• licencja PUNU Autor: iza1978 [217.113.228.*]
    interesuje mnie jak sprawdzic swoja licencje na zawieranie ubezpieczen w PUNU.
    kiedys pracowalam w tej branzy,a teraz nie potrafie odnalesc swojej licencji,jak to zrobic ktos wie?
    a moze ona juz stracila waznosc,bo to bylo dosc dawno.
    prosze o informacje od ludzi zajmujacych sie branza ubezpieczen na codzien.
    pozdrawiam.
  • Re: licencja PUNU Autor: ~WOJ [83.14.90.*]
    Mam dokladnie ten sam problem, wiec przylaczam sie do pytania kolegi.
  • Re: licencja PUNU Autor: ~agentka [83.31.9.*]
    czesc. z tego co wiem to teraz jesli chcesz pracowac w ubezpieczeniach (a kiedys juz to robiles) to niezalezni od tego musisz przejsc caly proces ponownie tzn. kurs, egzamin. Tak samo to wyglada kiedy ktos chce zmienic firme ubezpieczenowa na inna, poniewaz teraz nie ma juz jednej ogolnej licencji tylko kazda firma daje ci nowa.
    mam nadzieje ze pomoglam,
    pozdrawiam
  • Re: licencja PUNU Autor: ~ewa [217.44.76.*]
    A czy ktos moze wie jak zrobic wyciag z archiwum licencji?Mnie jest potrzebna do mojego CV .Nie mam zadnego kontaktu do PUNU zeby mi ja przeslali.( obecnie przebywam za granica0.szelka pomoc bedzie pomocna.9 nr tel i adres tejze instytucji).
    Dzieki
    Ewa
  • Re: licencja PUNU Autor: ~pawel [90.156.58.*]
    Obecnie proces licencyjny jest dla wszystkich stary i mlodych uczestnikow taki sam(kurs +egzamin) poniewaz w rejestrze KNF widnieje dany osobnik z reamienia konkretnej firmy,tym bardziej ze ustawa zabrania pracy w 2 roznych TU no chyba ze jest to brokerstwo to inna sprawa....jak zmieniasz TU to zmienia ci sie numer KNF a tym samym wiedza z produktow danego TU co jest wymagane na egzaminie KNF ....

Proponuje zwrocic sie do KNF i tam powinni udzieli takiej informacji....
  • Re: licencja PUNU Autor: ~ss [82.139.21.*]
    Chiałem zapytać czy do pracy w ubezpieczeniach do zdobycia licencji jest potrzebne świadectwo niekaralności????
  • Re: licencja PUNU Autor: ~DOLAR [192.168.10.*]
    Dnia 2008-01-12 o godz. 11:48 ~ss napisał(a):
    > Chiałem zapytać czy do pracy w ubezpieczeniach do zdobycia
    > licencji jest potrzebne świadectwo niekaralności????

OCZYWISCIE ZE TAK ! TO JEST PODSTAWA :)
  • Re: licencja PUNU Autor: ~andrzej [87.205.215.*]
    Pawle, myślę, że nie dokońca masz rację jeśli chodzi o pracę w dwóch firmach. Może się mylę, ale nie ma zakazu współpracy z wieloma firmami ubezpieczeniowymi, jeśli tylko te firmy nie wprowadzą w umowie agencyjnej zapisu o wyłączności. Ustawa w tej sytuacji nakazuje jednak wykupienie polisy OC. Polisa nie jest wymagana jeżeli współpracujemy z różnymi firmamy w różnym zakresie np. jedna życie, druga majątek.
    Jeżeli chodzi o numer licencji, zmieniając firmę zmienia się nr wpisu do rejestru pośredników ubezpieczeniowych w KNFa nie nr licencji.

Pozdrawiam
  • Re: licencja PUNU Autor: ~pawel [193.0.242.*]
    Zgadzam sie z toba odnosnie tej wylacznosci i wspolpracy z roznymi agencjami odnosnie roznych kwesti ubezpieczenia...pozdr
  • Re: licencja PUNU Autor: ~arek@rose.pl [80.52.164.*]
    Witam czy ktoś juz odpowiedział na to pytanie ja mam podobny problem.
  • Re: licencja PUNU Autor: ~andrzej [77.253.244.*]
    W wyszukiwarce wpisz ''Komisja Nadzoru Finansowego". Tam znajdziesz telefon, zadzwoń i zapytaj podając nr PESEL
    Z tego co wiem, licencja jest dożywotnia. Zmieniając Towarzystwo zmienia się nr wpisu do rejestru pośredników ubezpieczeniowych. Należy również " zaliczyć " szkolenie produktowe w danym Towarzystwie aby otrzymać pełnowocnictwo.
    Pozdrawiam
  • Re: licencja PUNU Autor: ~punu [87.206.201.*]
    licencja jest tylk raz, a potem tam gdzie chcesz być agentem oni zmieniają na firme taką w jaką chcesz wejść