akcjonariatu. Jeżeli mnie dobrze rozumiecie... Przy spowolnieniu w Chinach spółka dalej upiera się budować nową fabrykę. Stara zwalnia, traci rentowność choć zgodnie z wynikami jest zdrowa. W ostatnich 2 latach spółka wydała ponad 10 mln euro na dzierżawę ziemi po n.fabrykę. Te pieniądze powinny, obok dzisiejszych 20 mln euro, leżeć na koncie. To jest spółka chińska , gdzie wiarygodność jest porównywalna z Rosją. Jeżeli rzeczywiście chce się ona rozwijać poprzez polską giełdę, poprzez gotówkę polskich inwestorów powinna konsekwentnie dzieląc się zyskiem ( coroczna dywidenda ) dowodzić swojej wiarygodności. Wystarczy rok w rok wypłacać dywidendę a nie upierać się, przy kurczącym się rynku, przy budowie mega fabryki na którą nie ma popytu. Albo oni nie rozumieją jak się buduje wartość rynkową albo mają inne intencje. A w związku z tym muszą się liczyć z tym , że ich intencje zostaną negatywnie wycenione na rynku.
Płacili dywidendy w 2008,2009,2100,2011 i w 2013r.Teraz budują fabrykę z centrum badawzo-rozwojowym i osiedlem dla inżynierów i robotników w specjalnej strefie ekonomicznej.Po zakończeniu inwestycji starą fabrykę mają sprzedać.W Chinach mają status spółki zagranicznej więc dostęp do kredytów jest mało możliwy.Emisja u nas im nie wyszła,sprzedali mało akcji po niskiej cenie.Próbowali jeszcze raz ale fundusze chciały dać ok. 10 zł/akcje.Wtedy było to ok.0.5 wartości księgowej.Nie poszli na to i dobrze to o nich świadczy.W Chinach sprzedaż im spadła za to na rynki zagraniczne mocno wzrosła.Zwiekszają sprzedaż bez pośredników.Otworzyli swoje biuro w Stambule.W planach mają otworzyć kolejne w Oceanni,Europie wschodniej i Chinach kontynentalnych, teraz operują tylko na wybrzeżu.Wszystko robią bez kredytów, z własnych zysków i już mają na koncie tyle że wystarczy na dokończenie inwestycji.
Dnia 2015-11-20 o godz. 18:17 ~fun napisał(a): > Płacili dywidendy w 2008,2009,2100,2011 i w 2013r.Teraz budują fabrykę z centrum badawzo-rozwojowym i osiedlem dla inżynierów i robotników w specjalnej strefie ekonomicznej.Po zakończeniu inwestycji starą fabrykę mają sprzedać.W Chinach mają status spółki zagranicznej więc dostęp do kredytów jest mało możliwy.Emisja u nas im nie wyszła,sprzedali mało akcji po niskiej cenie.Próbowali jeszcze raz ale fundusze chciały dać ok. 10 zł/akcje.Wtedy było to ok.0.5 wartości księgowej.Nie poszli na to i dobrze to o nich świadczy.W Chinach sprzedaż im spadła za to na rynki zagraniczne mocno wzrosła.Zwiekszają sprzedaż bez pośredników.Otworzyli swoje biuro w Stambule.W planach mają otworzyć kolejne w Oceanni,Europie wschodniej i Chinach kontynentalnych, teraz operują tylko na wybrzeżu.Wszystko robią bez kredytów, z własnych zysków i już mają na koncie tyle że wystarczy na dokończenie inwestycji.
Rozpisujesz się o tym gniocie jakbyś był po uszy zapakowany.
PO uszy to nie ,ale co dwa tygodnie coś z rynku skubnę .Mam kilka spółek w porfelu niedowartościowanych z potencjałem 100-150 proc bez poprawy zysku.Jak płacą dwucyfrowa dywidendę to mogą być dalej niedowartościowane nawet i wiele lat.Peixin ma potencjał wielokrotnie wyższy.Jestem na rynku od dawna, ale takiej wyceny jeszcze nie widziałem.Spółki które maja duże inwestycje z reguły są słabiej wyceniane.PKN zjechał do 15zł,Lotos do kilku zł sławna rekomendacja była na 0.Na razie peixin inwestycje wstrzymał,dletego na koncie rosnie góra gotówki.
Fun. Kilka poprawek. Peixin z nową inwestycją do dzisiaj nie ruszył. I chyba całe szczęście. Popyt siada. Cash flow siada gdyż musieli wydłużyć klientom płatności. Wyniki spadają. Gotówka ta sama od kilku Q. Wydali na dzierżawę tereny pod nową fabrykę ponad 10 mln euro. Po co, dlaczego, dla kogo? Gdzie te pieniądze poszły? Dlaczego kończą coroczne płatności na dywidendę jeżeli jest gotówka a o fabryce w tym stanie rynku mogą zapomnieć na najbliższe kilka lat. To są pytania na które spółka nie chce odpowiedzieć. I to jest przyczyna wyceny. Niewiarygodność zarządu, naiwność twoja.
