1.106 - 1.108 w nastepnej kolejnosci ale to po malej korekcie. Beda dawac nadzieje i okazje do zarobienia eSkowiczom. Wielu traderow oceniajacych szczegolnie fundamenty ma wiare na koniec tego odbicia wlasnie w okolicach 1.10 - 1.105. I to granie pod nich, by mysleli ze to koniec obecnych wzrostow na Edku... tak czy owak bedzie zarobek w obie strony a potem wybija ponownie w gore 2 pkt.
czytales jesli zejda pod 3.9 to3,85-86 to wszystko bo bez przesady te twoje 3,8 to w nastepnej kolejce teraz musi te 386 obronic jak nie wyzej a dzis to juz puku pyku narka zmykam dolce pomieszalem takze juz mam z dolu oczek na 3,9375 i nizej co 45pip-do 3,9200 i tyle dumania narka
pisalam o korektach na 1.09 i 1.099 - tej pierwszej nie bylo, za to pojawila sie ta na 1.098+ sadze ze ona zalatwi sprawe obydwoch korekt i bedzie gleboka - wg mnie zasieg korekty jest na 1.073 gdyby tak nie bylo to ten poziom pojawi sie w przypadku spadkow juz po osiagnieciu szczytu - ktora opcja - tego nie wiem, za krotko jeszcze gram :( JohnnyB - pytalam Cie o prawdopodobienstwo wybicia dolka 1.05+ a to dlatego ze wg mnie moze ono nie zdarzyc sie tu jednak bardziej patrze nie na kreski a na psychologie :) wg mnie podwyzki stop sa juz w cenach - ponad 70% (ok 77) spodziewa sie ich, wiec duzego ruchu w dol w ich pzrypadku nie bedzie, natomiast gdyby do nich nie doszlo to bedzie niezly ruch w gore - spojrz na ostatnia reakcje na EBC, kiedy rynek spodziewal sie wiecej od Draghiego co do szczytu przed spadkami - pisalismy o ok 1.122, Ty podajesz tez poziom 1.116 - u mnie przewija sie pozom 1.1196, ze to mnimum ktore powinnismy zrobic a jak bedzie ? zobaczymy
Zejście poniżej dołka z marca i powrót daje możliwość wyjścia nawet na 1,2. Natomiast nie wybicie dołka to podejście pięciofalowe na zasadzie korekty płaskiej czyli nie wyżej niż nawet niżejj 1,174. Jak to widzicie??????
ja uwazam ze jesli nie wybijemy dolka na 1.05+ (a tym bardziej tego marcowego) to sa szanse na wyjscie powyzej 1.2 jesli zas wybijemy dolek to roznie moze byc - moze powrotu nie byc tak predko w okolice pow 1.10 nawet z Elliota jestem kiepska wiec na moje "widzimisie" bierz poprawke ;)
jeszcze 1 - wydaje mi sie ze jak struktura jest 5-ciofalowa to mamy do czynienia z impulsem a nie z korekta - korekty to struktury 3-falowe ale ja slabo sie znam na Elliocie pzdr
na dzis to mamy korekte z dna z 1.0461 do 1,17.17... to jedynka czyli 1 korekcyjna dalej 2ka na dzis to z 1,1717 do 1.0515 i jestesmy w trojce z 10515 bylo narazie nizej 1,1 poki nie rusza 1.0515 albo gorzej 1.0461 to trojka a technicznie to 1,0788 zmienia nastawienie na neutralne zas pozostaje na plus dla pierwszego 1.1086 oporu
a i trojke to dobiero zrobia jak wyjda nad te 1,1717 inaczej to bujabnie w srodku i kombinacje ile to jeszcze mozna falek puknac by zamieszac w glowach
aleś ty skromna :) przecież nikt nie ma wiedzy doskonałej i każdy z nas tutaj się uczy poprzez teorię i praktykę a poza tym jest taki dowcip, że jak zamkniemy 10 eliotowców w pokoju i damy im wykres do zinterpretowania, to powstanie 10 różnych interpretacji
wlasnie dlatego nie lubie Elliota - jest na tyle "plynny" ze kazdy inaczej go moze widziec :) a tak swoja droga to ciekawa jestem czy koniec korekty mamy juz jednak, czy jeszcze pociagniemy w dol po chwilowym wzroscie jak uwazasz ? pzdr
