Co sądzicie o info z dnia 23 lutego 2015.-Szacunkowe skonsolidowane wyniki finansowe G.Kap. Mit za 2015r Zarząd muwi tutaj o odpisie [ Bezgotówkowym] około 260 mln na okoliczność częściowej utraty wartości spółki zależnej Mni Premium Dedukując słowo bezgotówkowy .wygląda na to że pieniądze na ten odpis powinny fizycznie pozostać na kontach Emitenta Abyło tego, bagatela 217 mln w kapitale zapasowym i rezerwowym. Dlaczego w takim razie Spółka nie reguluje na bieżąco swoich zobowiązań krutkoterminowych .zamienia je na długoterminowe.Przeciwnie- one są rosnące. Chcę poznać waszą opinię na ten temat.
to w każdym przypadku są pieniadze wirtualne, jak wartosc znaku towarowego, lub nawet nieruchomośc, raz moze byc zapisane ze jest warta 10 mln zł, a za chwile ze jest warta 5 mln, jest jakis składnik czyli akcje mni premium i raz mozna je wycenic nizej a raz wyzej w zaleznosci o wartosci tej spolki, nie wiem czy jasno wtłumaczylem, poprostu jest to wartosc jakiegos skladnika majatkowego, ktora w czasie moze byc roznie wycenia w zaleznosci od okolicznosci
Niestety nie zrozumiałeś mnie. Nie chodzi tutaj o problem aktualizacji składników majątku lecz o precyzyjną definicję słów {Odpis bezgotuwkowy] Muszę zatem udać się po poradę do księgowego ,biegłego -rewidenta lub pracownika naukowego Katedry Księgowości Uniwersytetu. Ekonomicznego.
Odpis - to tylko statystyczna zabawa księgowych i rewidentów, *tymczasowe* obniżenie wartości aktywów prezentowanych w bilansie, a wartość odpisu to koszt bezgotówkowy. Powtarzam *bezgotówkowy* - żadnego wpływu na kasę i na płynność spółki. Jeśli Zarząd nie ma ciśnienia na wynik finansowy (a Zarząd ma ważniejsze „misje” czyli albo skroić ze szmalu ulice i zwinąć żagle albo faktycznie coś ze spółką zrobić aby golić dłużej) to oni taki odpis na 160, 500 czy 455465468 mln zrobią bez mrugnięcia okiem. Za rok, dwa lub pięć odpis się rozwiąże i będzie git.
Doszedłem już do wniosku dlaczego [ bezgotówkowy odpis] Dlatego że po stronie kapitału zapasowego i zysków zatrzymanych które jakby wyparowały,tej gotówki już niema.bo została zamieniona na udziały w innych spółkach córkach [śmieciach] tak jak i oni. Skoro aktywa Mnj Premium zostały odpisane o aktywów całej grupy kapitałowej Dlaczego wobec tego nie odpisano jej zobowiązań od zobowiązań grupy Mit-a Czyżby to były takie nowe standardy Międzynarodowej Sprawozdawczości Finansowej.czy dlatego że jedne spółki córki były wzajemnie dla siebie żyrantami!