Dnia 2015-10-31 o godz. 00:51 ~otco napisał(a): > 4:1 :) o ile nie 5:1 :)
o widzę, że idzie zastraszanie drobnych akcjonariuszy, żeby tanio sprzedali swoje akcje na otwarciu.... czyżby Totala nie było stać na zrobienie skupu po 2 złote??? no wstyd, to na koniec roku ile jednostek będzie umorzonych????? kolejny kwartał na minusie???? znam ludzi co wycofują wszystkie inwestycje i pieniądze z banku i zamieniają na Euro do skarpety czekając na ekonomiczny cud nowego rządu, kto będzie inwestował w fundusze???
skoro czekam pół roku to poczekam i na koniec IV kwartału, a jak trzeba będzie to dłużej, chcę zobaczyć jak Total i Querqus tracą na inwestycji w Orphee, w Cormay FF to ponad 50%, tutaj niecałe 10%, szybciej stracą drobni akcjonariusze Cormay niż Orphee
no i najpierw spółeczkę musi wycenić audytor skoro wartość likwidacyjna wg Łapińskiego to 2 zł to ciekawe na ile wyceni ją audytor, zobaczymy jak dobry zmysł inwestycyjny ma AntyMidas Giełdy
JB kojarzysz takiego gościa Leszek Szwedo? Mam akcje spółki w której właśnie został dużym akcjonariuszem.
znalazłam go jako akcjonariusza Ponaru i aż mnie zmroziło, ciągle wszędzie ci sami ludzie co już się wcześniej skompromitowali, inwestorzy giełdowi jak politycy, nie zmieniają metody, tylko zmieniają spółki...
Pandoro, nie znam tej "persony" i nigdy nie miałem możność spotkać go na drodze. Większość absolwentów Szkoły Głównej Handlowej robiących " biznesy " powinno się dokładnie prześwietlić, łącznie z Kluzą
myślałam, że może coś wpadło Ci przy przyglądaniu się radzie nadzorczej w Cormay, bo to śląskie klimaty KCI i Ponaru
zastanawiam się jak w perspektywie najbliższych 4 lat będzie wyglądała polska giełda, z tego co obserwuje to jak ktoś ma jakikolwiek większy kapitał ucieka z nim za granicę
widziałeś drugiego pana Ł., wszędzie go pełno
strasznie trudno wrócić Cormay na poziom 2 zł, jak na mój ogląd to część średniaków realizuje zysk z emisji, sprawozdanie jednej i drugiej spółki będzie miało decydujący wpływ na to co dalej, jeżeli Płocica nie przedstawi jakiś konkretów to już mało kto będzie miał ochotę czekać na sukcesy, których nie ma i pewnie nie będzie
ciekawe na ile szwajcarski audytor pozwoli zmanipulować im wyniki Orphee i czy będzie powtórka ze sprawozdania Cormay, w mojej ocenie zły raport finansowy ORP pogrąży całość na długo, zabierze nadzieję najbardziej wytrwałym, ale może o to chodzi, pojedziemy wariantem ponarowców
Uchwała Nr 151/2015 Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. z dnia 13 listopada 2015 r.
w sprawie zawieszenia obrotu akcjami spółki ORPHEE S.A. na rynku NewConnect
§ 1
1. Na podstawie § 11 ust. 1 pkt 2) Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu, Zarząd Giełdy postanawia, że obrót akcjami spółki ORPHEE S.A. („Spółka”), oznaczonymi kodem „CH0197761098”, w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect, pozostaje zawieszony do końca dnia obrotu następującego po dniu wyjaśnienia przez Spółkę wszystkich okoliczności pozwalających na jednoznaczne wskazanie osób uprawnionych do prowadzenia spraw i reprezentowania Spółki, w tym przekazania Giełdzie odpisu z właściwego rejestru, potwierdzającego ujawnienie w tym rejestrze tych osób, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. W przypadku ziszczenia się wymogu, o którym mowa w ust. 1, obrót akcjami spółki ORPHEE S.A. pozostaje zawieszony w terminie i na zasadach określonych w § 1 ust. 2 Uchwały Nr 629/2015 Zarządu Giełdy z dnia 1 lipca 2015 r. oraz w § 1 ust. 1 Uchwały Nr 833/2015 Zarządu Giełdy z dnia 14 sierpnia 2015 r.