na edku widziałbym lokalnie 1,108-1.11, następnie 1,122-1,125, a w dalszej perespektywie dalej 1,151 i 1,176 moje zalozenie to brak podwyżki stóp na najbliższym posiedzeniu przez fed podobnie boe wstrzyma sie z podwyżka (moje założenie) i wtedy poziomy 5,87 i 5,82 to oczywista oczywistość (oczywiście po prześciu 5,92) oczywiście nie uwzględniam tutaj poziomów eliotta (bo z falek nie korzystam, acz traktuje jako ciekawostke), bardziej opieram sie na fibo, pa, i oscylatorach, wiec w trakcie całej zabawy te poziomy mogą się zmienić jeżeli rynek pojdzie w innym niż zamierzonym kierunku
Witam, czy może ktoś podać jakieś abc dla początkujących. Obserwuję forum i 90% treści jest dla mnie niezrozumiałych. Chciałbym zacząć/przyjrzeć się ale nie chcę zrobić sobie krzywdy. Pozdrawiam
po prostu pytaj konkretnie czego nie wiesz - zwykle ktos odpowiada na biezaco - tak bedzie najlepiej, bo nie wiemy czego/jakich sformulowan nie rozumiesz, a co do technik at odsylac bedziemy pewnie w jakies miejsce, zreszta w googlach jest duzo, zarysy glownych metod - hasel sa tez w wikipedii i na stronach www domow maklerskich jesli nic naprawde nie wiesz to od razu mowie ze czytania bedzie bardzo duzo
zacznij od tego tu masz jak ida falki i takie podstawy elliota a reszte to pisz temat i moze ktos ci podpowie lub odpowie http://hossaprocapital.ue.wroc.pl/wp-content/uploads/2013/09/Teoria-fal-Elliota-Marek-Gad.pdf
najpierw pograj se na demo ;) forex to kombinacja matematyki, statystyki i psychologii (socjologii?) grając depozytem, który jest ułamkiem tego, czym wirtualnie obracasz łatwo na początku dać ponieść się emocjom a materiałów o analizie fundamentalnej i technicznej masz od groma we wszystkich ksiegarniach , możesz sobie ściągnąć w pdf np z chomika, bax tez cos chyba podawał dla zielonych i ogólnie jak masz pytanie to pytaj na forum inna sprawa, że każdy ma różną wiedze i praktyke, wiec interpretacja też będzie sie różnić jezeli zas mowa o abc to każdy szanujący się broker ma podstawy też na swojej stronie jeżeli chodzi o podstawy to moge ci polecic np http://www.babypips.com/school http://analizy.investio.pl/category/edukacja/ http://www.attrader.pl/edukacja/ http://www.investopedia.com/active-trading/ poza tym mysle ze wujek google ma tez dla ciebie tony innych linków z materiałami może nawet lepszymi niz powyzsze
ja dalej nie wykluczam ze podwyzki moze nie byc - wtedy edek mocno up jezeli podwyzka bedzie to spadek bedzie w pierwszej chwili - emocjonalny/psychologia, ale ogolnie mocnych spadkow dalej nie przewiduje, bo podwyzki sa w cenach - skoro okolo 77% uwaza ze beda - wiec to nie bedzie zadne zaskoczenie dla rynku
Do: Stella 12:27, bax Po Draghim nastapiło wybicie górą z klina. Wybicie miało kształt pięciofalowego impulsu. Tak wiec zgodnie z AT korekta/ trójfalowa/ zniesie do 50-60% wybicia a więc do ok. 1,0700-1,7050. Następnie poprawa i nie mniej niż jeden nowy szczyt. Myślę, że nie wyżej niż 1,11- 1,12. Jeżeli ten ostatni zostanie przebity to mamy spokojnie 1,14-1,15. Ja gram fizycznym $ i wstępnie obstawiam taki właśnie scenariusz. Jestem kupiony po 3,965 i przy drugim?/ trzecim ? dołku /1,0700-50/ planuję wyjść z rynku by zobaczyc co zrobi Fed. Bax pisałeś kiedyś, że ważne po ile sie odkupi. Na zakup w banku się nie zdecydowałem a za 100-wę ciężko było w Warszawie poniżej 3,97 coś kupić. Na razie nie zwiększam zakupów tylko obserwuję rynek. Wiecie jak jest. Po prostu czekam.
