300 zł za akcje?! Wow to niektórzy tu zostaliby w mig milionerami. A tak swoją drogą nie ma co naduzywac słowa "nigdy". I to zarówno w sprawie tego że tu "Nigdy nie będzie dobrze" jak i wyceny (GPW nie takie rzeczy widziała).
Straciłeś fortunę (całe 1000zł ;)) i już złościsz się na innych, że widzą co się dzieje? "Bródka" pomysł miał genialny i to jest złoty chłopak ale ma jedną wadę... Chce iść na całość i dlatego tym nas wszystkich i siebie pogrąży...
Paczkomaty trzeba cały czas traktować jako startup. Gdy startup zacznie zarabiać to można uznać,że załapał. Dopóki zyski się nie pojawią, to startup jest startupem, a życie może go zweryfikować pozytywnie lub negatywnie. Negatywna weryfikacja przy startupie, nie wynika z błędów zarządzania, czy też sytuacji macro, po prostu wiele koncepcji "nie łapie", mimo, że wydają się dobra. Ja mam nadzieję, że Paczkomaty uzyskają rentowność. Korzystam za paczkomatów i bardzo mi odpowiadają, mogę nawet płacić więcej i dostawać reklamy do skrytki. Wisi mi natomiast całkowicie cena akcji tej spółki bo w startupy nie wchodzę.
Amazon dziś dodatkowo ogłosił, ze postawił pierwsze maszyny we Francji, czyli jednym z kluczowym dla Paczkowmatow rynku.
Model biznesowy Integera się nie sprawdza. Już większe szanse na szybkie zyski ma Swipbox, ze swoimi umowami z kurierami i łatwością instalacji. Oprócz czynszu i ogromnego kosztu maszyn Integera pozostaje tez kwestia drogiej i skomplikowanej instalacji.
Pomijam już fakt, ze w ciagu paru ostatnich miesięcy masa ludzi odeszła z firmy, wliczając w to kluczowych managerów i dyrektorów, którzy to rozwijali od początku i jako jedyni mieli rzeczywiste, operacyjne pojęcie o tym rozwiązaniu.
.......dlatego teraz Boomerang ze swoimi skrytkomatami, które są o wiele wiele tańsze od paczkomatów i to zarówno w przypadku wyprodukowania jak i serwisu, może pójść w ślady Integera w okresie największych wzrostów, ale z racji mniejszych kosztów szybciej osiągnie rentowność, a być może to będzie spółka zależna Integera, a same skrytkomaty zastąpią paczkomaty, a już na pewno będą mogły być instalowane w wielu mniej wymagających lokalizacjach i może być ich znacznie więcej za znacznie mniejsze pieniądze !!!