§ 2
W okresie zawieszenia obrotu, o którym mowa w § 1, zlecenia maklerskie na akcje spółki ORPHEE S.A. mogą być przyjmowane, anulowane i modyfikowane.
§ 3
1. W przypadku ziszczenia się przesłanek umożliwiających ponowne uzyskanie przez spółkę ORPHEE S.A. dostępu do systemu EBI informacja o tym zostanie podana przez Giełdę niezwłocznie do publicznej wiadomości w drodze komunikatu zamieszczonego na stronie internetowej rynku NewConnect.
2. W przypadku ziszczenia się przesłanek umożliwiających wznowienie obrotu akcjami spółki ORPHEE S.A. na rynku NewConnect, oraz pod warunkiem, że Zarząd Giełdy nie stwierdzi do tego czasu innych uchybień w wykonywaniu obowiązków informacyjnych przez Spółkę, w szczególności w zakresie publikacji raportów kwartalnych, uzasadniających dalsze zawieszenie obrotu jej akcjami, informacja o dniu wznowienia tego obrotu zostanie podana przez Giełdę do publicznej wiadomości w drodze komunikatu zamieszczonego na stronie internetowej rynku NewConnect najpóźniej w dniu poprzedzającym dzień wznowienia obrotu.
§ 4
Uchwała wchodzi w życie z dniem 16 listopada 2015 r.
tego nie wie nikt, jak na razie nie mają nawet dostępu do rachunków bankowych
cyt:
"Przejęcie kontroli operacyjnej nad Orphée uzależnione jest od ujawnienia w Rejestrze Handlowym w Genewie zmian rady dyrektorów Orphée, dokonanych w dniu 7 sierpnia 2015 r. a także w dniu 4 listopada 2015 roku , w tym powołania Panów: Janusza Płocicy i Wojciecha Suchowskiego w skład rady dyrektorów Orphée. Po rejestracji powyższych zmian w składzie rady dyrektorów Orphée możliwy będzie pełny dostęp nowo powołanej rady dyrektorów Orphée do rachunków bankowych oraz innych rachunków, na których przechowywane są aktywa finansowe Orphée. Podobnie, po powyższej rejestracji rada dyrektorów Orphée będzie mogła wykazać legitymację do wykonywania praw z udziałów spółek zależnych od Orphée, a tym samym uzyska możliwość zarządzania właścicielskiego spółkami Grupy Kapitałowej Orphée.
Zarząd PZ CORMAY S.A. nie jest w stanie stanowczo określić terminu rejestracji zmian w rejestrze dotyczących zmian w Radzie Dyrektorów Orphée SA, a co się z tym wiąże faktycznego przejęcia kontroli na tą spółką"
powiało optymizmem, Płocica cały czas wycenia godziwą wartość akcji Orphee na 2 zł i tak szacuje ich wartość w bilansie Cormay,
cyt. "wyceny w wartości godziwej na dzień utraty kontroli tj. 26 lutego 2015 roku dokonano uznając jako najbardziej wiarygodną podstawę cenę transakcji sprzedaży pakietu akcji Orphée SA (w dniu 26 lutego 2015r.) – iloczyn ilości akcji pozostających w posiadaniu i ceny jednostkowej 2 zł"
wg standardów powinno się urynkowić wartość aktywów, ciekawe czemu tego nie robią, mam nadzieje że jeszcze w grudniu zobaczymy wartość godziwą w notowaniach
"W ocenie Zarządu PZ CORMAY S.A. wycena rynkowa akcji Orphée SA nie oddaje wartości tej spółki, lecz jest rezultatem zdyskontowania przez rynek szeregu negatywnych zdarzeń takich jak: brak wpływu większościowych akcjonariuszy na władze wykonawcze tej spółki, rezygnacja statutowego biegłego rewidenta do zbadania sprawozdania za 2014 r., odmowa wydania opinii o sprawozdaniu skonsolidowanym przez specjalnego biegłego rewidenta, sprzedaż istotnego pakietu akcji przez członka Rady Dyrektorów. Nowa Rada Dyrektorów Orphée S.A. deklaruje wykonanie wszelkich niezbędnych czynności które doprowadzą do przywrócenia obrotu akcjami spółki na rynku Newconnect, przywrócenia wiarygodności a w efekcie uzyskania kursu rynkowego, który odpowiada rzeczywistej wartości spółki"