co do poziomow to mamy podobne opinie :) wg mnie obecna korekta do 1.073, potem szczyt min 1.1196 pisalam o tym tutaj https://www.bankier.pl/forum/temat_re-edek,19057707.html
a co do kwestii mojego wpisu o 12:27 to slowa hx "...to podejście pięciofalowe na zasadzie korekty płaskiej..." (Jego wpis w tym watku o 11:33) zrozumialam ze chodzi mu o strukture 5falowa jako korekte plaska
w moim poprzednim poscie pojawilo sie slowo "edek" - tak nazywa sie pare EUR/USD - czasem uzywa sie "edward", ale rzadziej przy okazji "kabel" to para GBP/USD a "figura" to 100 pips - co to jest pips ? to 1/10000 lota (4 miejsce po przecinku) a 1 lot to 100.000 jednostek waluty bazowej, waluta bazowa to ta pierwsza w parze, ta druga waluta to waluta kwotowana - zreszta to wszystko znajdziesz w necie :)
cieszy mnie to ze wreszcie jest kilka osob ktorzy przynajmniej wiedza w ktora strone to eur czy tam dolar wieje bo przewaznie bylo tak ze ja swoje reszta przeciw mnie
te 1,07-750 na edku to by na dolcu Z krotkiej bylo B i to by byla pozycja SPRZEDAJ LUB RYZYKUJ ZE POJDA WYZEJ http://stooq.pl/q/a/?s=usdpln&i=30&u=14538390
Slowa Yellen sprzed kilku miesięcy - jedna podwyzka w tym roku właściwa. Po za tym za dużo mówi się o tej podwyżce tak ze głupio jak jej by nie było w co wątpie tyle odwlekali w końcu muszą. Korekty są: prosta 5-3-5 i pozostałe 3-3-5 tu macie więcej i zobaczcie na edka od marca fala 0d 1,046 do ponad 1,17 wyglada na skrukturę 5 falek czy 3 .Tu jest http://www.gieldowy-wizjer.pl/fale-korekty/
Jesli chodzi o dolara od 15 marca do 15 maja poszła korekta 3 fale. Czyli wiedzieli ze 3-3-5. Prosta w takim razie odpada została płaska i dlatego pchali dolca na maxa jak tylko namacał poniżej 3,7 widac po świeczkach dolne Cienie jaki popyt się włączał .
Dolca nie mogą za nisko spuścić bo chcą go pchać do góry żeby zrobić kryzys zadłużenie w dolarze producenci ropy Rosja juz stracił dużo rezerw mają tanią ropę i budżet im strzeli wnet.(50 % wplywu do budżetu z surowców).Pchaja euraka na siłe do góry żeby dolec nie był za tani (jedynka była na ok 3,61) teraz jakby zakończyli trójkę to gdyby miała być piątka to niżej nie może zejść Bax. Pisałeś gdzieś o 3.4 ja w tą cenę teraz nie wierze bardziej w 4,4. Pozdro.
trzeba zawsze widziec 2 strony to o tym 3,4 popatrz sam zobaczysz i 4,55 tez ja gram na ZZZZ ale to raczej nie ten rok bo tak sie obawiam ze zrobia mocniejsza korekte gdzies tam eddi z ekipaforex pl pisale zeIV to on widzi 3,82 JA BYM JEDNAK WOLAL WYZEJ bo to bezpieczniej http://stooq.pl/q/a/?s=usdpln&i=m&u=14538390 co ty na to ?
A NAJLEPIEJ DLA BYKOW GDYBY NAJPIERW ZROBILI III TAK NA 4,110-15 I DOPIERO WTEDY ROBILI BY IV ale to by bylo za proste wg mnie choc prosto tez lubia czasem pojsc
no dlatego sie upieram bo wg mnie z dlug falek to 1,17 to za malo bo trojki minimum bylo wyzej 1,18 dlatego to wg mnie 1wzrostowa poszla wieksza i dwa bylo do 1,0515 czyli 3ka musi byc w ok 1,1760 i to minimum i to zawsze moze sie przerodzic w 5tke lub nawet zmiane kierunku jesli wogole pojdzie ta trojka i nie rozwali ja zejscie nizej 1,0461 a co do stop podwyzszenia to ja ze podniosa