Inwestycje mają wstrzymane co najmniej do końca roku,oficjalnie z powodu opóżnień w uzbojeniu w media przez SSE. Kupno działki a właściwie dzierżawa wieczysta to nie inwestycja?Tam ziemia należy do ludu podobnie jak jeszcze dzisiaj większość terenów Warszawy.Przychody po 3 kw maja większe o 2 mld euro w porównaniu do rekordowego roku 2014.Gotówka na koncie wynosi ok.21 mln euro i jest o kilkadziesiąt proc większa niż przed rokiem.Kredytów brak,zobowiazań dłudoterminowych brak.Zapasy,produkcja w toku i należności krótkoterminowe sa większe od zobowiązan krótkoterminowych o kolejne 20 mln euro.Kapitały własne ponad 80 mln euro a wycena na GPW 15 mln.Nie musisz kupować jak Ci coś nie pasuje.
Popieram -fana-. I robię tak samo. Skubię od czasu do czasu kolejne paręset akcji. Jak za 10-15 gr. można kupić towar wart złotówkę,to ja w to wchodzę. Poczekam,nigdzie mi się nie śpieszy.
Dnia 2015-12-14 o godz. 13:58 ~profan napisał(a): > Popieram -fana-. I robię tak samo. Skubię od czasu do czasu kolejne paręset akcji. Jak za 10-15 gr. można kupić towar wart złotówkę,to ja w to wchodzę. Poczekam,nigdzie mi się nie śpieszy.
Jakie 10-15 gr co ty bredzisz jaki towar wart złotówkę, skąd ci się wzięły te wartości.
Tak.Tak.Trochę się zmieniło przez 2 lata.Pod koniec 2013 r kapitały własne na 1 akcję to niecałe 3 euro,a teraz ponad 6 euro.Przez ten czas spółka zarobiła ok. 30 mln euro z czego na dywidendę w 2014 r wydała tylko 1.5 mln euro.Dodatkowo juan powiązany z usd umocnił się do euro.Kapitały własne wzrosły z 35 mln euro po 3 kw 2013 do 81 mln euro po 3 kw 2015r bez emisji akcji.Kurs akcji w tym czasie na naszym bananie spadł z 22-23 zł na początku grudnia 2013 do dzisiejszych 4.6 zł.C/wk spadła z 1.8 do 0.1x a po 4 kw z reguły najlepszym dalej spadnie.Jeszcze zł osłabia się do euro i na koniec roku może być już blisko wk=0.1 i c/z<1.
Dnia 2015-12-15 o godz. 11:50 ~fun napisał(a): > Tak.Tak.Trochę się zmieniło przez 2 lata.Pod koniec 2013 r kapitały własne na 1 akcję to niecałe 3 euro,a teraz ponad 6 euro.Przez ten czas spółka zarobiła ok. 30 mln euro z czego na dywidendę w 2014 r wydała tylko 1.5 mln euro.Dodatkowo juan powiązany z usd umocnił się do euro.Kapitały własne wzrosły z 35 mln euro po 3 kw 2013 do 81 mln euro po 3 kw 2015r bez emisji akcji.Kurs akcji w tym czasie na naszym bananie spadł z 22-23 zł na początku grudnia 2013 do dzisiejszych 4.6 zł.C/wk spadła z 1.8 do 0.1x a po 4 kw z reguły najlepszym dalej spadnie.Jeszcze zł osłabia się do euro i na koniec roku może być już blisko wk=0.1 i c/z<1.
I ty wierzysz w te bzdety i te gówno warte raporty oraz wskażniki których nikt nie jest w stanie zweryfikować. Jakby spółka była coś warta to nie powinna kosztować 4,55 PLN tylko dużo więcej.
Raporty to im weryfikuje znany audytor BDO ,a nie jak u nas w większości spółek Kowalski&Nowak kumple zarządu.Jak w raporcie jest 15 mln euro zysku a 10 mln wydają na działkę w SSE,to gotówka wzrasta o 5 mln.Kapitały własne wzrastają o 15 mln i wszystko gra.U nas często spółka publikuje zyski,nie płacą dywidendy a kapitały własne spadają bo straty nie puszczają przez rachunek wyników.
