugo, ale nawet nie stracilam SL zadnego (przesuwam SL na BEP w odpowiednim czasie, mozna stosowac TS) tez mialam uklady ze 3 pary w tym samym kierunku byly na plusie - to mnie zdumialo powiem szczerze - ale dosc szybko jedna z nich zmieniala kierunek - ale wtedy nie tracilam nawet SL lub zamykalam z reki z minimalna strata - pozostale 2 pary byly na plusie warunek jest zawsze 1 - dobre obstawienie kierunkow walut !!! dlatego jestem ciekawa jakie sa doswiadczenia innych
zawsze bede to powtarzal ze wlasnie demo jest po to by wypracowac sobie strategie ale tez uwazam ze to w sumie jest za bardzo rozdrabnianie bo raczej gra sie na gora 2 pozycjach w korelacji bo wtedy to latwiej ogarniasz
to fakt, ale czy wybiore te zyskowne ? sprawe zalatwia SL - on wybiera za mnie, pozostawia 2 zyskowne, ta 3 jest skasowana na prawie to samo wychodzi, a nie ma problemu z wyborem par - na poczatek jest to chyba niezly uklad
Dnia 2015-12-08 o godz. 10:23 ~Stella napisał(a): pod warunkiem ustawienia dobrych kierunkow !!!
Warunek każdej zyskownej transakcji. A korelacja nie ma z tym nic wspólnego. Nie wiem skąd założenie, że 2 na 3 będą zyskowne. Równie dobrze mogą być 3 stratne na 3 wejścia.
sprawdzilam dokladnie - masz racje ze mozna tak ustawic 3 wejscia ze wszystkie beda stratne, jakos to mi sie nie zdarzylo jeszcze - zawsze co najmniej 2 byly zyskowne mozliwe jest 3 wejscia stratne lub 3 zyskowne wtedy gdy ustawisz pary tak jak do arbitrazu - tak to wg mnie wyglada, ale moze sie myle dlatego wlasnie pytam o podpowiedzi i dzieki za spostrzezenie/uwage
Pary eurusd i gbpusd sa ze soba skorelowane poprzez usd. Jeśli jakiś czynnik osłabia usd to reakcja bedzie na obu parach. Osłabienie eur nie ma żadnego przełożenia na gbpusd jedynie na eurgbp. Osłabienie usd nie daje nam żadnych powodów do wskaznia kierunku dla pary eurgbp. Nie ma tu jakichś tajemniczych zależności. Tak, że radze dać sobie spokój szukania "cudownych"prawidłowości bo występują one jedynie na parach ze sobą skorelowanych. Co jest chyba dla wszystkich oczywiste.