Zadaję sobie to samo pytanie. Zadałem go równiez mojemu doradcy, niestety nie umiał wczoraj dać odpowiedzi. Obiecał, ze jak się dowie to dac znac. Ja wtedy o tym napiszę.
Akcjonariusze indywidualni (czyli ja i jak mniemam Wy tez) dostaja nowe akcje ktore wlasnie figuruja jako PDA. Instytucjonalni wzieli z puli akcji juz istniejacych. Maja one troche inna tozsamosc prawna u depozytariusza. Taki przypadki pojawiaja sie wlasnie po debiutach. Ale de facto to te same akcje i powinny miec te same prawa. Stad tez wydaje mi sie i z doswiadczenia mowie ze bedzie asymilacja w stosunku 1 : 1. Mozliwe ze sie myle i czegos nie doczytalem bo az tak gleboko sie nie wczytywalem w prospekt ale wyglada na to ze instytucjonalni handluja po wyzszej cenie niz my - ulica.
Makler poinformował mnie , ze asymilacja nastąpi gdy wniosek złozony przez witchena zostanie zatwierdzony przez sąd. Niestety siedziba firmy jest w warszawie i może to potrwać od 2 tyg-do ok 2 miesięcy. Wtedy PDA zostaną ,,przekształcone '' w zwykłe akcje w stosunku 1:1. Ponieważ cena akcji jest wyzsza zatem warto poczekać.