Dnia 2015-12-16 o godz. 10:29 ~fun napisał(a): > Raporty to im weryfikuje znany audytor BDO ,a nie jak u nas w większości spółek Kowalski&Nowak kumple zarządu.Jak w raporcie jest 15 mln euro zysku a 10 mln wydają na działkę w SSE,to gotówka wzrasta o 5 mln.Kapitały własne wzrastają o 15 mln i wszystko gra.U nas często spółka publikuje zyski,nie płacą dywidendy a kapitały własne spadają bo straty nie puszczają przez rachunek wyników.
I dlatego skoro jest tak super to dzisiaj kurs 4,40 pln a wskaźniki coraz lepsze i niedługo będą 0 a ty dalej będziesz pisać kapitały własne super gotówka super i ble ble ble.
4.40 i co w tym złego?.Jak musisz sprzedać na karpia,to sorry.Jak kupujesz to świetnie.Zostało jeszcze 5-6 sesji w tym roku licząc d+2,może będzie jakaś podaz gdyby ktoś chciał zrealizować stratę i skompensować zyski z innych papierów..Amice też kupowałem w takiej cenie.Zjechała potem jeszcze nawet poniżej 4 zł.Po roku czy półtora sprzedałem ostatnie akcje po 40 zł,bo nie były już niedowartościowane.Teraz handlują coś koło 160 zł.
Dnia 2015-12-18 o godz. 01:06 ~fun napisał(a): > 4.40 i co w tym złego?.Jak musisz sprzedać na karpia,to sorry.Jak kupujesz to świetnie.Zostało jeszcze 5-6 sesji w tym roku licząc d+2,może będzie jakaś podaz gdyby ktoś chciał zrealizować stratę i skompensować zyski z innych papierów..Amice też kupowałem w takiej cenie.Zjechała potem jeszcze nawet poniżej 4 zł.Po roku czy półtora sprzedałem ostatnie akcje po 40 zł,bo nie były już niedowartościowane.Teraz handlują coś koło 160 zł.
Nie porównuj tych dwóch firm bo to inna branża poza tym Peixin jest na fixingach , KNF nic mu nie może zrobić jak będą chcieli oszukać inwestorów (są na GPW 2 inne chińskie firmy zawieszone już od miesięcy i co KNF zrobił coś w tej sprawie ?) Poza tym Amica jest płynnym papierem duży free float, a w Peixinie nikt nie ma nic do gadania główny właściciel Chińczyk 80 %
Dnia 2015-12-17 o godz. 18:49 ~xyz napisał(a): > Dnia 2015-12-16 o godz. 10:29 ~fun napisał(a): > > Raporty to im weryfikuje znany audytor BDO ,a nie jak u nas w większości spółek Kowalski&Nowak kumple zarządu.Jak w raporcie jest 15 mln euro zysku a 10 mln wydają na działkę w SSE,to gotówka wzrasta o 5 mln.Kapitały własne wzrastają o 15 mln i wszystko gra.U nas często spółka publikuje zyski,nie płacą dywidendy a kapitały własne spadają bo straty nie puszczają przez rachunek wyników. > > I dlatego skoro jest tak super to dzisiaj kurs 4,40 pln a wskaźniki coraz lepsze i niedługo będą 0 a ty dalej będziesz pisać kapitały własne super gotówka super i ble ble ble. >
Może się wtrącę. Z moich doświadczeń życiowych (giełdowych) wynika, że tak w 9/10 przypadkach to tzw. rynek ma rację. Czasem się myli, to fakt, ale rzadko. Najczęściej jest bowiem tak, że sprzedają (zaniżając kurs) tzw. "lepiej poinformowani", a równoważącego ich popytu brak. Jeśli ktoś chce podjąć tak olbrzymie ryzyko straty kapitału (powiedzmy 90%), to jego (czy tam jej) sprawa, właśnie na tym polega giełda. Tylko pytanie, czy jest tego świadomy, bo mnie na ten przykład czasem niestety zaślepia chciwość i naiwność.
Dnia 2015-12-31 o godz. 13:28 ~filiusz napisał(a): > Rynek nie zawsze ma rację. Warren Buffet zarobił miliardy właśnie na błędach rynku. Ja osobiście kupuję stale PEX.
I po co o tym piszesz ,kogo to obchodzi, że ty kupujesz PEX, kupuj dalej, tylko kto od ciebie to odkupi po wyższej cenie i niby po co.
I po co o tym piszesz ,kogo to obchodzi, że ty nie kupujesz PEX, nie kupuj dalej, i tak od ciebie nikt nie kupi czy po wyższej czy też niższej cenie i niby po co ty piszesz?
powiem tylko tyle. 100% racja. jasno powiedziane i przeanalizowane. szkoda tylko, że nie pojawiła się ona gdy cena była po 18 zł. nie straciłbym pieniędzy. PIENIĘDZY NA KONTACH TEJ FIRMY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ. NIE MAMY SZANS PRAWNYCH. TYLKO MEDIA.